Yurtdışı müteahhitleri sigortacılarla el ele büyüyecek

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği tarafından düzenlenen geleneksel uluslararası "Nart Risk Management Forum"un 8'incisi geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.  Forum geçtiğimiz yıllarda sigorta ile ilgili birçok sektörleri bir araya getirmişti.  Forum'un bu seneki hedef sektörü "inşaat". İnşaat denilince hepimizin aklına risk geliyor. İşte tam burada bu riskin taşınabilecek kısmının taahhüt eden firma tarafından karşılanabileceği, fakat karşılanamayacak büyük bölümünün ise sigortaya plase edilmesi gerekiyor.

Konuya açıklık getirmeden önce toplantı ile ilgili birkaç notumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu gibi toplantıları sigorta sektörü ile farklı sektörleri bir araya getirmesi açısından çok önemli görüyorum. Toplantı ile ilgili en önemli gözlemimin farklı sektör yöneticilerinin sigortacılık hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmadığıdır. Hatta konuşmacılardan biri bunu itiraf etti ve sigorta sektörünün kendilerini daha iyi bilgilendirmesini talep etti. Bazı konuşmacılar ise hazırlanmış metinleri okuyup salondan ayrıldılar. Sigortacılık ve riskin doğru tespit edilip ve yönetilmesi konusu ne kadar önemli de olsa bu konular konuşmayı pek kimse istemiyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi kimse yaşanabilecek felaketleri kendilerine yakıştıramıyor.

İnşaat sektörü ve sigortacılar bir arada

Toplantının ana sponsorları Aksigorta ve Mapfre Genel Sigorta, bunların yanında Allianz, Axa, Güneş, HDI, Ray ve TSRŞB'de "Nart Risk Management Forum"un destekçisi olmuş. Böyle bir konuda sigorta şirketlerinin destek vermesi doğal. Fakat bunun yanında TUSİAD, GYODER, Türkiye Müteahhitler Birliği, İstanbul Sanayi Odası, İMSAD, TÜGİAD, DEİK, Mimarlar Vakfı, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Forum'un diğer destekçileri. Salon ise tıklım tıklım. Bu arada NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart'ı kutlamak gerekir, güzel bir organizasyondu.

Müteahhitlerin büyümesi sigortacılığa bağlı

İnşaat sektörünün temsilcilerinin yaptıkları konuşmalardan anladığım, sigorta hakkında detaylı bilgiye sahip olunmasa da, konunun önemi bilindiği şeklinde. Türk müteahhitlerinin dünyada aldığı işleri biliyoruz. Üstlendikleri risklerde ortada. Sigorta bugüne kadar doğru kullanılmış olsaydı, yani Forum'un konseptindeki gibi risk doğru yöneltilseydi sonuçlar farklı olabilirdi. Toplantıdaki en çarpıcı önerilerin başında "Eximbank, Sigorta sektörü ve müteahhitlerin temsilcilerinin bir arada bulunduğu bir toplantı zinciri ile yurtdışı taahhüt işlerinde riskleri minimize etmenin yolları aranmalı" önerisi geliyordu. Bu gerçekleştiğinde de Yurtdışı müteahhitlik sektörünün 100 milyar dolarları geçeceğine de vurgu yapıldı. Müteahhitler ise "Fayda-Prim-Hasar" şeklinde özetledi sigortacılığı ve ardından ekledi "uygun fiyatlarla, geniş teminatlar alalım, sürüm olsun, riskleri birlikte paylaşalım, birlikte büyüyelim"

Sigorta hizmeti "mühendislik" titizliğinde satın alınmalı

Forum'un bir konuşmacısı ise, sigortanın "bastır parayı al sigortayı" formatından çıkması gerektiğini belirtti. "Bizler sigortacılığı bir mühendislik titizliği ile ele almalıyız" dedi ve ekledi "Siz gerekli birçok sigortacılık enstrümanını bizlere doğru anlatmıyorsunuz, bu sigorta ürünlerine şirket üst düzey yöneticilerine ve karar verenlerine bıkmadan usanmadan anlatmalısınız" dedi ki bu da benim savunduğum bir konudur. "Sigorta işi, muhasebe müdürlerine bırakılmayacak kadar önemli bir iştir ve bunun kararını şirket sahipleri karar vermelidir"

Toplantıda riskler konuşuldu ve özellikle metro, tünel ve enerji yatırımlarındaki risk yönetimleri masaya yatırıldı. Risklerin sigortaya devredilmesi durumunda yatırımların A'dan Z'ye kontrol altında olacağı, şantiye ziyaretleri ile inşaat kalitesinin artacağına da vurgu yapıldı. Bu tür farklı sektör buluşmaları sigorta sektörü açısından çok önemli. Bu gibi toplantıların artması gerektiğini düşünüyorum. 

Tüm yazılarını göster