Bulunamayan 735 ilaç tartışması sürüyor

Sağlık Bakanlığı Türkiye'de bulunamayan ilaç sayısının 44 olduğunu açıkladı. CHP Milletvekili Özel ise 735 ilaçlık bir liste yayınladı

Abone ol

ANKARA – CHP Milletvekili Eczacı Özgür Özel’in, dağıtım kanallarından aldığı bilgilere dayanarak açıkladığı bulunamayan ya da erişiminde güçlük yaşanan 735 ilaçlık listeye yönelik Sağlık Bakanlığı bir inceleme yaptı. Bakanlık inceleme sonuçlarına yönelik yaptığı açıklamada, mevcut ilaç arzına ilişkin bilgi de verdi. Bu kapsamda Türkiye’de 7 bin 526 ilacın satıldığını, Türkiye’de bulunamayan ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ithal edilen başvuru halinde verilen ilaçların sayısının ise 44 (33 farklı etken maddeden üretilen 44 form) olduğunu açıkladı. Özgür Özel ise Bakanlık açıklamasının, erişim sorununa değinmemesini eleştirdi.

Özgür Özel tarafından yayınlanan listenin incelendiğini belirten Sağlık Bakanlığı, isimleri geçen 735 ilaca ilişkin dökümü yayınladı. Sözkonusu listedeki 735 üründen 139’unun ilaç değil, tıbbi ürün ya da araç olduğunu belirten Bakanlık, kendi incelemelerine göre listedeki 593 ilacın piyasada bulunduğunu adı geçen ilaçlardan birinin farklı dozajlarının bulunduğu belirtildi. Listedeki iki ilaçtan birinin bulunmadığı ve TEB ithal sistemi ile temin edildiği, bir başka ilacın ise jeneriğinin bulunduğunu açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, 7 bin 526 ilacın piyasada olduğu ve temininde sıkıntı yaşanmadığı belirtilirken, Türkiye’de olmayan ilaçların da TEB tarafından ithal edildiğini, TEB’e bu ilaçlar için başvuranların yüzde 85’inin ilk 5 dakikada ilacına ulaşabildiği kaydedildi. Bakanlığın, Türkiye’de bulunamayan ilaçlara yönelik, ek onaya gerek duyulmadan ithal edilebilecek-satılabilecek ilaçları içeren listeyi de sürekli güncellediği kaydedildi.

Özgür Özel: Erişim sorununa değinilmedi

Bakanlık açıklamasına yanıt veren CHP Milletvekili Özgür Özel ise açıklamalarında ve yayınladığı listede; bulunamayan ve erişiminde zorluk yaşanan, eczanelere sorularak ve aranarak bulunabilen ilaçları sıraladığını hatırlatarak, Bakanlığın açıklamasının erişim sorununa yönelik bir yanıt içermediği eleştirisinde bulundu. “Piyasada tek bir ilaç bile bulunamasa Sağlık Bakanlığı’nın bunu dert edinmesi gerekirken, Bakanlık “7526 ilacın eczanelerde” satıldığı ile övünebilmektedir. Bardağın dolu tarafını görmek birçok alanda iyi bir yaklaşımken, hastalık ve sağlık gibi ölüm-kalım meselesinin olduğu bir alanda bardağın boş tarafı çok şey demektir ve bunu da en iyi Sağlık İçin çalışan Bakanlık bilecektir” diyen Özgür Özel, bazı durumlarda bekleyen 10 hastadan ikisinin ilaca ulaşabilmesi gibi sonuçları doğuran erişim sorunlarının dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti. Bakanlık açıklamasında değinilmeyen ilaçlardan romatizmayla ilgili bir ilacın 3,4 aydır piyasada bulunamadığını vurgulayan Özel, 1,5 TL olan ve 100 bine yakın kullanıcısı olan ilaca erişim sıkıntısının önemli olduğunu kaydetti.

Özgür Özel, TEB’in ilaç temininde gayretle çalıştığını ancak bu fonksiyonunun sadece Türkiye’de ruhsat sahibi olmayan ve olağanüstü şartlarda yapması gerekirken, Türkiye’de ruhsat almış ilaçların da temininde rol oynadığını belirtti.

Özel, açıklamasını tekrarlayarak, “Sorun piyasada az ya da hiç bulunamayan ilaçlar sorunudur ve hangi dağıtım kanalına başvursanız başvurun yok listelerinde 700’den fazla ürünün olmadığı rahatlıkla görülebilirken, Sağlık Bakanlığı sorunu görmezden gelmeyi seçmiştir” ifadesini kullandı.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Van'da korkutan deprem Yurt genelinde 2 milyon 411 bin 916 araç denetlendi Alışveriş merkezinde yangın paniği: 2 otel boşaltıldı 'Cübbeli Ahmet'e saldırı!