Astım ve KOAH hastalarına nefes verdi

Sanohaler ile solunum pazarına giren Sanovel 3 yılda pazar liderliğine ulaşmayı hedefliyor.

Abone ol

  
 

İSTANBUL - Türkiye'nin yüzde yüz ulusal sermayeli ilaç firması Sanovel, astım ve koha hastalarının tedavilerini kolaylaştırıcı inhalasyon ilacı Sanohaler ile solunum pazarına girdi. Türkiye ve Avrupa'da patent koruması altına alınan ilk Kuru Toz İnhaler cihazı olarak üretilen "Sanohaler"  ilacın dozajını da otomatik olarak ayarlıyor.Sanovel, Silivri'deki fabrikasına 10 milyon euroluk ek yatırımla geliştirdiği Sanohaler ile 3 yıl içinde solunum pazarında liderliği hedefliyor.

Toksöz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksöz, 6 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından Türkiye'de ilk kez bu tip bir ürünü piyasaya sürdüklerini söyledi. Türkiye'de 8 milyon astım ve KOAH hastası bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Toksöz, "Yıllık 2 milyon kutu üretim kapasitemiz var. Ocak ayında kapasite artırımı yapacağız. Bu rakam daha da artacak" dedi.

29 yıllık bir firma olduklarını ifade eden Toksöz şöyle konuştu:
"Türkiye'de ilk 10 firma arasındayız, Halen Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kosova ve Makedonya'ya 10 milyon dolara yakın ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki sene Rusya'ya daha sonra da Avrupa ve Amerika'ya açılacağız. 5 yıl önce kurduğumuz Almanya ve Hollanda bazlı şirketimizde ruhsatlandırma çalışmaları sürüyor."

2 yılda 40 milyon euroluk kapasite yatırımı yaptıklarını ifade eden Toksöz, 24 milyon euroluk yatırımla biyoteknolojik ilaç üretim tesisi kurduklarını, 4 yıl içerisinde buradan piyasaya ilaç verebileceklerini kaydetti. Türkiye'de 1.8 milyar liralık solunum pazarı bulunduğunu, bunun 9 milyon lirasının astım ve KOAH ilaçlarından oluştuğunu belirten Toksöz, "Holding olarak 2011'de 750 milyon dolar ciro elde ettik, bunun 350 milyon dolar Sanovel'den. Bu yıl Sanovel'in cirosunu 370 milyon dolar çıkaracağız" diye konuştu.

'Fiyatları düşürdük'

Sanovel İlaç Ürün Müdürü Özlem Atabaş da ürünün bir aydır piyasada olduğunu, rakip firmaların fiyatının yüzde 15'e kadar düşmesine neden olduğunu ifade etti. Atabaş, "
Sanohaler 26.83 TL ve 52.95 TL fiyat aralığında. Biz piyasaya girdikten sonra rakiplerimizin aynı nitelikteki ürünlerinde fiyatları düşürdük. Rakip firmaların ilaç fiyatları bizim ürünümüz düşük olduğu için otomatik olarak düştü" dedi.

Satmayız işbirliği yaparız

Türkiye'nin son yıldır ilaç sektöründe gözde ülke olduğunu belirten Toksöz gelecek 5-6 yıl içinde uluslararası bir şirket olabileceklerini söyledi. Yabancı şirketlerin Türk şirketlerine olan ilgisine ilişkin ise Toksöz satın alma teklifi aldıklarını belirtti. Toksöz şu şekilde devam etti: "Uluslararası şirketlerden taliplerimiz var. Yeni büyüyen pazarlardan Rusya, Güney Afrika, Güney Amerika'daki ülkelerden talipler çıkıyor, iyi de rakam veriyorlar ancak satış düşünmüyoruz. Gelecek 10 yıl içinde bizi uluslararası alana taşıyacak; know how getirecek bir firmayla iş birliğine girebiliriz ama satış söz konusu değil.

Emine ÇAĞLAYAN

“Cumhuriyetin yolu 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu ile açıldı” Ofise dönüştürülen Sapphire’de kiralamalar başlıyor Karbon kredileri emisyon azaltmada yetersiz kaldı Efece Galvaniz’den İzmir’e yeni tesis yatırımı Antalya’nın tarım ürünleri ‘FoodFest’ ile dünyaya açılıyor