Eksi 80 derecede kalp sağlığına kavuştular

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, iki çocuk "Cryo ablasyon" yöntemi uygulanarak sağlıklarına kuvuşturuldu

Abone ol

ANKARA - İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, iki çocuğa Cryo ablasyon (kalpteki problemli bölgenin dondurulması işlemi) yöntemi uygulanarak kalp ritim bozukluğuna neden olan alan, - 80 derecede soğutularak sağlıklarına kavuşturuldu. 

İstanbul Küçükçekmece Kamu Hastaneleri Birliğince, İstanbul'un 13 ilçesindeki ilköğretim okullarında yürütülen kalp taraması kapsamında 150 bin çocuk taramadan geçirildi, 75 bin çocuğun EKG sonuçları değerlendirildi. 

Değerlendirmeler sonucunda 477 çocuk takip ve tedavi altına alındığı ve bu çocuklardan 13 yaşındaki Uluç Yanar ve 10 yaşındaki Emirhan Cimşir'in tarama öncesinde, kalp ritim bozukluğu probleminden haberdar olmadığı bildirildi.  

Kalp ritim bozukluğu bulunan Emirhan Cimşir ve Uluç Yanar, Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Cryo ablasyon yöntemi uygulandıktan sonra sağlıklarına kavuştu. 

"Ömür boyu ilaç almaktan kurtuldular" 

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Ergül, dakikada normalin altında ya da üstünde atım yapması olarak tanımlanan kalp ritim bozukluğunun ani ölümlere neden olabildiğini söyledi. 

Kalbinde ileti sorunu olan hastalarda ana sorun aslında çarpıntı atakları olduğunu dikkati çeken Ergül, "Bu durum nadiren ani kayıplara yol açabilir ama sorun sıklıkla yaşam kalitesini etkiliyor. Cryo ablasyon yönteminde tıpkı anjiyo yapar gibi kasıktan girip kalpte ritim bozukluğuna neden olan alanı -80 derecede yok ediyoruz. Her iki çocuğun da çarpıntıları azaldı, bayılmaları artık olmuyor. İlaç tedavisi kullanmıyorlar. Normal yaşamlarına devam ediyorlar" diye konuştu. 

Yöntemin uygulandığı çocukların ömür boyu ilaç almaktan kurtulduğunu anlatan Yakup Ergül, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu ilaçların yan etkileri var. Bunlardan korunmak için aslında bu açıdan baktığımızda en azından yaşam kalitesini ciddi anlamda düzelten ani ölümlerden de koruyan bir işlem. Bu çocukların hayatı kurtuldu diyebiliriz. Kalp ritim bozukluğu olan çocukların egzersizden muaf olması gerekiyor. Beden eğitimi derslerine girmemeleri gerekiyor. Çünkü Beden eğitimi dersinde bu çocukların kalbi durabilir. Efor esnasında çocuğunuzda bayılma oluyorsa mutlaka doktora götürün. Bu durum kalp ritim bozukluğunun habercisi olabilir." 

Aileleri mutlu

Yanar'ın annesi Seda Yanar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun rahatsızlığından haberi olmadığını belirterek, "Okulumuzda böyle  bir tarama yapılmasaydı hala oğlumun rahatsızlığını bilmiyor olacaktık" dedi. 

Ulaç Yanar, okulun Basketbol takımında olduğunu vurgulayarak, "Basketbol oynarken bize koşu yaptırıyorlardı. 5-6 tur koşuyorduk. Ben iyi koşuyordum ama kalbimden dolayı daha çabuk ve daha fazla yoruluyordum" ifadesini kullandı.  

Emirhan Cimşir'in annesi Nuray Cimşir, çocuğunun birkaç kez kendisine kalbinin çarptığını söylediğini belirterek, "Bir iki kez bize söylemişti. Ben oyun oynuyor, çocuktur hareketlidir diye ona yorumlamıştım. Açıkçası dikkate almamıştım. Çocuğuma böyle bir rahatsızlığı konduramadım. Allah razı olsun. Böyle bir tarama başlattıkları için. Gerçekten çocuğumun hayatını bize verdiler" ifadesini kullandı.  

AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek