Kendini arama yolculuğunun sergisi: Ben Hiç Kimseyim

Esra Yazıcı Tözge, ‘Ben Hiç Kimseyim’ sergisi için “Hayatın anlamına ve bu anlamın içinde kendi rolüme dair arayışım hiç tükenmedi” diyerek eserlerinde kendini arama yolculuğunun duygu yoğunluğunu belirtiyor.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Sanatçı Esra Yazıcı Tözge, ilk kişisel sergisi ‘Ben Hiç Kimseyim’ ile hiç kimse olmaya, hiç olmayı seçmeye bir davet te bulunuyor. Bugüne kadar birçok sergi topluluğunda heykel eserleriyle yer alan Sanatçı Esra Yazıcı Tözge, ilk kişisel sergisi “Ben Hiç Kimseyim” ile hayatın anlamı ve bu anlamın içinde kendi rolüne dair arayışını heykelleri ile paylaşıyor.

15 Mayıs’ta Goba Art&Design’da kapılarını açan sergi, 8 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Tözge, Emily Dickinson, Özdemir Asaf, Aziz Nesin, Kahraman Tazeoğlu, Can Yücel ve Nazım Hikmet’in şiirlerinde onu etkileyen, hayata bakışını sorguladığı dizelerden esinlenerek ortaya çıkardığı heykellerinde içsel arayışının iz düşümünü yansıtıyor. Daha çok hayatın anlamlandırılma duygusuna odaklanan sergi, izleyicileri “Hiç Kimse Olmak” üzerine düşünmeye davet ediyor.

Sanatçı ‘Ben Hiç Kimseyim’ sergisinde kendini arama yolculuğunun duygu yoğunluğunu ise şöyle açıklıyor: “Hayatın anlamına ve bu anlamın içinde kendi rolüme dair arayışım hiç tükenmedi. Yakın gelecekte de bir yanıt bulabilecek gibi görünmüyorum. Şimdiye değin en yakın hissettiğim cevap ise aslında “hiç kimse” olduğum. Bir sabah, Emily Dickinson’ın şiiri aklımda uyandım: Ben hiç kimseyim! Ya sen? Sen de mi hiç kimsesin yoksa? Bir çift var bizden demek ki, açık etme sakın ha Sürerler bizi uzaklara.

Birisi olmak ne kadar da banal, oysa! Ne kadar sıradan, uluorta… Kurbağa gibi tekrarlamak adını Ben, ben, ben diye tüm gün boyunca, Seni hayranlıkla dinlediğini umduğun bir bataklığa! Şair bu dizeleri yazalı bir asırdan fazla olmuş; ben okulda öğreneli ise neredeyse yarım asır… Ömürden ömre, yüzyıldan yüzyıla akıp giden bu şiirde, şairin ne demek istediğini sanırım ilk kez o sabah gerçekten anladım.

Bu sayede de insan olmaya dair tanık ve hatta rahatsız olduğum şeylerin aslında salt çağımıza ait olmadığını fark ettim. Bu farkındalık huzur verdi bana. Seçimin bende olmasının huzurunu… Olduğun kadar olmanın, olduğun gibi görünebilmenin hafifliğini hissettim bir kez daha. Hiç olmanın hafifliğini! İşte bu sergi de hiç kimse olmaya, hiç olmayı seçmeye bir davet aslında. Şiirden heykele, dünden güne, benden sana…”

Ekonomiden sanata uzanan başarılı yolculuk

Esra Yazıcı Tözge, 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümünden mezun oldu. 1989-1997 yılları arasında Henkel Turyağ İzmir’de Planlama ve Kontrol, Lojistik Kontrol ve Satış bölümlerinde çeşitli görevler üstlenen Tözge son olarak Zincir Mağazalar Satış Müdürü oldu. 1997-2001 yılları arasında Saint Gobain Weber İzmir’de Pazarlama Müdürü olarak çalıştı.

2001-2002 yılları arasında Henkel KGaA Düsseldorf, Barem Research International İstanbul için bazı projelerde danışmanlıklar yaptı. 2002 Nisan ayında Kale Grubu’na katılarak, 2007 yılına kadar Kalekim ve Kaleterasit şirketlerinde, 2007- 2015 yılları arasında da Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’a danışmanlık görevinde bulundu. 2015-2022 yılları arasında Kale Grubu’nda Kurumsal Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı görevinde bulundu. Tözge, 2022’den bu yana Kale Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam ediyor.

TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İYİ Parti Milletvekili Ersagun Yücel partisinden istifa etti Bakan Şimşek'ten Bahçeli'nin sözlerine ilişkin açıklama Dolar/TL'den günün ilk rakamları