Afet Yönetimi tek çatı altında faaliyete başladı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afetle ilgili zarar azaltma, risk ve kriz yönetimiyle ilgili tüm yetkileri, tek elde toplayacak

Abone ol
ANKARA - Farklı kurumlar bünyesindeki ilgili 3 genel müdürlüğün kapatılarak, yetkinin Başbakanlık'ta tek çatıda toplanmasını öngören Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bugün itibariyle faaliyete geçiyor. 
Konuya ilişkin karar, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Resmi Gazetede, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun oluşumuna ilişkin Başbakanlık Genelgesi ve Başkanlığın faaliyete geçmesine yönelik Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu kararı yer aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu Başkanlığının Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından yürütülmesinin uygun görüldüğünü belirtildi.
"Kurullarda Görev Alacak Hükümet Üyeleri" genelgesinde yapılan düzenlemeye göre, Başkanlığını Cemil Çiçek'in üstlendiği kurulda, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Bayındırlık ve İskan Bakanı, Sağlık Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı yer aldı.
Teşkilat kanununa göre, Kurul, afet ve acil durumlarla ilgili hazırlanan plan, program ve raporları onaylamakla görevli olacak. Kurul toplantılarına, ilgili bakan, kurum ve kuruluş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanlar çağrılabilecek. Kurul, yılda en az 2 kez toplanacak. 
Bugün faaliyete başlıyor
Resmi Gazetede, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun, Başkanlığın 17 Aralık 2009 tarihi itibariyle faaliyete geçmesine yönelik kararı da yayımlandı.
Kararda, Başkan sıfatıyla Cemil Çiçek'in ve 10 kurul üyesi bakanın imzası yer aldı.
Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afetle ilgili zarar azaltma, risk ve kriz yönetimiyle ilgili tüm yetkileri, tek elde toplayacak. Bu çerçevede, farklı kurumlar bünyesindeki Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kapatılıyor ve yönetim tek çatıda birleştiriliyor.
Başkanlığın norm kadro yönetmeliği de yayımlandı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik" de Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle il müdürlükleri ile birlik müdürlüklerinde insan kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ve hizmetlerde kalitenin artırılması amacıyla kadro kullanım esasları belirlendi.
Bu çerçevede illerin afet ve acil durum hassasiyeti, nüfusu, yüz ölçümü, ilçe sayısı, sanayi, ticaret ve turizm niteliği, coğrafi özelliği, nüfus hareketliliği ve gelişme potansiyeline göre "İl Afet ve acil Durum Müdürlükleri Norm Kadro Standartları Cetveli" oluşturuldu.
İl ve Birlik Müdürlükleri, kadrolarını bu cetvele uygun şekilde belirleyecek. Memur kadroları da 1 ay içinde norm kadroya uygun şekilde il müdürünün teklifi üzerine vali tarafından ihdas edilecek.
Yönetmelik uyarınca memurlar eliyle yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetler, hizmet satınalma yoluyla karşılanabilecek. 
Hizmetlerin yürütülmesinde de kaynakların etkili ve verimli kullanılması, hizmet kalitesi ve miktarından ödün verilmeden maliyetlerin düşürülmesi, bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılması ve hizmetlerin vatandaş odaklı sunulması ilkelerine uyulacak.
Devredilen personelin durumu
Yönetmelikte, yasa yürürlüğe girdikten sonra il ve ilçe sivil savunma müdürlükleri ile bayındırlık ve iskan il müdürlükleri kadrolarından il özel idarelerine devredilen personelin durumu, geçici maddelerle düzenlendi.
Buna göre, il özel idaresine devredilenlere ilişkin kadro ve pozisyonlar, yönetmelikte yer alan ilgili cetvele kaydedilecek ve cetveller devir tarihinden itibaren 15 gün içinde İl Müdürlüğü tarafından Başkanlığa gönderilecek.
Söz konusu kapsamda yer alan memur statüsündeki personelden, kadro unvanı yönetmelik uyarınca ihdas edilen kadro unvanlarıyla aynı olanların atamaları ihdas tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılacak. Aynı olmayanların ise, mevcut kadro unvanları ile aynı hizmet sınıfında yer alan ve aynı mali haklara sahip olacak şekilde uygun boş kadrolara atanmaları, ihdas tarihinden itibaren 6 ay içinde gerçekleştirilecek.
Yönetmelikte, il özel idaresine devredilen sürekli işçi statüsünde personel bulunuyorsa bu personele ilişkin kadroların dondurulduğu bildirildi. Devredilen sözleşmeli personel bulunması halinde ise, pozisyon unvanlarında değişiklik yapılmamak kaydıyla ilgili mevzuatına uygun olarak bu personele ilişkin pozisyon vize işlemine valinin yetkili olacağı kaydedildi.
Pestisite kızdı üretime geçti şimdi borsaya hazırlanıyor Cam tavanları yıktı dünyanın 'gözü'ne Girdi Koleksiyoner ve yazar Haluk Perk yaşamını yitirdi Arslan: Ekmeğimize uzanan elleri kırmak için mücadele edeceğiz Güney Kore devlet başkanı Yoon resmen tutuklandı