Neşet Ertaş hayata gözlerini yumdu

Abone ol

İSTANBUL - Önceki hafta hastaneye kaldırılan Türk Halk Müziğinin efsane ismi Neşet Ertaş hayatını kaybetti.

Onkoloji servisinde tedavi altına alınan, dün ise "primer hastalığı" yoğun bakım servisine kaldırılan Ertaş, bugün hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı ve politikacılar taziye mesajları yayınlarken, sanat dünyasından ardı ardına üzüntü bildirimleri geldi.

Cenaze yarın Kırşehir'e götürülecek

Neşet Ertaş'ın kardeşi Necati Ertaş, Neşet Ertaş'ın cenazesinin, yarın sabah uçakla Ankara'ya oradan da defnedilmek üzere Kırşehir'e götürüleceğini söyledi.

Necati Ertaş, gazetecilerin soruları üzerine, "Cenaze, yarın sabah uçakla Ankara'ya oradan da Kırşehir'e götürülecek" dedi.
Neşet Ertaş'ın menajeri Gülsüm Sarıkaya da, sanatçı için Ankara'da tören düzenlenip düzenlenmeyeceğinin henüz netleşmediğini söyledi.

Sarıkaya, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın birkaç gün önce Ertaş'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Bu ziyaret sonrası Ertaş'ın fotoğrafı basınla paylaşılmış. Neşet Ertaş, o fotoğrafın paylaşılmasına çok üzülmüştü" dedi.
Bu arada, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Hülya Güven, Neşet Ertaş'ın hastanedeki ailesine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sonrası konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, türküleri ve felsefesiyle büyüdüğü Ertaş'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Büyük bir halk ozanını kaybetmenin acısını yaşadıklarını belirten Hülya Güven ise Ertaş'ın ailesinin oldukça üzüntülü olduğunu dile getirdi.

Karabağlar taziye alanına dönüştü

Ertaş'ın yaşadığı Karabağlar ilçesindeki mahalleye, taziye alanı oluşturuldu.
Karabağlar Belediyesi Başkan Vekili Vahap Batuhan,  Ertaş'ın oturduğu Karabağlar Yunus Emre Mahallesi 4249 Sokak'taki evinin önüne taziye için sandalye ve masalar konulduğunu söyledi.
Önemli bir ismi ebediyete uğurlamanın acısını yaşadıklarını dile getiren Batuhan, Ertaş ile sağlığında görüştüklerini ve adına yaptırdıkları bir parkı hizmete açtıklarını ifade etti.
Vahap Batuhan, ''O, efsane bir sanatçıydı. Sağlığında da yanındaydık. Vefatının ardından da adını ilçemizde yaşatacağız. Belediye meclisinde bir karar alarak Neşet Ertaş'ın ismini bir kültür merkezine ya da caddeye, sokağa verebiliriz'' dedi.
Batuhan, Karabağlar Belediyesi'nin Neşet Ertaş için taziye ziyaretine gelenlere ev sahipliği yapacağını, öncelikle ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için sanatçının evinin bulunduğu sokakta ikramda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Ertaş neler yaptı?

1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğan Neşet Ertaş, küçük yaşlardan itibaren babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı. 1950'li yılların sonunda İstanbul'a geldi. İlk plağını "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" adı ile kendisi gibi saz üstadı olan babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkardı. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip etti. 
 

Daha sonra Ankara'ya yerleşen Neşet Ertaş yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gitti. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri döndü. 
 
Kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' ünvanını; "O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdatlarımız adına aldım" diyerek geri çevirmişti. 
 
Unesco tarafından 'yaşayan insan hazinesi' kabul edilen Ertaş, 'Bozkırın Tezenesi' olarak da tanınıyordu. 
 
Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın