Çamaşır suyu tüketiminde birinciyiz ama...
Türkiye çamaşır suyu tüketiminde birinci ama genel tuvaletler hijyenden yoksun
Abone olKEZBAN KARABOĞA
İSTANBUL - Türkiye’de 1 ev ortalama yılda 11 litre çamaşır suyu tüketiyor. Bu rakam Rusya’da 1.9 litre, İngiltere’de 7.3 litre. Kadınlar haftada 15 kez ev tuvaletlerini temizliyor. Bunun, 10 adedini bir temizlik ürünüyle yapıyorlar. Fakat aynı hijyen anlayışı ev dışında görülmüyor. Domestos’un bağımsız araştırma kuruluşu DOR in sight’a yaptırdığı ‘Tuvalet Hijyeni Araştırması’na göre sosyal alanlardaki tuvaletler yeterince sık, yeterli temizlenmese de bu tuvaletleri kullanırken evdeki titizliği göstermiyoruz. ‘19 Kasım Dünya Tuvalet Günü’ nedeniyle açıklanan sonuçları değerlendiren Unilever Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Çiğdem Yıldız, “Genel tuvaletler özel reforma muhtaç. Kesin çözüm için kullanıcıda davranış değişikliği gerekiyor. Unilever, ‘Sürdürülebilir Yaşam Planı’ kapsamında en çok önemsediğimiz konulardan bir tanesi hijyen. Bu bağlamda 2020 yılına kadar 25 milyon insanın daha hijyenik, güvenilir ve iyileştirilmiş koşullarda tuvaletlere erişimini sağlama sözümüz var” dedi.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan araştırmanın dikkat çekici sonuçları şöyle:
- Kadınların yüzde 89’u zorunlu olmadıkça ev dışında tuvalet kullanmıyor.
- Katılımcıların yüzde 79’u insanların tuvalet kullanımı konusunda bilinçsiz olduğu görüşünde.
- Her 10 kişiden 7’si tuvaletlerin kötü ve yanlış kullanım yüzünden pis olduğu konusunda hemfikir.
- İşyeri sahipleri ve temizlik personellerinin yüzde 84’ü dışarıdaki tuvaletlerin temiz tutulmadığını, yüzde 83 oranında da evde gösterilen özenin dışarıda gösterilmediğini söylüyor.
- Tuvaletleri en çok 25 yaş altı gençler kirletiyor.
Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl 19 Kasım’ı resmi olarak ‘Dünya Tuvalet Günü’ olarak ilan etti. Unilever, 19 Kasım tarihlerinde BM ve Avrupa Birliği Parlementosu’nda yürütülen özel oturumlara temsilci olarak katılıyor. Özel sektörün üstelenebileceği sorumluluklara odaklanıyor. Örneğin, Hindistan’da pilot olarak başlayan Domestos Tuvalet Akademisi projesi.
Bu proje ile 4 bölgede yerel girişimcileri sürdürülebilir yeterli tuvalet tesisleri kurmak konusunda eğitiyor ve destekliyor. Domestos Tuvalet Akademisi’nin hedefi 2015 yılına kadar 24 bin tuvalet inşa etmek.