Müzikten gökkuşağı binbir renk

Bu yıl 33. kez düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 4-30 Nisan tarihleri arasında, 17 ülkeden 330’u aşkın sanatçının katılımıyla gerçekleştiriliyor. Festivalde bu yıl klasiğin yanı sıra caz, etnik, dans hatta hiphop bile var.

Abone ol

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından, Ankara’da bu yıl 33. kez düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 4 Nisan Pazartesi akşamı açılıyor. Başkentli sanatsevere 30 Nisan’a kadar toplam 12 etkinlik sunacak olan festivale, 17 ülkeden 330’u aşkın sanatçı katılıyor.

33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin açılışında, Ankara merkezli gençlerden oluşan iki ekip sanatseverlerle bir araya geliyor. Vakfın sanatseverlerin katkılarıyla yenilediği MEB Şûra Salonu’nda gerçekleşecek olan konserde; Orhun Orhon yönetimindeki Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası, çalışmalarını İngiltere Kraliyet Akademisi’nde sürdüren genç piyanist Tolga Atalay Ün ve Saygun Filarmoni Korosu sahne alıyor. Konserin repertuarında; Faure, Mozart ve Kalinnikof’tan eserler var.

Klasik müzikseverler her yıl olduğu gibi bu sene de etkinliğin programında özgün konserler bulabiliyorlar. Etkinliğin 30 Nisan’daki kapanışında şef Rauf Abdullayev yönetimindeki Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası, kemancı Toğrul Ganiyev ve piyanist Murat Adıgüzelzade’ye eşlik ediyor. Festivalin bir diğer senfonik konseriyse Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın, Burak Tüzün yönetiminde, çellist Rahşan Apay ile birlikte dünyada ve Türkiye’de ilk seslendirmelerin yer aldığı bir programla çıkacağı etkinlik.

Klasik müzik dünyasının önde gelen iki ismi de festivale katılıyor. Solo kariyeri ve yorumları ile pek çok genç sanatçıya ilham veren ünlü İngiliz çellist Steven Isserlis ve Kanadalı piyanist Connie Shih, ikili olarak ilk kez ülkemizde çalıyorlar. Oda müziği meraklıları içinse korno sanatçısı Janis Lierberman tarafından kurulan SierraTopluluğu Ankara’da bir konser veriyor. Uluslararası yarışmalarda ödüller almış müzisyenlerden oluşan Camerata Orphica’yla birlikte ünü yurt sınırlarını aşan günümüzün önemli piyanistlerinden Hande Dalkılıç’ın solist olarak yer alacağı konser de yine oda müziği meraklılarına hitap ediyor.

Bilet fiyatlarının 25 ile 90 lira arasında değiştiği festivalde, öğrencilere yüzde 25 indirim, 10 kişiyi aşan gruplara da özel indirim uygulanıyor.

Farklı türler bir arada

Ankara Müzik Festivali programı bu yıl klasik müziğin yanında cazdan hiphop’a, etnikten çağdaşa farklı türlere de açılıyor. İşte bu konserlerden bazıları: 

► Etno caz müziği severler festival programında New York Gypsy All Stars’ı bulabiliyor. Topluluğun üyeleri; funk, caz ve bizden ezgileri, Balkan tınılarıyla harmanlıyorlar. Balkan motifl erin salsa ritimlerinden Hint dansları vurgularına, modern elektronik alt yapılara uzanan sert ritmik geçişler konsere gelen sanatseverleri bekliyor. 

► Fransız Kafig Dance Topluluğu ve Debussy Quartet, hip-hop müziğiyle dansını klasikle buluşturan “Boxe Boxe” ile ilk kez Ankara’da bizim seyircimizin karşısına çıkıyor. 

► İrlandalı ve Türk sanatçılardan oluşan etnik müzik grubu Yurodny, besteci Onur Türkmen’in “Ahmet Haşim’den W.B.Yeats’e Bizans’a Seyrederken” adlı eserinin dünya prömiyerini festivalde yapıyor.

► Geleneksel Kore kültürünü ritmik tınılarla buluşturan Jin Myung vurmalılar topluluğu da festival kapsamında Ankara’da.

Gün gün festival programı

► 4 Nisan Pazartesi: Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası

► 7 Nisan Perşembe: Aniello Desiderio’s Quartteto Furioso

► 12 Nisan Salı: Kafi g Dans Topluluğu ve Debussy Quartet

► 13 Nisan Çarşamba: Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası

► 16 Nisan Cumartesi: Çellist Steven Isserlis ve piyanist Connie Shih

► 19 Nisan Salı: Camerata Orphica

► 21 Nisan Perşembe: New York Gypsy All Stars

► 23 Nisan Cumartesi: Jin Myung Vurmalılar Topluluğu

► 25 Nisan Pazartesi: Yurodny Ensemble

► 26 Nisan Salı: CSO Çello Dörtlüsü

► 27 Nisan Çarşamba: Sierra Ensemble

► 30 Nisan Cumartesi: Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası

İşte borsada en çok kazandıran hisseler Adli Tıp Kurumu 80 sözleşmeli personel alacak Antalya'da sahilindeki karavanlar kaldırıldı Moody's'ten Koç Holding'in kredi notuna güncelleme Salahsun Hekimoğlu hayatını kaybetti