Kalp öldürmezse tümör öldürüyor

Türkiye genelinde 2010, 2011 ve 2012 yıllarında ölüme sebebiyet veren hastalıkların oranlarına bakıldığında, en fazla ölüm nedeninin dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görüldü.

Abone ol

ANKARA – Ölümlerin yarısından fazlası, dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşti. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında ölüme sebebiyet veren hastalıkların oranlarına bakıldığında, en fazla ölüm nedeninin dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görüldü. İkinci sırada ise kötü huylu tümörler (malign neoplazmlar) geldi. 2012 yılında bu iki ölüm nedeni, toplam ölümlerin yüzde 59’unu oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010, 2011 ve 2012 yılı Ölüm Nedeni İstatistikleri’ni yayınladı.

TÜİK, haber bülteninde sadace nedeni tespit edilmiş ölüm vakalarına yer verildiğine dikkat çekip, ölüm nedenlerine ait toplam sayının gerçekleşen toplam ölüm vaka sayısına eşit olması beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Buna göre ölüme sebebiyet veren hastalıkların 2010, 2011 ve 2012 yılları oranlarına bakıldığında, en fazla ölüm nedeninin dolaşım sistemi hastalıkları olduğu görüldbü. İkinci sırada ise kötü huylu tümörler (malign neoplazmlar) geldi. 2012 yılında bu iki ölüm nedeni, toplam ölümlerin yüzde 59’unu oluşturdu.

2012 yılında ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; yüzde 37.9 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 21.1 ile kötü huylu tümörler (malign neoplazmlar), yüzde 9.7 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4.3 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ve yüzde 4.1 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler olarak görüldü.

2012 yılında dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31.2’si isemik kalp hastalığı, yüzde 25.7’si serebro-vasküler hastalık, yüzde 25.7’si diğer kalp hastalığı ve yüzde 11.8’i hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.
2012 yılında kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31.6’sı gırtlak ve soluk borusu, bronş, akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 8.4’ü midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8’i lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 6.7’si kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5.3’ü pankreasın kötü huylu tümöründen meydana geldi.

Tümor çok can aldı

2012 yılında kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,6’sı gırtlak ve soluk borusu, bronş, akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 8.4’ü midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8’i lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 6,7’si kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5.3’ü pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklandı. Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıkları ve kötü huylu tümörlerin en fazla görüldüğü yaş grubunun 65 yaş ve üstü grubunda olduğu tespit edildi. Diğer taraftan, ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin en fazla görüldüğü ilk beş ilin sırasıyla, Burdur, Gümüşhane, Artvin, Trabzon ve Bolu olduğu, kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en fazla görüldüğü ilk beş ilin ise, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Rize ve Edirne olduğu belirlendi.
 

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a teğmen eleştirisi! Trafik kazası geçiren milli basketbolcu hayatını kaybetti Antalya'nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı Sarıyer'de seyir halindeki araçların üzerine ağaç devrildi Kadıköy'de aracın önünü kesip içindekileri yumrukladılar