Artık Yuan Tokyo'da, Yen Şangay'da geçerli

Ahmet Coşkunaydın

Abone ol
 
 
Dünya'nın en büyük ekonomilerinden olan Çin ve Japonya arasında yeni bir dönem başladı.İki ülke yetkililerinin yaptıkları açıklamalara göre 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti birbirleriyle milli paraları üzerinden alış veriş yapacaklar.
 
Karşılıklı ticarette doları aradan çıkartan bu uygulamanın gerek Japonya'ya ve gerekse de Çin'e ciddi bir kazanç sağlayacağına inanılıyor.
 
Bugüne kadar birbirleri ile dolar üzerinden ticaret yapan Dünya'nın ikinci ve üçüncü en büyük ekonomik gücü olan Çin ve Japonya bu yolla ciddi maddi kayıplara uğradıklarını açıkladılar.
 
Artık doların aradan çıkartılıp doğrudan milli paralar olan Çin parası Yuan ve Japon parası Yen ile alış veriş yapılınca, çevrimlerden doğan kayıplar ile, bankacılık işlemlerine ödenen masraflar da ortadan kalkmış olacak.
Bunun yanında azalan formaliteler nedeniyle yatırımlar, işlemler de hız kazanacak.
 
Karşılıklı ticarette Japon Yen'inin değerini Tokyo Borsasında ortaya çıkacak serbest piyasa, Çin Yuan'ının değerini de Çin Merkez Bankası yetkilileri belirleyecek.
 
Bu yeni ticaretin başladığı ilk gün olan 1 Haziran 2012 tarihi itibariyle Tokyo Borsasında 1 Yuan'ın değeri 12.33 Japon Yen'i olarak temel alındı.Japonya halen Çin Halk Cumhuriyetinin dış ticaretinde bir numaralı sırayı işgal ediyor.Yani Çin için Japonya birinci sırada dış ticaret ortağı konumunda.
 
Japonya ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında ki bu yeni uygulamaya Uluslar arası Para Fonu'nun (IMF) da olumlu bir yaklaşım içinde baktığı dikkat çekiyor.
 
Bu son gelişmeler Dünya ekonomisinde giderek yükselen bir güç haline dönüşen Çin Halk Cumhuriyetinin kendi milli para birimi olan Yuan'ı da Dünyaya kabul ettirme çabasına bir örnek olarak kabul etmek gerekiyor.
Uygulamanın başarılı olmasının sonucunda, Yuan'ı kabul edecek yeni ülkelerin de Japonya gibi ortaya çıkması sürpriz olmayacak…
 
Bu ülkelerin de kısa süre içinde Çin Halk Cumhuriyetine komşu olan ya da buraya yakın ülkeler olan Burma (Myanmar), Vietnam, Endonezya ve hatta Pakistan ile ileri dönemde Hindistan olmaları sürpriz olmayacak…
 
 
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'