Bahçeli: 'Vicdani ret' çalışmaları densizlik

MHP lideri Bahçeli, bedelli askerlik konusunda uzlaşmacı davranacaklarını belirtirten,'vicdani ret' çalışmalarını ise 'densizlik' olarak değerlendirdi.

Abone ol

Bahçeli: 'Vicdani ret' çalışmaları densizlik

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hükümetin, askerlikte vicdani ret çalışmasını değerlendirirken, "Türkiye'ye her an bir belanın sarkabileceği bir ortamda, bir Bakanın vicdani ret konusunu gündeme getirmesi kadar yakışıksız, densiz bir teklif söz konusu olamaz" dedi.

Partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, hem Türkiye'deki, hem de içinde bulunulan geniş coğrafyadaki gerilimlerin ve kaygı verici sürecin birçok şeyin habercisi olması bakımından son derece kayda değer olduğunu ifade eden Bahçeli, "Elbette deprem felaketi, etnik bölücülüğün şirret eylemleri ve ekonomideki belirsizlikler kendi içimizde üzerinde kafa yormamız gereken bazı sorun alanları olarak dikkat çekicidir" diye konuştu.

Türkiye'nin siyasal, sosyal, ekonomik türbülansın ve karışıklığın üst düzeyde yaşandığı geniş bir coğrafyanın her yönüyle içinde ve bir parçası olduğunu vurgulayan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük Ortadoğu Projesi bugüne kadar kusursuz bir şekilde işlemiş ve mesafe almıştır. Şimdi ise sıraya Suriye geçmiş ve hedef olarak Esad yönetimi belirlenmiştir. Başbakan önce Hüsnü Mübarek'i hedefine almış, arkasından elinden insan hakları ödülü aldığı Kaddafi'ye hücum etmiş ve sonra da Esad'ı tenkit etmeye başlamıştır. Kimi dost ya da kardeş olarak ilan ettiyse sırtından hançerlemiş ve Batılı çevrelerin taşeronu ve yüklenicisi gibi davranmaktan uzak durmamıştır.

Bedelli askerliğe destek

Hükümetin bedelli askerlikle ilgili çalışmasını da değerlendiren Bahçeli, "Daha önceki görüşlerimize sadık kalarak bu konuda yapıcı ve iyi niyetli bir yol izleyeceğimizi, pozitif bir tutum takınacağımızı muhataplarımızın ve ilgilerin bilmesinde fayda vardır. Türk milletinin vicdanını sızlatmayan, şehit ailelerimizi incitmeyen, gazilerimizi üzmeyen, TSK ile diyalog içinde askerlik hizmetlerinin ihtiyaçlarını gözeten ama artan bedelli beklentilerini de ihmal etmeyen bir yaklaşımla bedelli konusu çözülmeli ve ülke gündeminden çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Bahçeli, TSK'nın personel rejiminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Bahçeli, bu konudaki tartışmalar süratle neticeye ulaştırılmasını istedi.

'Vicdani ret' çalışmaları

Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısının çıkışında gazetecilerin vicdani ret çalışmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Vicdani ret çalışmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Çalışma, Meclise gelirse destek verir misiniz?" sorusunu yanıtlarken Bahçeli, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin üniter yapı, milli devlet, toprak bütünlüğünü koruma yolunda terörle mücadelesinin sürdürdüğü bir ortamda, Türkiye'nin komşu ülkelerinde ateşle o toplulukların sınandığı ve Türkiye'ye her an bir belanın sarkabileceği bir ortamda, bir Bakanın vicdani ret konusunu gündeme getirmesi kadar yakışıksız, densiz bir teklif söz konusu olamaz" diye konuştu.

CHP: Biz de çalışma yapıyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, vicdani ret ile ilgili çalışma yaptıklarını, kanun tekliflerini TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Tanrıkulu, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna şu cevabı verdi:

"Vicdani ret ile ilgili biz de bir çalışma yapıyoruz. AİHM'nin Türkiye'nin aleyhine bu konuda verdiği 100'den fazla karar var. Vicdani ret, AB ülkelerinde de Anayasal hak olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla buna ilişkin düzenleme Türkiye'de de yapılmalı. Biz de bu konuda kendi kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına sunacağız."

Borsa günü düşüşle tamamladı Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' THY’den tatilcilere yüzde 40 indirimli uçuş fırsatı! ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı