Diyarbakır'da 'Müzeler Haftası' çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

'Müzeler Haftası' dolayısıyla konuşma yapan Diyarbakır Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Diyarbakır'ın gelecekte 5 milyon turist ağırlayabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti ve ekledi, "Bu yıl 2 milyon turist hedefini gerçekleştirme noktasında adımlar atıyoruz." dedi.

AA | Abone ol

Diyarbakır Müzesi bahçesinde düzenlenen programda konuşan Abdullah Çiftçi, 33 medeniyete ev sahipliği yapan kentin tarih, kültür, sanat ve edebiyat değerleriyle dünyada eşine az rastlanır şehirlerden biri olduğunu söyledi. "Diyarbakır olarak dünya üzerinde yaşayan en eski ve en büyük kale şehiriz." diyen Çiftçi, şehrin her taşının kıymeti olduğunu ve bunun geleceğe miras olarak taşınması gerektiğini ifade etti.

Geçen yıl 1 milyon 253 bin turisti ağırladıklarını fakat kent için bunun yeterli olmadığını dile getiren Çiftçi, "Burası gelecekte 5 milyon turisti ağırlayabilecek potansiyele ve altyapıya sahip bir şehir. Vizyonumuzu bu yönde hazırlamamız lazım. Bu yıl 2 milyon turist hedefini gerçekleştirme noktasında adımlar atıyoruz." diye konuştu.

98 burçtan 33'ünün restorasyonu tamamlandı

Diyarbakır Surları'nda yürütülen restorasyon çalışmalarına da değinen Çiftçi, bugüne kadar ayakta kalan 98 burçtan 33'ünün restorasyonunun tamamlandığını, 33 burçta ise çalışmaların sürdüğünü belirtti. Daha az yıpranan 32 burcun projelerinin tamamlandığını anlatan Çiftçi, gelecek süreçte de restorasyon çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Çiftçi, "Bunlar tamamlandığında, her burç fonksiyonel bir şekilde sanat, kültür, tarih ve insanla buluşturulduğunda inşallah bu şehrin turizmi, tarihi değerleri ve müze vasfı çok daha ileri bir noktaya taşınacak." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, geçen yıl 131 bin kişinin ziyaret ettiği müzenin bu yılın ilk 4 ayında 50 bin kişiyi ağırladığını belirtti. Müzeler Haftası'nın kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması açısından önemine işaret eden Genç, şöyle dedi: "Geçmişin ruhunu bugüne taşıyan müzeler, eğitim ve öğretim konusunda da önemli bir yere sahiptir. Tüm vatandaşlarımız, eğitim, araştırma ve sanatsal faaliyetler için etkinliklere davetlidir."

Ziyaretçi sayımız yüzde 272 oranında yükseldi

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl de müzede son 2 yılda kaydedilen ziyaretçi artış oranının yüzde 272 olduğunu belirtti ve ekledi: "Müzemiz ziyaretçi artış oranı bakımından Türkiye'de ilk sıraya yükseldi." 

Müzeler Haftası dolayısıyla başlayan programlar,  'arkeopark kazı', 'çocuk eğitim atölyesi', 'gökyüzü gözlem' ve sergi gibi etkinlikler ile seramik ve yağlı boya atölye çalışmalarıyla 31 Mayıs'a kadar devam edecek.

TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İYİ Parti Milletvekili Ersagun Yücel partisinden istifa etti Bakan Şimşek'ten Bahçeli'nin sözlerine ilişkin açıklama Dolar/TL'den günün ilk rakamları