Ölümlerin yüzde 20'si kalp hastalıkları kaynaklı

Sınav kaygısı, obezite, yiyecek alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, erken menopoz ve sigara kullanımı gibi etkenlerin, kalp krizinin önemli nedenleri arasında bulunuyor.

Abone ol

Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Opr. Dr. Taner Bakalım, kalp ve damar hastalıklarının dünyada en çok öldüren hastalıkların başında geldiğini belirterek, "Sadece kalp hastalıklarının dünyadaki ölüm oranlarının yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Maalesef de azalmıyor" dedi. 

Opr. Dr. Bakalım, 12-19 Nisan Kalp Haftası dolayısıyla Antalya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda yüzde 80 oranında modern risk faktörlerinin etkili olduğunu kaydetti. 

Bakalım, sınav kaygısı, obezite, yiyecek alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, erken menopoz ve sigara kullanımı gibi etkenlerin, kalp krizinin önemli nedenleri arasında olduğunu vurguladı. 

Kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada en çok öldüren hastalık grubu olduğunun altını çizen Bakalım, "Sadece kalp hastalıklarının dünyadaki ölüm oranlarının yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Maalesef de azalmıyor. Kalp damar hastalıklarını yani beyin, bacak damarlarını da işin içine aldığımızda yüzde 40'ları bulan bir ölüm oranına sahip" dedi. 

"Stres ve sigara kalp yaşını yükseltiyor" 

Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Nuri Cömert de kalp yaşıyla ilgili bilgi verdi. Cömert, kalp damar hastalıklarının Türkiye'de ölümlerin yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğunu bildirdi. Bu ölüm oranının gün geçtikçe arttığına işaret eden Cömert, "Kalp damar hastalıkları önlenebilir hastalıklar grubunda. Biz birtakım önlemler alabilirsek sayısını, sıklığını ve ölüm oranını düşürebiliriz" dedi. 

Cömert, 37 yaşında, sigara kullanan ve kolesterolü hafif yüksek bir kadın için, yüksek tansiyonu da varsa kalp yaşının 47 olacağının altını çizdi. 

Aradaki 10 yıllık farkın stres ve sigarayla alakalı olduğuna değinen Cömert, şöyle konuştu: 

"Çocukluk çağında obezite mevcutsa bu, kalp yaşını 10 yıl, şeker hastalığı mevcutsa kalp yaşınızı 10-15 yıl ileri götürür. Sigara, stres birlikteliği, kalp yaşınızı normal takvim yaşınızdan 10-15 yıl ileri götürebilir. Burada önemli olan nokta, kalp yaşınızla biyolojik yaşınızın aynı seviyede seyretmesi." 

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek'