Alzheimer tedavisinde umut verici gelişme
Beynin bağışıklık sistemi kimyasal maddelerle uyarılarak hastalığın ilerlemesi durduruldu
Abone olBilim adamları, beynin bağışıklık sistemini kimyasal maddelerle uyararak Alzheimer ve bunama gibi hastalıkların ilerleyişini durdurmayı başardı.
ABD'deki Duke Üniversitesi araştırmacıları, beyindeki besin maddelerine saldırmaya başlayan bağışıklık hücrelerinin Alzheimer ve bunamayı tetikleyebileceğini ortaya çıkardı.
Beynin herhangi bir enfeksiyona karşı ilk savunma sistemini oluşturan "mikroglia"nın bunamanın gelişmesinde büyük rol oynadığını keşfeden araştırmacılar, mikroglianın "arginin" adlı amino asidin parçalanması sırasında değişerek aşırı derecede saldırgan hale geldiğini buldu. Araştırmacılar, laboratuvarda yapılan deneylerin arginin seviyesi düşerken beynin bağışıklık sisteminin de zayıfladığını gösterdiğini kaydetti.
Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda arginini parçalayan enzimleri engellemek için kimyasal maddeler kullanıldı.
Araştırmacılardan Dr. Matthew Kan, "Çalışma, amino asit kaybını önlersek, bunama ve Alzheimer gibi dejeneratif beyin rahatsızlıkları önleyebileceğimizi göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Çalışma, aynı zamanda Alzheimer hastalığına tamamen farklı bir açıdan bakmamızı da sağladı" dedi. Kan, kimyasal maddelerin kullanıldığı farelerin beyninde biriken protein miktarının azaldığını, hayvanların bellek testlerinde daha iyi sonuçlar elde ettiğini vurguladı.
Alzheimer ve bunama için tedavi bulunmasında önemli bir ilerleme sağlayan araştırma, bilim dünyasında da heyecanla karşılandı.
İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığı için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor.
Hastalığı önlemek ya da tedavi bulmak için yapılan araştırmaların büyük bir kısmı sonuçsuz kaldı. Araştırmaların, belirtiler genellikle hastalığın başlangıcından sonraki 10 yıl içinde ortaya çıktığı ve hastaya teşhis konulduğunda da tedaviye çok geç kalındığı için başarısız olduğu sanılıyor.
Dünyada yaklaşık 50 milyon Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. 2050 yılına kadar bu sayının 135 milyona yükselmesi bekleniyor.