"Anayasa'da uzlaşma hepimizin arzusu"
Devlet Bakanı Çiçek, anayasanın bir toplu sözleşme, toplumsal sözleşme olduğunu, uzlaşılarak hazırlanmasının herkesin arzusu olduğunu söyledi.
Abone olYOZGAT - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasanın bir toplu sözleşme, toplumsal sözleşme olduğunu, uzlaşılarak hazırlanmasının herkesin arzusu olduğunu belirterek, "Uzlaşması gereken başkalarının da bu konuda bir tavır bir karar geliştirmesi gerekmektedir, biz bunu arzu ederiz" dedi.
Cemil Çiçek, Bozok Üniversitesi'nin kuruluşunun 4. yılı kapsamında üniversite senatosu tarafından uygun bulunan "İktisat Fahri Doktoru" unvanı ve Erdoğan Akdağ Kampüsünde yapımı tamamlanan Merkezi Kütüphane ve Bilgi İşlem Merkezi binasının açılış törenlerine katılmak üzere Yozgat'a geldi. Bakan Çiçek, Yozgat Valisi Amir Çiçek, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, çevre illerden gelen üniversite rektörleriyle birlikte, açılış kurdelesini kestiği Merkezi Kütüphane ve Bilgi İşlem Merkezi binasını gezdi, bilgiler aldı.
Daha sonra Mimarlık Mühendislik Fakültesi'ne geçen Bakan Çiçek, eğitime ve Bozok Üniversitesi'nin gelişmesine verdiği katkıdan dolayı, üniversite senatosu tarafından uygun bulunan "İktisat Fahri Doktoru" unvanını aldı. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e, cübbesini giydirmek istedi. "Bayanların cübbe tutması şık olmaz" diyerek, Rektör Varinli'nin cübbeyi giydirmesine karşı çıkan Bakan Çiçek, daha sonra salondan "usul böyle efendim" ikazlarına dinleyerek, cübbeyi giydi. Varinli, ardından Bakan Çiçek'e belgesini takdim etti.
Çiçek, yaptığı "teşekkür" konuşmasında, "Hayatımda çok ödül aldım, almaya da devam ediyorum. Bunların içerisinde en önemlisi, anlamlısını bugün aldım. Doğduğum, büyüdüğüm şehirden böyle bir ödüle layık görülmek çok önemli, çok anlamlı. Buna layık olmaya çalışıp, sizleri mahcup etmemeye gayret edeceğim" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, böylesine bir günde, siyasi bir konuşma yapmayacağının altını çizerek, yaşamından bazı kesitler anlattı. Bakan Çiçek, tasarruf için sokak lambasının ışığında ders çalışarak bugünlere geldiğini, bugünlere gelmesinde ailesinin, yaşadığı toplumun, hocalarının, siyasi yaşamında ise Turgut Özal'ın önemli katkısının olduğunu vurguladı.
"Uzlaşma arıyoruz"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tören sonrasında Ankara'ya dönmek üzere binadan ayrıldığında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Anayasa değişikliği paketinde diğer partiler ile uzlaşma sağlandığı şeklinde bir açıklama var, geçici 15. madde ile ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusuna Bakan Çiçek, "Anayasa bir toplu sözleşmedir, bir manada toplumsal sözleşmedir, bunun uzlaşılarak hazırlanması hepimizin arzusudur. Biz bu kapıyı her zaman araladık aralık tutmaya da devam ediyoruz" yanıtını verdi.
Bakan Çiçek, Anayasa'nın değişmesi gerektiği noktasında kamuoyunun müttefik olduğunun da altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bütün toplumsal kuruluşlar, meslek örgütleri, siyasi partilerimiz bunu açık olarak ifade ediyor. Bugün basında çıkan haberlere baktığınızda o Anayasanın biran evvel değişmesi gerektiği, çok açık ortada. Bir çok sorun da zaten bu Anayasadan kaynaklanıyor. Onun için ne kadar çok maddeyi ne kadar çok katılımla gerçekleştirebilirsek, bu ülkenin yararınadır, biz bunu arzu ediyoruz."
Uzlaşma söz konusu olduğunda bir tarafın arzu etmesinin tek başına bir anlam ifade etmeyeceğini bildiren Cemil Çiçek, "Uzlaşması gereken başkalarının da bu konuda bir tavır bir karar geliştirmesi gerekmektedir, biz bunu arzu ederiz" diye konuştu ve şöyle dedi:
"Kaldı ki biz her türlü teklife de açığız, bunu hep söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Bunu bugün değil de başka bir zamana bırakmak bence bu günün işini yarına bırakmaktır. Hangi ülke ki bu günün işini yarına bıraktı, ondan hep ülke zararlı çıkmıştır. Böylesine acil, böylesine önemli bir konuyu daha sonraki dönemlere bırakarak Türkiye'yi daha fazla problemlerle uğraşan ülke konumuna sokarız. Bundan biran evvel hepimizin vazgeçmesi gerekir. Ne kadarını değiştirebilirsek... Bizim hedefimiz 5 madde dışında hepsinin değiştirilmesidir. Ama bunun mümkün olmadığı anlaşılıyor, o yüzden kaç madde değiştirilebilecekse bunları değiştirmeyi arzu ederiz. Bunun içerisinde sorduğunuz, soracağınız başkaca maddeler olabilir ama bu noktada bir konsensüs, bir uzlaşma arıyoruz, arayacağız, onları gördükten sonra o maddelerin içeriği ve sayısı hakkında bilgi vermek daha doğru olur diye düşünüyorum."
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "15. madde değişecek mi, yargı yolu açılacak mı" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Kalkarsa açılır ama muhalefet partilerimiz ne diyecek Mecliste, bu anayasa, bu anayasaya göre değişeceğine göre, kamuoyuna pek çok şeyi söyleyebiliriz ama sonuçta kararı verecek olan parlamento olacağı için diğer partilerimizinde bu konuda görüşlerinin çok net olarak ortaya konulması lazım. Bir kısmının kamuoyuna yansıyan görüşleri var ama bazılarının yok. Bunları da bir görelim, ondan sonra bir iki günlük sabır rica ediyoruz kamuoyundan, ondan sonra bunların hepsi net olarak ortaya çıkar."
Çiçek, "Referanduma gidilecek mi?" sorusuna ise "Daha birinci basamaktayız, ondan sonrasını hep beraber göreceğiz" karşılığını verdi.