YMM Tasdik Raporu yoksa AR-GE indiriminden yararlanılamaz

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, aşağıda tamamını paylaşacağım özelgede özetle; Ar-Ge indiriminden faydalanılabilmesi için zamanında YMM  tasdik raporu düzenlenip, vergi dairesine ibraz edilmesi gerektiği, aksi takdirde bu imkandan yararlanılamayacağı ifade ediliyor.

T.C.

Gelir İdaresi Başkanlığı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri

Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1. GİB.4.34.16.01/KVK-10

Konu: Ar-Ge İndiriminden ne şekilde faydalanılacağı hk.

İlgi   : a) … tarihli dilekçeniz.

b)… tarihli ve… sayılı yazınız.

İlgi (a)'da kayıtlı dilekçenizde sorulan hususlar Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na … tarih ve sayılı yazımız ile iletilmiş olup, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan … tarih ve … sayılı yazılarında ;

"5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun  10. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %40'ı oranında hesaplanacak "Ar-Ge İndirimi"ni kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirebilecekleri, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden AR-Ge indirimi hesaplanamayacağı, matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili  dönemde indirim konusu yapılamayan tutarın, sonraki hesap dönemlerine devredeceği hükme bağlanmış, Ar-Ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamını ve uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belge ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Bu hüküm uyarınca Ar-Ge harcamalarının indirim konusu yapılabilmesi için beyanname üzerinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 227'inci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı, vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını Maliye Bakanlığı'nca belirlenen şartlara uygun olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibraz edilmesi şartına bağlamaya ve bu uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Anılan maddenin üçüncü fıkrasında ise 2 numaralı bent hükmüne göre yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda, tasdik raporunu zamanında ibraz etmeyen mükelleflerin tasdike konu haktan yararlanamayacakları hükme bağlanmıştır.

2/1/1990 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları ve Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca " Ar-Ge indirimi" ile ilgili işlemler yeminli mali müşavirlerin tasdik edeceği konular kapsamına alınmıştır.

41 Seri No.lu SM, SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliği'nin II numaralı bölümünde tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Dolayısıyla, kurumlar vergisi mükellefleri için tasdik raporlarının haziran ayı sonuna kadar bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, …… Ltd. Şti. tarafından 2004, 2005, 2006 ve 2007 dönemlerinde zarar etmesi dolayısıyla kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmeyen Ar-Ge indirimi tutarlarının, söz konusu yıllara ilişkin yeminli mali müşavir tasdik raporları bulunmadığından ilgili yıllar kazançlarından indirim konusu yapmasına imkan bulunmamaktadır" denilmektedir.

Karşılığın gider olabilmesi için ille gelir yazılması mı gerekir?

Değerli DÜNYA okurları, bu konuda Mali İdare, inceleme elemanları farklı farklı uygulama ve değerlendirmeler yapmışlardır.

Baştan sona katıldığım bir özelgeyi sizlerin görüşlerine sunuyorum.

T. C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.07.17.02/VUK.ÖZ.08.06/

Konu: Karşılığında mal temin edilemeyen sipariş avansları için belirli şartların yerine getirilmesi halinde şüpheli alacak karşılığı ayrılabileceği

                                   ……………

İlgi  : Bila tarihli dilekçeniz. 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden;            

            -…….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ………. vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz,

            -Toptan perakende demir ticareti faaliyetinde bulunduğunuz

            -Demir almak karşılığında bir firmaya avans ödemesi yaptığınız, ancak bu firmanın malı teslim etmediği, bundan dolayı yaptığınız avans ödemesi için dava açtığınız

-Karşılığında mal temin edemediğiniz avanslar için şüpheli alacak karşılığı ayırıp ayıramayacağınız hakkında özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 323'üncü maddesinde "Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

1. Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar

2. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder…" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre, dava veya icra safhasında bulunan alacaklarla, yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olan dava ve icra takibine değmeyecek derecedeki küçük alacaklar şüpheli alacak sayıldığından, yukarıda belirtilen şartları taşıyan alacakların kabulü mümkün bulunmakta olup, bu şartlardan herhangi birinin mevcut olmaması halinde ise şüpheli alacak kaydına imkan bulunmamaktadır.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, demir tedariki için ödendiği belirtilen sipariş avansı niteliğindeki ödemeleriniz, ticari faaliyetinizin devamı için yapılması şartıyla, ticari alacak niteliği kazanacağından, bu alacaklar için anılan kanunun 323'üncü maddesinde belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde karşılık ayrılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Tüm yazılarını göster