Ve bir G20 Liderler Zirvesi daha geride kaldı. Tam da dünyada ekonomik dalgalanmaların en yüksek seviyede seyrettiği bir döneme denk gelen zirve; beklentinin aksine “zırva” olmadan da sonuçlandı. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te gerçekleştirilen zirvenin sonuç bildirgesinde uluslararası düzenin kurallara bağlı şekilde sürdürülmesine, ABD'nin itirazlarına rağmen Paris İklim Anlaşması'nın aynen uygulanmasına ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) reforme edilmesine vurgu yapıldı.
Zirvenin sonuçlarına daha detaylı geçmeden ve yorumlamadan önce bizim gündemimizde önemli bir yer tutmayı hep sürdüren KDV ve ÖTV’deki son duruma bir göz atıp, Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım’ın da konuya dair yorumlarına değinmek isterim.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yılsonuna kadar 6 başlıkta konuttan beyaz eşyaya, mobilyadan otomotive KDV ve Özel Tüketim Vergisi indirimlerini açıklarken, indirim hamleleri Ankaralı iş adamları tarafından son derece pozitif karşılandı. TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım “Bugün için piyasanın en büyük darboğazı “nakit akışının sağlanamaması” bugüne kadar ötelenmiş satın alma kararlarının, bu açıklama neticesinde, kısmi olarak önümüzde ki 2 ay içeresinde uygulanacağını düşünüyoruz. Bu yayınlanan yeni paketin en büyük niteliği, olumsuzluk içinde bulunan ekonomiyi olumlu davranış sergilemesi için tetikleyici unsur olmasıdır. Bu faiz oranları ve nakitsizlik içinde ne kadar başarı elde eder bunu ancak 2019’un ilk çeyrek ortalarında cevabını görebiliriz. Ankara şube olarak mobilya sektöründen, inşaat alanına kadar faaliyet gösteren birçok üyemiz var. Yaşanan bu gelişmeleri yakinen takip ediyor ve takdir ediyoruz. Bu olumlu süreç bizlerde adeta bir bayram sevinci yaşattı. Mobilya sektöründe KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e düşürülmesi, beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarının yılsonuna kadar sıfıra indirilmesi Türkiye ekonomisi için güzel gelişmeler. Yaşanan bu indirimlerin kalıcı hale gelmesi en büyük temennimiz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e KDV oranının yüzde 18’den 8’e indirilmesi de piyasalar tarafından pozitif karşılık bulurken, mobilya sektörü KDV oranının sürekli olarak bu oranda kalması yönündeki beklentisinin de altını çizmek gerekiyor. Yükselen faiz ve vergi oranlarının en çok vurduğu sektörlerin başında ise otomotiv geliyor. Geçen sene Ekim ayındaki toplam satış 80 bin iken, bu yılın aynı ayında sayının 25 bin olması tabloyu net olarak ortaya koymakta. KDV ve ÖTV’nin bu sektördeki indirimlerinin nasıl bir sonucu ortaya koyacağını henüz bilmemekle birlikte, 2019’daki gelişmeler ve tedbirler yine aynı şekilde merak konusu.
Liderler Zirvesi’ne geri dönecek olur isek, bildirgede geleceğe yönelik iş birliğinin, kalkınma için altyapı tesis edilmesinin, sürdürülebilir gıda stratejisinin ve cinsiyet eşitliğinin ön plana çıktığını söylemek mümkün. 31 maddeden oluşan ve ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan bildirgede, öncelikle kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemine işaret edildi. Uluslararası ticaret kurallarının ülkeleri dezavantajlı duruma sokmaması gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, Dünya Ticaret Merkezi'nin (WTO) bazı fonksiyonlarının yetersiz kaldığına ve bunların reforme edilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, aslında ticaret savaşlarının yarattığı olumsuzluklara dikkat çekilmeye çalışıldığını okumak mümkün. Bildirgede ayrıca terörün her türlüsünün güçlü şekilde kınandığına vurgu yapılarak, Hamburg'daki G20 Zirvesi'nde beyan edilen terörle mücadele açıklamasının arkasında durulduğu kaydedildi.
2019 yılındaki Japonya'da, 2020'deki ise Suudi Arabistan'da yapılacak olan G20 Zirvesi, bu yıl çok da suya sabuna dokunmadan, mevcut savaşın ve gündemin hafifçe kenarından geçerek, kazasız belasız tamamlanırken, bizim açımızdan çok önemli sonuçlar doğurdu diyecek bir durum da olmadı. Dolayısı ile biz yine bizle baş başa kaldık, bu da demektir ki, kendi göbeğimizi kendimiz kesmeyi sürdüreceğiz.