Hatasız marka olmaz

İçerik pazarlama hala öğrenilen, üzerinde sayfalarca yazılsa da yine hatalara oldukça gebe bir alan. Dünyadan ve ülkemizden örnekler bize hala gidilecek yol, yenilecek fırın fırın ekmek olduğunu gösteriyor.

Abone ol

Biz en iyi hatalarımızdan öğreniriz… Dijitalin nefesiyle bugün markalar da yaşayan, nefes alan birer organizmaya dönüştüler. Öyle ki hatanın kabul görmediği, hızla ‘kriz’ olarak markalara geri döndüğü bir çağda yapılan hatalardan öğrenecek çok şeyimiz var. İçerik pazarlama hala öğrenilen, üzerinde sayfalarca yazılsa da yine hatalara oldukça gebe bir alan. Dünyadan ve ülkemizden örnekler bize hala gidilecek yol, yenilecek fırın fırın ekmek olduğunu gösteriyor. Derslerle dolu dünyamızdan kritik içerik pazarlama hataları:

Levi’s o görseli seçmeyecekti! 

Ünlü Jean markası Levi’s ın hedef kitlesini harekete geçirmek için yaptığı bir kampanya fiyaskoya dönüştü. Nasıl mı? ‘Çekicilik her beden ve şekilde olur’ sloganıyla hayat verdikleri bir kampanyaya seçtikleri görsel yüzünden. Zayıf şişman demeden her bedenin çekici olduğunu vurgulamak isteyen marka, sadece incecik mankenlerin olduğu bir görsel seçtiğinde tüketicinin haklı tepkisi ile karşılaştı. Mesajını tamamen yok eden bu görselin kullanımından ekibin diğer üyelerinin haberi var mıdır bilinmez ama birbirlerinden habersiz oldukları aşikar… 

Ders: İçerik konusunda yapılan çalışmaları projelendirmek ve hedefl erden şaşmamak kritik görünüyor. 

Apple’ın zoraki müzik seçimi 

Belki hatırlarsınız bir sabah uyandığımızda hepimizin iPhone’larına yüklenmiş bir U2 albümü vardı. Herkes birbirine bu nereden çıktı acaba diyor soruyor, kendisinin indirip indirmediğinden emin olmak istiyordu. Apple, herkesin telefonuna ücretsiz olarak yerleştirdiği albümle kullanıcılara sürpriz yapmak istemişti. U2’yu ne kadar sevsek de bu hamleden bir çok kullanıcı tedirgin oldu. Özel hayata müdahele gibi algılandı, bir süre gündemi meşgul etti. 

Ders: İçerik konusunda spesifik promosyonlar tabii ki önerin, ancak zorlayıcı olmayın. 

KFC gündemi kaçırdı 

Kadın cinayetlerinin gündemden hiç inmediği ülkemizde fast food markası KFC’nin yaptığı bir Twitter kampanyası markanın başına bela oldu. "En çok neremi seviyorsun" başlığıyla KFC'nin Twitter adresinden paylaşılan fotoğrafta, iki tavuk göğsü ve iki but parçası kullandı. "Tarafını belli et, ödülü kap... Göğüslerimiz mi, kalçalarımız mı?” diye cinsel çağrışımlara neden olan reklam kampanyasına birçok kişi tepki gösterdi. Marka tepkilerin ardından gerekeni yaparak özür diledi. Kadını metalaştıran bu tip kampanyalar konusunda hassasiyet göstermekte fayda var. 

Ders: Gündemi iyi izlemek, bazı konuların hassas olabileceğini öngörmek lazım. Hele de bizim gibi hızlı gündemlerde sosyal medya kampanyası yaparken iki kere düşünmek şart, birkaç bilene danışmak şart. 

Nesquik’in tavşan kulaklarını kimse takmadı 

Bazen içerik profesyonelce düşünülür, üretilir, sorunsuz hayata geçirilir ve kampanya start alır… Sonra hiçbir şey olmaz. Nestle markalarından Nesquik bunu acı şekilde öğrenen markalardan bir oldu. Pahalı ve çok emek getiren kampanyanın odasında telefona indirilen fotoğraf uygulama kişilere çikolata tavşan kulağı takıyor ve markanın kendi icadı olan ‘Ulusal Tavşan Kulağı Günü’ için kutlamaya çağırıyordu. Güzel… Fakat kimsenin umrunda olmadı. Tüketciler böyle bir günün varlığından bile habersiz kampanyaya tamamen ilgisiz kaldılar. Ayrıca böyle saçma bir sebep için bir uygulama daha indirmek veya tweet amatyı da yersiz bulmuş olabilirler. Bir kampanya da etkileşim veya motivasyon sağlayamadan tarihin tozlu rafl arında yerini almış oldu. 

Ders: İçeriğinizin ayakları yere bassın, fantazilere girmeye gerek yok. 

Ogilvy Hindistan’a insanlık dersi 

Kültürel tabulara ve insani değerlere dokunduğunuzda içerik pazarlamada geri sekersiniz. Tabii ki tüketici zihnini yanlış anlamakla gerçekten düşüncesiz olmak arasında ciddi bir fark var. Ünlü reklam ajansı Ogily’de Hindistan da bir yatak reklamı yapmak isterken ikinci kategoriye düşüp dünya kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldı. ‘Geri sek’ adlı bir kampanyanın görselinde, 14 yaşında Taliban tarafından başından vurulan ardından iyileşerek dünyaca ünlü bir insan hakları aktivisti olan Malala Yousafza’yı kullandı. Görselde Malala başından vuruluyor, yatağa düşüyor sonra da sekiyor ve tekrar yukarı çıkıyordu…

Vermek istediğiniz mesaj ne kadar iyi olursa olsun, böyle bir insani durumu pazarlama amaçlı kullanmak doğru değil. 

Ders: Düşüncesiz olmayın.

İçerik pazarlamada kulağa 4 küpe

Hedef kitleyi doğru hedefleyin

İçerik pazarlamada en çok hatayı aşamada görüyoruz. Markalar hedef kitle belirlemek yerine herkese hitap etmeye, sayfa beğenisi/takipçi vs. toplamaya çalışıyorlar. Oysa ki takipçilerden küçük bir yüzde doğru hedef kitle oluyor ve fazla takipçi sayısı firmaların yanılmalarına sebep oluyor. Önemli olan doğru hedef kitleye ulaşabilmek bunun için planlama yapmak. 

Doğru içerikle gidin 

Hedef kitleyi doğru belirleyip ardından kitlenizin üzerine reklamlarınızı, kendinizi öven içerikleri boca etmeye kalkarsanız orada kitlenizi kaybedersiniz. Hem marka değerine zarar verir hem de ‘takibi bırak’ acısını tadarsınız. Hedef müşterilerin aklını sahiplendiğimiz alanla ilgili bilgilerle doldurarak, hedef kitle nezdinde itibarınızı artırmak olmalıdır. 

Doğru zaman, doğru yer

Hedef kitlenin hangi sosyal platformu yoğun olarak kullandığı ve. hangi saatlerde aktif olduğunu bilmek de kritik. Bu aşamada yapılan en büyük hatalardan biri yanlış zamanda paylaşım yapmak. Tüm markaların paylaşım yaptığı saatlerden farklı bir saat belirleyebilmek için iyi izlemek gerekiyor. Ayrıca hedef kitlenin olmadığı bir sosyal platformda, ne kadar ilgi çekici paylaşım yapılırsa yapılsın, markanın fark edilmesi neredeyse olanaksızdır. 

Etkileşim sağlayın

Müşteri sesine kulak vermeyen firmalar kaybolmaya mahkum. Müşteriler, markalar hakkında söz sahibi olmak, cevap almak, önemsenmek istiyorlar. Bunu müşterilere göstermenin en kolay ve etkili yöntemlerinden biri de sosyal medya. Bir araştırmaya göre sosyal medyada yer alan markalar, müşterilerde daha çok güven oluşturuyor. Bu aşamada yapılacak hata müşteri yorumlarını görmemezliğe gelmek.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor