Ziraat Bankası'nın sözleşmeli hayvancılık projeleri

Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Sözleşmeli hayvancılıkla ilgili iki önemli haberimiz var. Biri,Gümüşhane Kelkit'ten diğeri Balıkesir Bandırma'dan. Her ikisinin de temelinde Ziraat Bankası'nın harcı var.

Doğan Holding'in yıllardır organik hayvancılık konusundaki sabırlı ve inatçı çabaları sonuç verdi. Doğan Organik, Ziraat Bankası desteği ile Kelkit ve yöresinde sözleşmeli çiftçiler ile ürettiği organik sütü Mlife markası ile piyasaya sürdü.

Ziraat Bankası ile sözleşme imzalayan Banvit, kanatlı sektörüne yatırım yapacakların teminat sorununa çözüm buldu.

Bu iki önemli haberin ayrıntıları şöyle:

Yaklaşık bir yıl önce Kelkit'te düzenlenen Türkiye 1.Organik Hayvancılık Sempozyumu sırasında Doğan Organik Ürünler'in tesislerini ve sözleşmeli üretim yaptırdıkları çiftçilerin işletmelerini gezmiştik. Doğan Organik Ürünler' in Genel Müdürü İlhan Başaran, bu bölgenin "Organik Hayvancılık Bölgesi" olması gerektiğini anlatmıştı. Doğan Holding gibi birkaç büyük şirketin burada 2-3 bin başlık işletme kurması yerine 50-100 başlık aile tipi işletmelerin kurulması gerektiğini söylemişti.

Ziraat Bankası ile Doğan Organik Ürünler'in işbirliği ile kurulan aile işletmelerinin yaşaması için üretilen sütün değerlendirilmesi ve pazara sunulması gerekiyordu.

İlhan Başaran, bunun müjdesini verdi. Doğan Organik Ürünler, Migros'un sağlıklı ve organik ürünler teması ile oluşturduğu Mlife markası altında organik süt ve beyaz peynirini haziran ayı başında 590 mağazada tüketici ile buluşturdu. Bu iki ürünü kaşar, yoğurt ve tereyağı gibi diğer organik ürünler izleyecek.

İstanbul'da Animalia Fuarı'nda karşılaştığımız İlhan Başaran, pazara girmenin sevincini paylaşırken şunları söyledi: "Ürettiğimiz süt, pestisit kalıntısı taşımayan, üretiminin hiçbir aşamasında GDO içermeyen, besin değerleri konvansiyonel sütlere göre daha yüksek, toplam bakteri sayısı kanunla belirlenen sınırların hayli altında, hayvan refahını ve koruyucu hekimliği dikkate alan, antibiyotik ve hormon içermeyen sağlıklı ve güvenilir bir ürün. Sözleşmeli üretim yaptığımız aile işletmeleri ile pazara girmemiz bölgenin kaderini değiştirecek."

Doğan Holding'in organik hayvancılıkta yakaladığı başarının bir benzerini Banvit, Ziraat Bankası ile yaptığı sözleşme ile kanatlı sektöründe gerçekleştirme çabasında.

Ziraat Bankası'ndan kredi kullanmak isteyen yatırımcılar teminat konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Teminatları yetersiz kalıyor. Bu soruna çözüm bulmak için Banvit ile Banka yöneticileri kafa kafaya verdi ve bir çıkar yol buldular.

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener'e, buldukları çözümü sorduk. Ömer Görener'in yanıtı özetle şöyle:

Banvit olarak, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Manisa ile İzmir'in ilçelerinde ve kırsalında yaklaşık 600 yetiştirici, yaklaşık 1.5 milyon metrekare kümes alanında bizim için sözleşmeli yetiştiricilik yapıyor. Bandırma ve İzmir olmak üzere iki bölgede üretim yapıyoruz.

Kümes yapımını teşvik amacıyla Ziraat Bankası'nın düşük faizli yatırım ve işletme kredisi 2010 yılı başında itibaren uygulanıyor. 2011 yılında uygulanan yüzde 5 yıllık faize rağmen bu krediyi kullananların sayısı çok az. Bankanın istediği teminatı gösteremeyen yetiştiriciler bu krediden yararlanamıyor. Banvit olarak bu sorunu çözmek için Ziraat Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile temasa geçtik ve  uzun görüşmeler sonunda; Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş.'nin sözleşmeli etlik piliç/damızlık tavuk/etlik hindi yetiştiriciliği yaptırdığı/yaptıracağı üreticilerine, kümes inşası ve makine-ekipman alımı, v.b. için gerekli yatırım giderleri ile işletme giderlerinin karşılanması amacıyla Banvit'in kefaletinin sağlanması kaydıyla Ziraat Bankası  tarafından Sözleşmeli Üretim Kredisi kullandırılması ve sözleşmeli üreticilerinin bakım hizmeti tutarlarının banka aracılığıyla ödenmesine ilişkin hüküm ve şartları belirleyen bir protokol imzaladık.

Bu protokol ile broiler veya damızlık yetiştiriciliği için kümes yapmak isteyenlere Banvit kefaleti ile düşük faizli Ziraat Bankası kredisi kullandırılarak yaptırmayı amaçladığımız kümeslerde yaklaşık 200 aileye iş olanağı sağlanacağını tahmin ediyoruz.

Ayrıca halen çalışan kümeslerde yapılması istenen iyileştirmeler için ekipman alımımı ve bina tadilatları da bu proje kapsamında kredilendirilecek.

Tüm sözleşmeli yetiştiricilerimiz bu krediden yararlanabilecek, krediyi öncelikle halen  çalıştığımız işletmelere vermeyi hedefliyoruz fakat  sıfırdan bu işe başlamak isteyen yeni yatırımcıları da değerlendireceğiz."

Çok sıkıntılı bir süreçten geçen hayvancılık sektörüne nefes aldıracak bu tür haberlerin artmasını diliyoruz.

Tüm yazılarını göster