Yoksulluğa çözüm aramaya mecburuz

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bu ülkede yaşayanların yüzde 17.11'i, 11 milyon 933 bin kişi yoksul.

İyi de oturup ağlaşacak mıyız? Ah vah ederek dövünecek miyiz? Veya "Ne yapalım... Kaderimiz yoksulluk" diyerek sesimizi kesip oturacak mıyız?

Hayır... Çözüm arayacağız. Çözüm aramaya mecburuz. Yoksulluğun tek bir çözümü var: Üretimi artıracağız. Üretim artacak. İnsanların işi ve geliri olacak ve yoksulluk (tamamen sona ermese de) azalacak.

İnsan yapımız bu... Yoksulluk tablomuz bu... Bu yapıda, bu tabloda çözüm ne olabilir?

-  Kısa sürede işsizlere iş yaratma imkânımız yok. İşsizlik bir süre daha devam edecek.

-  Düşük maaş, ücret ve yevmiyeleri, düşük emekli maaşlarını kısa sürede artırmak imkânsız. Çünkü devletin parası yok ki artırabilsin, özel sektörün üretimi yok ki artırabilsin.

Bu tabloda işsizleri ve maaş, ücret, yevmiye yoksulları ile emekli yoksullarını kaderleriyle baş başa bırakamayız. Çare: Ekonomi harekete geçinceye kadar bütçeden bu yoksullara destek sağlayacağız.

2010 bütçesinde  (korkmadan/cesur davranarak/borçlanmayı göze alarak) gıda ve gıda dışı yoksulluk sınırı altındaki insanlarımıza destek sağlamaya dönük ödenekleri artıracağız.

Bitmedi...

1) Kısa sürede tarımda üretim ve gelir artıracak politikaları (hemen/şimdi) uygulayacağız.

Tarım Bakanı 2010 yılı destekleme primlerini cesur şekilde ayarlayarak bugünden açıklayacak. Tarımdakiler, 2010 yılında başta mısır, soya ve ayçiçeği olmak üzere Türkiye'nin ithal etmek zorunda olduğu ürünleri üretecek. Köylü para kazanacak.

2) Ucuz döviz bizim sanayimizi krizden önce yıktı. Krizden sonra vadeli çek zincirinin kopması, KOBİ'lerin SSK ve vergi borçları nedeniyle kredi kanallarının kapanması sonucu Anadolu'da üretim durdu. İnsanların harcama gücünün gerilemesi ve ihracat pazarlarının tıkanmasıyla büyük sanayi üretimi kıstı.

Sanayide üretimi harekete geçirmenin yolu (1) Akıllı döviz kuru politikası uygulayacağız. (Hemen akıllara ihracatçıya prim vermek gelmesin. Bu başka şeydir.) (2) İç piyasayı harekete geçirmek için iç talebi canlandırmaya dönük tedbirleri cesaretle uygulayacağız. (Piyasaya can suyu dökeceğiz.) (3) KOBİ'lerin vadeli çek, SSK ve vergi borçları sorunlarıyla ilgili düzenlemeler yaparak, duran çarkın hemen dönmesini, Anadolu'da üretimin canlanmasını sağlayacağız.

"Kim uğraşacak bu işlerle... Şimdi daha önemli dış ve iç meselelerle uğraşıyoruz" diyecek olursanız... Yolunuz açık olsun... Bu yoksulluk azalmaz, daha da artar. Her şeyin karşısında durulur, yoksulluğun durulamaz. Büyüklerimiz ne demiş: Aç köpek, fırın duvarını yıkar!

Tüm yazılarını göster