Aşırı sıcaklar kalp sağlığını tehdit ediyor
Ilık duş yanı sıra vücudun ısısını yavaş yavaş değiştirerek kalp krizi riskini düşürmek mümkündür
Abone olKAYSERİ - Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, aşırı sıcaklara bağlı olarak kalp krizlerinde de artış gözlendiğini belirterek, sıcak havayla birlikte genişleyen damarların, kalp atışlarını hızlandırıp kalbin iş yükünü artırdığını ve buna bağlı olarak da kalbin daha çok efor harcadığını ifade etti.
Eryol, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayının da uzun yaz günlerinde yaşanması nedeniyle özellikle kalp hastalarının güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 - 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.
Yaz aylarında vücutta oluşan aşırı sıvı kaybının özellikle ramazan döneminde 2 kat daha arttığını ifade eden Eryol, şunları kaydetti:
"Uzun süreli açlık sonrası vücudun susuz kalması kalbin daha çok yorulmasına neden olur. Bu durum böbreklerin çalışma sistemini etkiler ve zehirli maddelerin kandan atılmasına engel olur. Bu nedenle ramazan ayında özellikle kalp hastalarının tedavileri, yaz döneminde uygun hale getirilmeli ve ilaç alım saatleri yeniden düzenlenmelidir. Ani ısı değişiklikleri kalp krizi riskini tetikler. Çok sıcak bir havada dışarıda uzun süre kaldıktan sonra bir anda klimalı bir ortama girmek, denize ya da havuza ani dalışlar da kalp krizi riskini tetikleyen faktörlerdir. Özellikle kalp ve damar hastalarının sıcaklardan korunması ve güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması çok önemlidir. Ilık duş yanı sıra vücudun ısısını yavaş yavaş değiştirerek kalp krizi riskini düşürmek mümkündür. Sıcak havalarda özellikle tansiyon yükseklikleri ve düşüklükleri de gözlemlenmektedir. Sıcak havanın etkisiyle damarlarda oluşan genişleme tansiyonun düzensiz seyrine yol açar."
Öğle saatlerinde serin ortamların tercih edilmesi gerektiğini belirten Eryol, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği ve genel vücut sağlığını olumsuz etkileyen, 10.00 - 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini, bu saatler arasında dışarıda bulunması gereken kişiler ise güneş gözlüğü, şapka, şemsiye, açık renkli ve terletmeyen kumaştan yapılmış giysiler ile aşırı sıcaktan korunabileceklerini vurguladı.
Sahur ve iftar sonrası hemen spor yapılmamalı
Yaz aylarında aşırı tempolu sporlar yapılırken dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Eryol, şöyle devam etti:
"Ramazan ayında kalp sağlığı açısında bazı sporları yaparken daha hassas davranmalıdır. İftardan ve sahurdan hemen sonra temposu yüksek koşu ile mide-bel egzersizleri yapılmamalıdır. Öğleden sonra yapılan spor, uzun süre aç kalındığı için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemlere yol açabilir. Bu nedenle oruç tutanlar ancak sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra egzersiz yapabilir. Daha önce herhangi bir spor yapmayan kişilerin Ramazan'da spora başlaması sakıncalıdır. Spora yeni başlamak isteyenler, bunu ramazan sonrasına erteleyerek yürüyüş gibi hafif sporlar tercih etmelidir."