NATO toplantısından neler çıktı?

Füze savunma sistemi NATO'nun Şikago zirvesinde de gündemdeydi.

Abone ol
 
 
 
Ahmet Coşkunaydın
 
İçlerinde ülkemizin de bulunduğu 28 NATO ülkesi devlet ve hükümet başkanları Amerika'da bir araya geldiler. Amerika'nın Şikago (Chicago) kentinde buluşan yetkililer yaptıkları toplantıda kuruluşun (NATO) daha da güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine vardılar. 
 
NATO'da ana ve en hassas konu Afganistan olmasına karşın ikinci en hassas konuyu da Avrupa'da ki füze savunma sistemi oluşturdu. Hatırlanabileceği gibi Amerika'nın ve NATO'nun füze sistemi Rusya'yı ciddi bir huzursuzluğa yol açıyor. 
 
Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Füze savunma sisteminin İran'dan gelebilecek bir tehlikeye karşı kurulduğunu öne sürmesine karşı Ruslar bunu bir türlü kabul etmiyorlar. 
 
Kimi gözlemcilere göre Şikago'da ki NATO toplantısına çağrılı olduğu halde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmayışı, bir protesto niteliği taşıyor. 
 
Rusya ile Amerika arasında ki füze krizi nerdeyse başkan Bush dönemine kadar uzanıyor. Başkan Bush'un Polonya'ya yerleştirmeyi planladığı 10 füze ile Çek Cumhuriyetine koymayı düşündüğü radar sistemi Hüseyin Obama tarafından gündemden kaldırılmıştı. 
 
Bunun yanında başta ülkemiz olmak üzere bir çok yerde bu sistemin parçası olan girişimlere ara verilmeden devam edilmişti. Son NATO toplantısında Başkan Hüseyin Obama, Türkiye de ki bu sistemlerin Amerika değil NATO emrine verileceğine açıklık getirdi. 
 
NATO yine önümüzde ki dönemlerde füze sistemleriyle bağlantılı olarak İspanya'ya, Romanya'ya ve Polonya'ya yeni teçhizatlar yerleştirmeye de karar verdi. 
 
NATO ile Rusya arasında ki özellikle füze konusunda ki ayrışmanın ancak Amerika'nın yeni başkanlık seçiminin ardından bir iyileşme beklenebilir. 
 
Bu gerginlik ülkemizi de özellikle Rusya ile ilişkilerinde kendini derinden de olsa hissettiriyor...
 
Olayın çözüme bağlanması bizim açımızda bu nedenle ciddi önem taşıyor... 
 
Çünkü yapılan tüm açıklamalar Rusya'yı hiç bir şekilde tatmin etmiyor ve tüm bu füze sistemlerinin kendi stratejik gücüne yönelik olduğunda ısrarını sürdürüyor... 
 
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'