Yöneticilere işe alım öğretilmeli

İşe alım konusunda kurumların ilerlemesi ve doğru çalışanları bünyesine katması için öncelikle mevcut yöneticilerin eğitilmesi gereklidir.

Abone ol

Yüksek performanslı çalışanların işe alınmasından mevcut çalışanların üretimlerinin artırılmasına kadar insan kaynakları departmanının çözüm aradığı birçok konuya Performia firması sistematik yaklaşımlarını yansıtan eğitimlerle eğiliyor. Türkiye'de de yöneticilere eğitimler veren Performia'nın CEO'su Marten Runow ile konuştuk.

Çalışanlar şirketin en değerli kaynakları mıdır? Yoksa, şirketi aşağı çeken problem kaynakları mı?

Çarpıcı hatta rahatsız edici bir soru. İşin aslı işverenler, üst düzey yönetim ve insan kaynakları departmanları yönetimdeki başarıları sayesinde bu soruya olumlu bir cevap verebilirler. Yöneticilerin çalışanlarını en değerli kaynaklar olarak değerlendirmeleri için kendi bilinç düzeylerini ve bakış açılarını geliştirmeleri gereklidir. Çoğu zaman yöneticiler insan kaynakları konularına gerekli önemi vermez, yapılması gerekeni bildiklerini sanırlar. Oysa ki, bilmediğini bilmek çok daha yüksek bir farkındalık hali gerektirir. Yılların tecrübesine sahip yönetici insan yönetmede kendi üstüne kimseyi tanımaz, kendini insan sarrafı olarak nitelendirir. Bu yüzden de yeni tekniklere ve eğitimlere daha kapalıdır. Özellikle işe alım konusunu hafife alırlar, nasılsa IK departmanı en uygun adayları buluyor diye düşünürler.  Halbuki birebir işe alım yapmasalar bile hem çalışanlarıyla ilişkileri için hem de performans yönetimi için beraber çalıştıkları kişileri daha iyi tanımaları onların avantajınadır.  Şu da atlanmaması gereken bir nokta ki yöneticilerin bir kısmı işinde uzman, akıllı ve becerikli olmakla beraber insanları seçme/yönetme konusunda aynı beceriyi gösteremeyebilir.

Yöneticilerin 'insan yönetiminde' farkındalık düzeyi böyleyken, yüksek performanslı adayları işe almaya özen göstermek, ortalama çalışanların performansını yükseltmek için çalışanları doğru yönlendirmek, performanslarını arttırarak ilerlemeleri için çeşitli eğitimler vermek ve kariyer planlamalarını çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemek gibi programların geliştirilmesi ve yürütülmesi oldukça zordur.

İşe alım konusunda kurumların ilerlemesi ve doğru çalışanları bünyesine katması için öncelikle mevcut yöneticilerin eğitilmesi gereklidir.

Çoğu zaman firmalardaki eğitimler çalışanları geliştirmeyi hedefler, yöneticilerin liderlik veya insan yönetimi alanında eğitim almalarına pek gerek duyulmaz. Oysa, kurumun büyümesini sağlayan yöneticilerin doğru yaklaşımlarıdır. Bu doğru yaklaşımların geliştirilmesi için yöneticilerin doğru tekniklerle ve bilgi/deneyim donanımıyla beslenmeleri gerekir. Yöneticinin çalışanını nasıl motive edeceğini, performansını nasıl arttıracağını bilmesi yani çalışanını tanıması çok önemlidir. Böylece, yönetici ve çalışan arasında gerekli bağ kurulur, birbirini anlayan taraflar ortak hedefler için çalışırlar. Yöneticinin görevi, kendine bağlı tüm çalışanlarıyla ilgilenmektir: sadece düşük performanslı çalışanları iyileştirmek için çaba harcamamalıdır. İyi çalışanı görmeli, takdir etmeli ve profesyonel gelişimine katkı sağlayan proje ve eğitimlere dahil etmelidir.

Peki, yöneticiler bu görevleri layıkıyla kendi kurumsal kültürüne uygun bir şekilde gerçekleştirmek için neler yapabilir? Örneğin, kariyer yönetimi, işe alım ve yetenek geliştirme alanlarında uzmanlaşmış IK eğitim şirketlerinden destek alabilir, eğitimde verilen teknikleri kendi kurumlarına uyarlayabilirler. 

Piyasada bu alanlarda eğitim veren birçok danışmanlık firması var. Hangi firma sizin şirketiniz için doğru?

Hangi firmadan destek alacağınıza veya eğitime katılacağınıza karar vermeden kendi yapınızı çok iyi tanımanız gerekir. İnsan kaynakları alanında ihtiyaçlarınız neler? Hangi alanlarda eksikleriniz var? Hangi alanlarda rakiplerinize göre artılarınız var? Çalışanlarınızı ne kadar tanıyorsunuz? İşlerinden, konumlarından, şirketlerinden memnunlar mı? Hangi açılardan memnunlar, hangi açılardan değiller? Peki ya siz, hangi çalışanlardan memnunsunuz, hangilerinden değilsiniz? Memnun olduğunuz çalışanların sayısını nasıl arttırabilir, memnun olmadıklarınızı nasıl eleyebilirsiniz? Memnun olduğunuz yüksek performanslı çalışanınızı ortalama çalışanınızdan hangi özellikler ayırır? Peki, bu özellikleri ortalama performans gösteren çalışanlarınız arasında teşvik edemez misiniz? Tüm bu alanlarda kendinizi ne kadar hakim hissediyorsunuz? Kendinizi geliştirmek istediğiniz, destek almak istediğiniz alanlar neler?

Kendi kendinize sormanız gereken sorular böyle akıp gidiyor ancak bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin çalışanlarınızla ilgili farkındalığınızı arttıracak, daha başarılı ve sonuç odaklı insan kaynakları uygulamalarına açık olmanızı sağlayacaktır.

TEMEL KURALLAR

Performia eğitimlerini farklı kılan özellikler neler?

Bugün piyasada varolan eğitimler ya daha önce duyduğunuz ya da bizzat katıldığınız seminerlerde verilen bilgilerin bir tür tekrarı. Yeni kavramların ortaya atıldığı, işe alım süreçlerinizi radikal bir şekilde değiştirecek yöntemler öğretilmiyor. Ben Performia eğitimlerini yaşamı, başarıyı ve davranışlarımızı yöneten en temel kurallara benzetiyorum. Bu kuralları anlamak sadece işe alımda ve insan ilişkilerinde değil, kişilerin ve kurumların üretimlerinde büyümeye ve daha çok sonuç elde etmeye de fayda sağlamakta. Performia sistemi, dünyada 25'in üzerinde ülkede, 6000'in üzerinde şirkette başarıyla kullanılmaktadır. Sistemin uygulanabilirliği dünyanın çeşitli yerlerinde ve farklı kurumsal kültürlerinde defalarca test edilmiş ve teorilerin pratiğe uygunluğu kanıtlanmıştır. Başarı getiren kararlar verebilmek için emin adımlar gerekir, adımlarınızı doğru yönde atabilmek için de güvenilir bir sistem. İşte, Performia burada devreye girer…

UYGULAMADA İŞE YARAR

Piyasadaki diğer IK eğitimlerinden hangi özelliklerinizle farklılaştığınızı düşünüyorsunuz?

Birçok yönden. Kesin olan birşey var o da eğitimde verilen bilgi ve tekniklerin uygulamada işe yaradığı. Verilen tekniklerin hiçbirine körü körüne inanmanız gerekmiyor. Size birçok örnekle bu tekniklerin nasıl hayata geçirileceğini anlatıyoruz. Kafanızda soru işaretleri varsa yapmanız gereken kendi hayatınızda bu teknikleri uygulamanız. Böylece, verilen bilgilerin ne kadar işe yaradığını kendiniz gözlemleyebilirsiniz.

Eğitimlerde anlatılan bilgiler enteresan teoriler değil, hemen uygulanabilecek ve başarı getirecek pragmatik çözümler.

Eğitime kimler katılırsa en çok fayda sağlar?

Eğitimlerimizin ana konusu 'insan.' Amacımız, insan ilişkilerini ilgilendiren tüm alanlarda deneyimimizi paylaşmak. İnsan kaynakları ve diğer departmanlarda yöneticilik yapan ve işlerinin önemli bir kısmı insanlarla ilgili sorumluluk almayı gerektiren herkes bu eğitimden yararlanabilir. Biz, özellikle şirketlerin üst düzey yönetimine bu eğitime katılmalarını tavsiye ediyoruz. Çoğu zaman işe alım sürecine çok az veya en son aşamada dahil olsalar da, karar merciindeki bu yöneticiler adayların nasıl seçilmesi ve değerlendirilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olduklarında bu kişileri nasıl yönetmeleri gerektiği konusuna da vakıf olacaklardır. Personel ve işe alım konusunda daha rahat karar vermenin yanı sıra tedarikçi veya iş ortaklarını seçerken de, bu eğitimdeki metotların kendilerine yol gösterdiğini görecekler. Eğitimimize katılanların çoğu eğitimde verilen tekniklerin çocuklarıyla ve diğer aile fertleriyle ilişkilerini güçlendirdiğini vurgulamakta. Bunun en temel sebebi, işe alım alanında insanı daha iyi tanımak için edinilen bilgilerin yaşamımızın profesyonel ve kişisel alanlarında da uygulanabilir olması. Eğitimde verilen bilgiler sayesinde ilişkilerimizde daha rahat ve etkin davranışlar sergiliyoruz.

YENİLİĞE HAZIR OLSUNLAR

Bu profesyonellerin Performia eğitiminden beklentileri ne olmalı?

Kendilerine tamamen yabancı gelecek, yeni şeyler öğrenmeye hazırlıklı olmalılar. Seminere katılan çoğu yönetici 4 gün boyunca tüm oturumları tamamladıktan sonra, hala yeni ve enteresan şeyler öğrendiklerine ve hemen işlerine ve iş ilişkilerine aktarabilecekleri uygulanabilir bilgiler edindiklerine inanamadıklarını söylüyorlar.

Eğitim, yüksek performanslı adayların seçilmesi ve pozisyona uygun kişilikte adayların işe alınması gibi IK süreçlerine ağırlık veriyor. Peki ya mevcut çalışanların performanslarının geliştirilmesi konusunda ne tür adımlar izlemeyi öneriyorsunuz?

Bir yöneticinin ilk bilmesi gereken şey 'Bu kişi gerçekte nasıl bir performans gösteriyor?' Bu değerlendirme düşüncelere, tahminlere, diğerlerinin kişinin performansıyla ilgili ne düşündüğüne dayanmamalı. Kişinin gerçek verimliliğini ölçmek ve değerlendirmek için objektif sonuçlara bakmamız gerekli. Kişinin sonuçları iyiyse veya gelişme gösteriyorsa, kişiyi eğitimden geçirerek yetiştirebilirsiniz. Eğer kişinin sonuçları kötüyse veya herhangi bir gelişme göstermiyorsa, kişinin sonuçlarında gelişme olmadan kişinin eğitimine yatırım yapmayın. Bu tür durumlar çoğu zaman para ve zaman kaynaklarınızın boşa kullanılması anlamına gelecektir. Bu süreçlerin doğru anlaşılmamasından dolayı, birçok şirket benzer hatalara düşer ve kaynaklarının büyük bölümünü performansı düşük personellerin eğitimine ayırır.

Performia eğitimleri hangi çalışana ne tür eğitimler verilmesi konusunda da yöneticilere yardımcı olur. Temel eğitimi tamamladıktan sonra, mevcut personelinizi geliştirmeye odaklanan birkaç ek seminerimiz bulunmakta. İlk semineri aldıktan sonra, bu konuda nasıl bir yaklaşım uygulayabileceğinizi detaylı bilgi ve yaşanmış örneklerle göreceksiniz.

Eğitime katılan profesyonellerin IK uygulamalarında ne gibi değişiklikler oldu? Bu konuda müşterilerinizden ne tür geribildirimler aldınız?

En büyük değişiklik eğitime katılan kişilerin eğitimi tamamladıktan sonra, işe alım ve insan yönetimi alanında gözle görünen gelişimleri. İşe alımda doğru pozisyonlara en uygun adaylar yerleştiriliyor ve daha az sayıda hata oranıyla şirket yönetiminde daha başarılı başlangıçlar yapılıyor. Eğitime katılan binlerce yöneticinin birleştiği konu sistemi kullandıklarından bu yana personel problemleriyle hemen hemen hiç karşılaşmadıkları yönünde. Bu sayede, yöneticiler şirketin karlılığını arttıracak daha stratejik konulara odaklanabiliyorlar.

İnsan Kaynakları alanındaki eğitimleriniz hangi alanlara odaklanıyor?

Eğitimlerde şu sorulara cevap veriyoruz:

1. Doğru adayları nasıl şirketinize çekersiniz?

2. Verimli ve üst düzey motivasyona sahip adayları bulmak için nasıl görüşme yapmalısınız?

3. Kişilik, IQ ve adayın işini yapmasında önemli rol oynayacak alanları nasıl ölçmeli ve değerlendirmelisiniz?

4. İşe alım yaptığınız pozisyona en uygun adayları nasıl bulabilirsiniz?

5. Adaylarla ilgili işinize yarayacak değerli bilgiler almak için nasıl bir referans kontrolü yapmalısınız?

6. İşe alım sürecinin sonunda adaya nasıl iş teklifi yapmalısınız?

7. Yeni bir çalışanı en etkin şekilde nasıl işe başlatmalısınız?

Bu süreçlerin tam olarak nasıl yapılması gerektiğini bilirseniz, işe alım kolaylaşacaktır.

www.datassist.com.tr

Karabulut ailesinin avukatı Epözdemir: Mezardan kefen ve bez çıkmadı Mantar kökünden ambalaj ürettiler, ödülü kaptılar  İstanbul Havalimanı, Avrupa havalimanları sıralamasında zirvede Erdoğan ile Bahçeli'den sürpriz görüşme Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları ağustosta yükseldi