Sağlık harcamalarının dörtte birinden diyabet sorumlu

Diyabet, sağlık harcamalarının dörtte birinden sorumlu. SGK verilerine göre, diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonların sağlık harcamaları yüzde 23'lük orana sahip

Abone ol

ANKARA - Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, sağlık harcamalarının dörtte birinden sorumlu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonların sağlık harcamaları yüzde 23'lük orana sahip.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiğini belirterek, mücadele edilmesi gereken kronik hastalıklarından biri olduğunu söyledi.

Diyabetin yaşam kalitesi açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu ifade eden İlhan, bunun yanı sıra SGK olarak mali açıdan bakıldığında da önemli bir yüke sahip olduğunu bildirdi.

İlhan, kurumun sağlık veri tabanı MEDULA sistemi üzerindeki verilerden yararlanılarak yapılan analiz çalışmasına göre, diyabetli hasta sayısının bir önceki yıla göre her yıl ortalama olarak yüzde 17 arttığının tespit edildiğini söyledi.

2008-2012 yıllarını kapsayan bir çalışmaya göre bir önceki yıl yaklaşık 2,5 milyon olan diyabetli hasta sayısının bir sonraki yıl yaklaşık 5,2 milyon kişiye ulaştığını anlatan İlhan, "Türkiye'de diyabet sıklığının 2008'de yüzde 3,5 iken 2012 yılında yüzde 76'lık bir artışla yüzde 6,9'a yükseldiğine dikkati çekti. İlhan, son iki yıl içinde bu sayının daha da arttığının öngörüldüğünü kaydetti.

Diyabet en çok Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde görülüyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de diyabet hastalarının sayısının her geçen gün arttığının altını çizen İlhan, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmada, diyabetin en sık görüldüğü coğrafi bölgeler yüzde 8,7 ile Karadeniz Bölgesi ve yüzde 8,6 ile Ege Bölgesi; en az görüldüğü bölgeler ise yüzde 4,1 ile Doğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 4,3 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak belirlenmiştir."

"Harcamaların yüzde 73,5'ini komplikasyonlar oluşturuyor"

İlhan, diyabetin önlenmesi ve erken teşhis edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından çalışmalar yapıldığını; SGK'nın da hastaların en yenilikçi tedavilere en uygun koşullar altında ulaşması için işbirliği içerisinde olduğunu söyledi.

Diyabete ilişkin sağlık harcamalarının bütçede önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan İlhan, "Diyabet ve diyabetin neden olduğu komplikasyonların sağlık kurumlarına maliyetinin toplam sağlık harcamasına oranı Türkiye için yüzde 23 iken bu oran Almanya için yüzde 25,1 ve İngiltere için yüzde 11,4'tür" diye konuştu.

İlhan, şöyle devam etti:

"Diyabetli hastaların kişi başı sağlık maliyetinin ortalama kişi başı sağlık harcamasına oranına baktığımızda Türkiye'de 2,7 olan oranın ABD'de 2,3; Almanya ve İngiltere'de 2,1 ve Fransa'da 2 olduğunu görmekteyiz. Bu oran Türkiye için diyabetli bir hastanın maliyetinin normal bir hastaya göre 2,7 kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

Diyabet ile ilgili harcamaların yüzde 73,5'ini diyabetten kaynaklanan komplikasyonlar oluşturmaktadır. Elimizdeki verilere göre, bir yıl içinde diyabet ve diyabetin komplikasyonlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar liradır."

İlhan, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların maliyetinin ise bu alanda yapılan harcamaların sadece yüzde 10'unu oluşturduğunu ifade ederek, "Toplam maliyetin 2,4 milyar lirası diyabetin direkt maliyeti olup, bu tutarın yaklaşık olarak 3 katı diyabetin neden olduğu diğer hastalıklardan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu