Yünlü kumaş sanayi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Osmanlı döneminde ilk yünlü kumaş tesisi 1804 yılında askere üniforma kumaşı dokumak için kuruldu. 1843 yılında Hereke Yünlü Kumaş fabrikası açıldı.

Atatürk’ün kurduğu sanayi tesislerinin ilklerinden olan Bursa Merinos tesisi 1938’de iplik, 1944’te dokuma, 1946’da yünlü kumaş üretimine başladı. Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük yün ipliği ve yünlü dokuma tesisiydi.

2004 yılında özelleştirildi. Makineleri hurdaya gitti. Arsası park oldu.

Sümerbank’ın 5 tesisinde her yıl ortalama 9 bin ton yün ipliği, 8 milyon metre has yünlü üretiliyordu.

2000’li yılların başında Türkiye’nin yün ipliği üretimi 100 bin ton, yünlü kumaş üretimi 55-60 bin ton dolayındaydı.

Türkiye’de planlı dönemden sonra artan özel sektörün tekstil yatırımlarında yün iplikten çok yünlü kumaşa ilgi arttı.

Tekstil sanayi konusunda ciddi envanter çalışması yok. Tahminlere göre şimdilerde 150 dolayında yünlü iplik üreticimiz, 100 dolayında yünlü dokuma üreticimiz var.

2014 yılında yünlü kumaş üretimi 30 milyon metre olarak tahmin ediliyor.

Büyük üreticiler Yünsa, Altınyıldız, Bahariye ve İpekiş grupları. Bu dört büyük tesis toplam üretimin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. 2014 yılında toplam üretimleri yaklaşık 27 milyon metre kumaş. 

Büyük üreticilerin ürettikleri 27 milyon metre kumaşın yüzde 50’si, 14 milyon metre yünlü kumaş ihraç edildi. Yünlü kumaş ihracatından yaklaşık 130-135 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Üretilen kumaşın diğer yarısı iç piyasada giyim sanayiinde değerlendirildi. Buna ek olarak yıl içinde yurtdışından 5.3 milyon metre yünlü kumaş ithal edildi. 

Giyim sanayimiz  yünlü kumaşın müşterisi. Türkiye’de iç pazar ve dış pazar için ürerim yapan giyim sanayi kuruluşlarının kullandıkları yünlü kumaşın yüzde 75’i yerli yünlü kumaş, yüzde 25’i ithal kumaş.

Bizim yünlü kumaşlarımız dünya pazarında kalitesi ile aranan kumaşlar. Uluslararası ünlü konfeksiyon firmaları bizim yünlü kumaşlarımızı tercih ediyorlar. 
 

Tüm yazılarını göster