İzinsiz açılan yurtlar kapatılacak
Özel öğrenci yurtlarındaki yönetmelik değişikliğiyle özel yurtlarda internet odası bulunması zorunlu olacak
Abone olANKARA - "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişilerle özel hukuk tüzel kişilerine ait ortaöğretim ve yükseköğretim yurtlarının açılması, yönetilmesi, işletilmesi, devri, nakli, denetlenmesi, kapatılması ile öğrenci disiplin işlerine ilişkin hükümleri kapsıyor.
Yönetmelik değişikliğiyle özel yurtlarda internet odası bulunması zorunlu olacak.
Daha önce sağlık şartlarına uygun yapılması zorunlu aydınlatma ve ısıtma sistemleri, güvenlik şartlarına da uygun hale getirilecek.
Yurt açmak isteyenler, müracaatlarında, yapı kullanma izin belgesinde kullanım amacı yurt olan binalar haricindeki binalar için depreme ilişkin mevzuata uygun olduğuna dair belge ve yetkili kuruluştan binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor almak zorunda olacak.
Yurt açmak veya işletmek için müracaatta bulunan gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin şartları taşımaları ve istenilen belgeleri sunmaları halinde, ilgili dosya il milli eğitim müdürlüğünce incelenecek ve insan sağlığı açısından sağlık müdürlüğünden alınacak rapordan sonra yurdun açılmasına esas teşkil edecek sonuç raporu düzenlenecek.
Yönetmeliğin değiştirilen maddesinde, Valiliklerce yurdun kullanış amaçlarına uygun ve yeterli olduğuna dair, Bayındırlık ve iskan müdürlüğünce düzenlenecek teknik rapor, sağlık müdürlüğünce düzenlenecek rapor, itfaiye birimince düzenlenecek rapor, milli eğitim müdürlüğünce düzenlenecek sonuç raporunun tanzim edilmesi gerekiyordu.
Yurt açma müracaatları
Yönetmelikte daha önce en geç üç ay içinde sonuçlandırılması gereken yurt açma müracaatları, sonuç raporuna göre valilikçe en geç bir ay içinde sonuçlandırılacak.
Yurt açma izin belgesini alan yurt sahipleri, en geç üç ay içinde yurdu faaliyete geçirecek. Bu kişilerin daha önce en geç 1 yıl içinde yurdu faaliyete geçirme zorunluluğu bulunuyordu.
İzinsiz açılan yurtlar, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliği'nde belirtilen yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde sadece öğrenci barındıran ve öğrenci yurdu gibi çalıştırılan yerler ile öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı gibi isimlerle tabela bulunduran ve çalışmalarını bu şekilde yürüten yerler hakkında valilikçe kapatma işlemi yapılacak.
Yönetmeliğin eski halinde, "bu tip yerler hakkında valilikçe kapatma işlemi yapılacağı ve durumun Cumhuriyet başsavcılığına bildirileceği" hükmü yer alıyordu.
Yönetmelik değişikliğiyle yurtlarda bulundurulması ve kayıtların tutulması zorunlu belgeler arasına "Ziyaretçi defteri" eklendi.
Yurtlarda, Kamu Personeli Seçme Sınavı ile Açıköğretim sınavlarına hazırlık dershanelerine devam edenler de yurt yönetimince belirlenen şartları kabul etmek ve durumlarını belgelendirmek kaydıyla geçici olarak barınabilecek.
Yurt yönetimi personelinin yanı sıra belleticilere de nöbet görevi verilecek.
Yurt müdür ve müdür yardımcılarının seçiminde, "öğretmenlik yapmış olanların tercih edileceği" düzenlemesi yönetmelikten çıkarıldı.
Yurtlarda doktor, sağlık memuru, memur, şoför, ayniyat saymanı, bekçi, teknisyen gibi personelin yanı sıra gıda mühendisi ve teknikeri de görevlendirilebilecek. Değişiklikle, "Yurtlarda çalışacak personelin milli, ahlaki ve insani değerlere saygılı olması ve adli sicil kaydının bulunmaması şartı" kaldırıldı.
Yurt müdürlüğüne görevlendirme, yurt sahibinin veya kurucu temsilcisinin müracaatı, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valiliğin onayı ile gerçekleşecek.
Yönetmelik değişikliğiyle kınama cezası uygulanacak fiiller arasına "Yurtta sigara içmek" eklendi.