Eyvah, COVID-19 geri döndü!

 2020-2021 yıllarında dünyayı kapatan COVID-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ediyor. Yeni varyantın ismi FLiRT… Resmi verilere göre, COVID-19 şikayetiyle ABD’deki acil servislere yapılan başvurular bir hafta içinde yüzde 23.5 arttı. Uzmanlar uyarıyor: “Yaşlılar ile birden fazla kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları olanlar dikkatli olmalı.”

Dünya Gazetesi | Abone ol

Emre ERGÜL

Kabus geri döndü… Res­mi olarak Dünya Sağ­lık Örgütü’nün 11 Mart 2020’de başladığını ve resmen 5 Mayıs 2023’te bittiğini duyur­duğu, gayrıresmi olarak da 2020- 2021 yılları arasında dünyayı ka­patan COVID-19 virüsü, yeniden ABD’nin gündeminde… Virüs, mutasyonlarla kendini yeniler­ken; “FLiRT” isimli yeni bir var­yant ortaya çıktı…

İki mutasyonun teknik adları­nın birleşiminden oluşan Flirt, nisan ayında ilk tespit edildiğin­de, uzmanlar “Yazın vakalarda patlama olur” diyordu. İşte o gün geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yayınladığı veriye göre, 1-6 Tem­muz haftasında ülkedeki acil servislere COVID-19 şikayetiy­le başvuranların oranı bir önceki haftaya göre yüzde 23.5 arttı.

Verilere göre, 30’a yakın eya­lette bir önceki haftaya göre ar­tış yüzde 20’nin üzerinde oldu. Rekor ise yüzde 82.9’luk artışla Mississippi’de görüldü. Onu yüz­de 51.5’lik artışla Idaho takip etti.

Ünlü haber kanalı CNN de “COVID-19 geri döndü. Endişe etmeli miyiz?” başlıklı bir haber yayınladı. Rakamların endişe ve­rici olduğuna işaret eden CNN, George Washington Üniversite­si’nden Dr. Leana Wen’in şu gö­rüşlerini yayınladı:

-“CDC rakamlarına göre, CO­VID-19 enfeksiyonlarında yaz dalgasının ortasında olduğumuz görülüyor. Bu sürpriz olmamalı. Pandeminin başlangıcından bu yana, her yıl çok sayıda enfeksi­yon dalgasına tanık oluyoruz; bu­na yaz aylarında zirve yapan da dahil. Bunun nedeni seyahatlerin artması ve sıcak hava nedeniyle daha fazla insanın kapalı mekan­larda toplanması.”

-“Özellikle endişelenmesi ge­reken kişiler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya birden fazla kalp, akciğer, böbrek ve di­ğer tıbbi rahatsızlıkları olan ki­şilerdir. Aşı konusunda güncel olduklarından emin olmalılar, antiviral tedaviye erişim konu­sunda bir plana sahip olmalılar ve kalabalık kapalı alanlarda maske takmak, kapalı mekan yerine açık havada toplanmaya çalışmak gibi ek önlemleri dikkate almalılar.”

-“Göz önünde bulundurulma­sı gereken noktalardan biri, özel­likle savunmasız bir aileyi veya arkadaşınızı ziyaret etmeden ön­ce enfeksiyon olasılığınızı azalt­maktır. Bu ziyaretten bir hafta kadar önce, kapalı mekanlarda toplanmaktan kaçınabilir ve top­lu taşıma araçlarında ve diğer ka­labalık alanlarda maske takabi­lirsiniz. Ziyaretten hemen önce hızlı bir test yaptırmak, o hassas kişiye hastalığı bulaştırma riski­nizi de azaltabilir.”

-“Yakında COVID-19 aşısı­nın yeni bir formülasyonu çıka­cak. Eylül ayında mevcut olması gerekir ve ağustos ayı başlarında mevcut olabilir."

Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı Anayasa Mahkemesi üyeliğine Metin Kıratlı seçildi Meclise sunulan tasarıda neler değiştirildi? “Türkiye nadir elementlerde küresel oyuncu haline gelecek” Eyvah, COVID-19 geri döndü!