Festivalin kahramanı OT'lar

Öyle bir festival ki hangi güzele bakacağınızı şaşırıyorsunuz. İşte cilveli cibes, havalı radika... Peki kuşkonmaz ve arapsaçındaki bu kurum da neyin nesi...

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

Alaçatı Ot Festivali’nin sekizincisi yapıldı. Geçen yıl 100 bin kişinin ziyaret ettiği festivale bu yıl, 200 bin kişi katıldı. Festivalin bu yılki teması ısırgan otuydu. Müthiş bir seçim, tadı harikadır. İstanbullular bilmeyebilirler fakat buralarda yani Ege Bölgesi’nde ortalama bir Egeli-İzmirli ısırgan otu, deniz börülcesi, cibes, radika, kuşkonmaz ya da arapsaçı nedir iyi bilir.

Bizim için brokoli, ıspanak, bakla, enginar vaka-i adiye’den sayılır. Kahvaltıda ya da akşam yemeklerinde sebze mutlaka bulunur, zeytin yağı olmazsa olmazdır. Sokakta, sofrada her daim yeşille haşır neşirizdir. Akdeniz beslenme biçimiolarak tanımlanan bu yemek kültürünün şimdi tam mevsimi. O nedenle Alaçatı Ot Festivali her yıl pek bir şenlikli geçer. Biz de bu renkli festivali Diyetisyen Emre Uzun’la gezdik. Sizler için festivaldeki otların karnesini çıkardık.

ENGİNAR: Yaprağının kolesterol düşürücü etkisi var. Karaciğerden toksinlerin atımını sağlıyor. Yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve hazımsızlığı önlüyor.
KUŞKONMAZ: Afrodizyak kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? A, B ve C vitaminlerinden zengin bir içeriğe sahip kuşkonmaz, kalsiyum, magnezyum ve demir içeriyor. Folik asit sayesinde kardiyovasküler sistemi koruyor.
TAZE BAKLA: Böbrek fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmasını sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lutein içeriğiyle göz sağlığını da koruyor.
BİBERİYE: İştah kesici ve kilo verdirici etkisi olan bir sebze. Kanserin önlenmesinde çok güçlü olduğu biliniyor. Hafızayı ve bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra alerji ve enfeksiyonu da önlüyor.
CAN ERİK: Can erik ‘can’dır. Lif açısından zengin olduğundan, sindirimin düzenlenmesini sağlar. Antioksidan kapasitesiyle hücre hasarını önlüyor. C vitaminiyle bağ dokularının yapısını da düzenliyor.
ÇİLEK: Günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Hastalıklara karşı direnci artırırken kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca manganez içeriğinden dolayı kemiklere de faydalı.
ÇAĞLA BADEM: Kolesterolü düşürücü etkisi var. Safra taşı oluşumu ve vücutta iltihaplanmayı azaltıyor. İçeriğindeki potasyum ile tansiyonu düzenleyen çağlanın glisemik indeksi de düşük.
LİMON: Yüksek tansiyon, obezite, diş problemleri, ateş, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonlarının önlenmesinde faydalı bir meyve limon. Saç ve cilt bakımında da etkili olduğu biliniyor.
TAZE SARIMSAK: Sarımsağın kurusu kadar tazesi de mucizevi değere sahip. Kireçlenmeden kolesterole kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Kalp sağlığını koruduğu, kilo vermeye yardımcı olduğu, vücutta bulunan iltihaplanma ve enfeksiyonlara iyi geldiği kanıtlanmış. Ayrıca zehirlenmeler ve saç dökülmesini de önlediği belirtiliyor.
TAZE SOĞAN: Soğanda bulunan adenozin, pıhtı oluşumunu önleyerek kalp krizi riskini azaltıyor. Araştırmalar ayrıca soğanın HDL seviyesini arttırdığını ve yüksek kan basıncını da önlemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuş.
CİBES: Halk arasındaki adı "cici"dir. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek, sindirimi kolaylaştıran cibesin oldukça besleyici özellikleri var. Sağlıklı, canlı ve diri görünen bir cilde sahip olmanızı sağlıyor. Lahana kökünden büyüdüğü için, kanserden koruyucu etkisi de var. Bu ot Karadeniz bölgesinde de çok tüketilen kara lahananın kökünden yetişiyor. Aynı şekilde bu yöre insanları da cibes otunu pek seviyor.

Sağlık bir tabağın sırrı

Bayındır Hastanesi'nde Uzman Diyetisyen Işınsu Köksal, otların kullanımı konusunda uyarıyor. Ege'nin ender otlarının klorofil ve lif açısından zengin olduğunu söyleyen Köksal, örneğin karaciğer dostu olan ebegümecini hipertansiyon ve kalp-damar hastalığı olanların doktora başvurarak tüketmeleri gerektiğini vurguluyor. Yine kronik hastalığı olanlar da arapsaçı, cibes ve ısırgan otunu dikkatli tüketmeliler.

Alaçatı'dan bir enginar kalpli salata

Malzemeler: 6 adet enginar, 2 adet kırmızıbiber, 1 demet taze soğan, Light beyaz peynir, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limon

Yapılışı: Tencereye su konulur, yarım limonun suyu sıkılıp kapağı kapatılır. Su kaynayınca enginarlar eklenir ve 5 dakika kadar haşlanır. Ayrı bir kapta biberler doğranır, yeşil soğan dilimlenir, peynir küp şeklinde kesilir, hazırlanan bu malzemeler bir servis tabağına alınır, haşlanmış enginarlar ortadan ikiye bölünüp eklenir, kalan yarım limon sıkılır, zeytinyağı ve tuz da ilave edilerek şöyle bir karıştırılıp servis yapılır.

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Borsa günü yükselişle tamamladı Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu