Omurga sağlığı için çalışma ortamları kişiye özgü düzenlenmeli

Günümüzde ofis çalışanları arasında artan oturarak ça­lışma süreleri, iskelet sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Özel­likle skolyoz gibi omurga defor­miteleri, masa başında uzun sa­atler geçiren bireylerde yaygın olarak görülmeye başladı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Doç. Dr. Önder Çerezci, omurga sağ­lığının korunması için işverenler ve çalışanlarının neler yapmaları gerektiği hakkında DÜNYA Ga­zetesi’nin sorularını yanıtladı.

İskelet sağlığı neden bu ka­dar önemli?

Sağlıklı bir birey olmanın te­melinde iskelet sisteminin haya­ti bir önemi vardır ve bu sistemin parçaları olan bağlar, tendonlar, kıkırdaklar, kaslar ve kemikler­den oluşur. Bu oluşumun birbir­leriyle ilişkileri postürü koru­mak, organları desteklemek gibi önemli görevleri yerine getirirler.

Ofis çalışanları arasında yaygın olarak görülen iskelet sağlığı sorunları nelerdir?

Ofis çalışanlarında, özellikle masa başında ve uzun süre bil­gisayar karşısında çalışan kişi­lerde bel ve boyun ağrılarıyla bir­likte dirsek, el bileği ve parmak­larda bazı tuzak nöropatilerin oluşması, ofis çalışmasına bağlı ortaya çıkan ve sık görülen has­talıklardır.

Uzun süre oturarak çalışma­nın iskelet sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Bel ve boyun fıtık patolojileri en sık ortaya çıkan klinik fark­lılaşmalardır. Omurgalar ara­sındaki diskler hareket ettikçe içindeki toksik birikimi atıp ken­dilerini yenilerler. Sabit pozis­yonda bu döngü kaybolur. Ago­nist ve antagonist kas grupları arasındaki denge bozulur. Bel­li kas gruplarında adale kısalık­ları gelişir. Oturulan yerin sert­liğine bağlı kuyruk sokumu ke­miği ağrıları başlar. Bacakların uzun süre sarkık kalmasına bağlı kas etrafında dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Tabii ki kas iskelet sistemi dışında diğer bir­çok sistem de bu süreçten olum­suz etkilenir.

İdeal bir çalışma alanı na­sıl düzenlenmeli ki iskelet sağlığı korunabilsin?

Çalışma ortamları kişiye özgü düzenlenmelidir. Herkesin antropometrik ölçüleri farklıdır. Buna göre, hare­ketli bir çalışma masası, tekerlekli oturma yük­sekliği ve kolçak yüksek­likleri ayarlanabilen sırtı ergonomik bir sandal­ye bu işin teme­lini oluşturur. Bunun dışın­da; Ergono­mik Mouse kullanı­mı, bilgi­sayarın uygun yüksekliğe ayarlanması (ki makinenin üst kısmı göz hi­zasında olması yeterlidir), ayak altına rampalı bir ayak desteği, karşıdan göze direkt gelen ışığın olmaması gibi düzenlemeler ve aynı zamanda sıcak ve soğuk üf­lemeyle çalışan klima sistemleri­nin direkt ortama yansımasının önlenmesi gerekir.

Skolyoz nedir ve nasıl teş­his edilir?

Üç boyutlu omurga deformite­sine “skolyoz” denir. Omurganın yapısı gereği bazı girinti ve çıkıntıları vardır. Buralar­daki bozukluklar “skol­yoz” adı altında toplanır. Teşhisi görsel ya da mua­yeneyle konur. Ancak, da­ha düşük seviyelerde ya da obez kişilerde grafi çekim­leriyle de tanı konu­lur.

İyi bir duruş alışkanlığı na­sıl geliştirilir?

İyi bir duruş çocukluk zama­nından itibaren kazanılmış bir öğretidir. Egzer­siz eğitimi gerektiğinde, mutlaka profesyonel bir ekipten destek alınmalıdır. Bu bölgedeki adale­lerin atrofi olmasına neden ol­dukları için postür düzenleyici cihaz kullanımını çok tavsiye et­miyoruz.

İşyerinde duruş ve iskelet sağlığını korumak için işveren­lere düşen görevler nelerdir?

Uzun toplantılar yapılma­ması, ofisin iç dizayn düşünce­sinden çok, kişiye özgü masa ve sandalye seçimlerinin yapıl­ması, oda içi yerleşimin pence­re açılarına göre düzenlenme­si, çalışılan ortamın ısısı, oksi­jenasyonu, ses izolasyonu, ışık miktarı ön planda önemlidir.

 Skolyoz belirtileri

 -Sık sık yumuşak doku ağrıları,

-Sırtta, boyunda ve belde ağrı,

-Bu ağrılar sonucunda uyku bozukluğu ve stres,

-Konsantrasyon bozukluğu,

-Ofis içi iletişimlerde gerginlik, kısaca işgücü kayıpları

 Ofis ortamında yapılabilecek basit egzersizler

 -Her 45 dakikada bir kez mutlaka oturulan yerden kalkıp oda içinde yürüyüş,

- Bir kat merdiven inip çıkma,

-El, parmak, dirsek ve bilekleri hareket ettirme,

-Boyun egzersizleri,

-Ayakta streching yapma gibi hareketler çok kıymetlidir.

Süper Lig'de yabancı kuralı değişti Prof. Dr. Ersoy'dan deprem sonrası dikkat çeken mesaj AFAD duyurdu! Çanakkale'de 4,9 büyüklüğünde deprem! Borsa İstanbul'dan kapanış rekoru Kamala Harris'ten Biden açıklaması: Çoğu başkanı geçti