Bugünkü konum uçakla seyahat üzerine, bu yüzden yazıma uçak fıkrası ile başlıyorum.
Temel Trabzon’a gitmek için uçağa binmiş ve uçak havalanmış. Bir müddet sonra uçak kaptanı, uçağın düşeceğini, kimsenin panik olmaması gerektiğini anons etmiş. Temel de "Düşerse düşsün babamın uçağı değil ya!" demiş.
Yukarıdaki Temel’in uçak fıkrasında olduğu gibi hükümet icraatları içerisinde ön plana çıkan en önemli konulardan biri, hava ulaştırma sektöründe büyük bir mesafe kat ettiğimiz olmuştur. "Eskiden milletimiz uçağa binmeyi bırakın, havada zor görüyordu!" iddiaları hiçbir zaman siyaset gündeminden düşmedi. Başbakan Sayın Binalı Yıldırım bu alandaki icraatı ile hep ön plana çıkan isimler arasında yer aldı.
Türkiye bu alanda gelişmiş ülkeler ile arasındaki farkı kapattı mı, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde son 10 yılda nasıl bir değişim oldu? Gelin birlikte bakalım. Şimdiye dek yapılmış en büyük yatırım olarak İstanbul’da inşa edilen yeni havaalanı bu gerçekler ışığında Türkiye'ye bir katma değer katacak mı?
1) Tabloda görüldüğü gibi 2006-2015 yılları arasında dünya uluslararası sivil uçak yolcu taşımacılığında % 66’lık bir artış olurken, Türkiye’de bu artış %433 oldu.
2) Orta gelir grubundaki ülkelerde 2006-2015 döneminde artış %161 oldu. Türkiye bu oranda dünya ortalamasının üzerinde yer aldı.
3) Yurt içi uçuş yolcu sayısı ile uluslar arası yolcu taşımacılığı paralel olarak artmakta.
4) Günde ortalama yurt dışından gelen ve giden uçak sayısı 1.386
5) Yurt dışından günlük gelen veya giden yolcu sayısı 230.000
6) Yurt içindeki uçuş sayısı 1.833
7) Yurt içinde günde 266.000 kişi uçakla seyahat etmekte.
8) Saat’te 11.000 kişi havada seyahat ediyor.
Yurt dışı uçuşlarının %53 İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan %20'si Antalya Havaalanı'ndan yapılıyor. Yurtiçi uçuşları incelediğimizde Atatürk Havaalanı'ndan %20, Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan ise %19'u gerçekleşiyor.
Uluslararası yolcu taşımacılığında ülkemizin aldığı pay %2.45. En yüksek oranda ise %23 ile ABD yer alıyor.
Havaalanlarına baktığımızda, İstanbul Atatürk Havaalanı'nın payı %1.3,en yüksek pay ise %2.25 ile Dubai Havaalanı alıyor. Uluslararası uçuşlarda İstanbul Atatürk Havaalanı dünya sıralamasında 10., Antalya Havaalanı'nın ise 30. sırada yer aldığını görüyoruz. Yaz aylarında Avrupa’da en çok gecikme yaşanan havaalanları sıralamasında İstanbul ve Antalya en ön sıralarda yer alıyor.
Uçak ile yolculuk sıkı önlemler ve tavizsiz bakım hizmetlerinden dolayı en güvenli seyahat olmaya devam ediyor. 1.000.000 uçuş başına kaza oranı 3 civarında.
İstanbul’a yapılacak olan 3. Havaalanı 150 milyon yolcuya hizmet edecek söylemi çok iddialı bir söylem olarak görünüyor. Uluslararası yolcu taşımasında 2035 yılı için sektörün %100'lük bir artış ile yedi milyar yolcuya çıkacağı tahmin ediliyor. Bu süre içersinde Türkiye’de kişi başına düşen seyahatin 0.85'ten yaklaşık 3 katlık bir artışla 2.35'e çıkması, Türkiye’de uçak ile seyahatte ortalama her yıl %6 ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesinin üzerinde bir büyüme bekleniyor.