Yine yeni yeniden…

Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com
Hayatımızda bazı şeyler vardır ki, her yıl tekrarlanmasına rağmen, bizi hiç de sıkmazlar. Örneğin anneler günü, örneğin yılbaşı, babalar günü, doğum günümüz veya sevgililer günü. Bunların yanı sıra, milli bayramlarımız, dini bayramlarımız veya bazen mesleklerimize ilişkin özel günler… Senede bir kez olduğu için olsa gerek, bizi hiç de rahatsız etmezler, nerede ise her yıl aynı şeyler tekrar ediliyor olsa bile.
Sektörümüzün de geleneklerinin oluşmaya başlaması sevindirici bir gelişme bana göre. Düzenlenen ve bundan sonra sayısı artarak düzenlenecek fuarlar, üniversitelerin yaptığı lojistik konferansları, seminerleri, yine üniversitelerce yapılan kariyer günleri gibi etkinlikler artık iyice hayatımızda yer edinmeye başladı. 
Bunlardan bir tanesi de bu yıl 15.si düzenlenen Lojistik Yönetimi Zirvesi. Neredeyse şunun şurasında Lojistik kelimesinin hayatımıza yerleşmesinin bile daha ancak 15 yıl gibi bir süreye dayalı olduğunu düşündüğümüzde, bu Zirve'nin başarısını ve İleri görüşlülüğünü takdir etmemek imkansız. Zirveyi düzenleyen firmanın o tezcanlı patronu sevgili Alper Toper'in girişimci ruhu ve bu konudaki kararlılığı, bizlere her yıl güzel bir zirve izleme olanağını sunuyor. Bu yıl zirvenin içeriğine göz attığımızda da yine birbirinden değerli konuşmacılar olduğunu ve konuların da özenle seçildiğini gördüğümü belirtmek isterim. Bir kaç konu başlığından örnek vermek yararlı olacaktır. 
Ana konuşmacılardan bir tanesi dünya devi Wallmart'ın Sürdürülebilirlik ile ilgili üst düzey yöneticiliğinde bulunmuş ve şu anda ortağı olduğu Yerdle isimli bir firmayı temsilen katılan Andy Ruben. Ruben'ın konu başlığı son derece ilgi çekici : "Revizyondan Yeniden İcada: Tedarik Zincirindeki Yapısal Değişimin Bir Sonraki Adımı" Yine bir başka ilgi çekici konuk, Türkiye'nin perakende devlerinden birinin Tedarik Zinciri Direktörü Erdem Çalışkan. Hepimizin başarı ile takip ettiği bu önemli perakende devinin Tedarik Zinciri'ndeki başarısını dinleme fırsatı bulabilecek konuklar. Kendisinin seçtiği konu başlığı ise, tam anlamı ile konunun önemini anlatmak için yeterli : "Tedarik Zincirini Ulusal Ölçekten Global Ölçeğe Dönüştürmek". Önemli bir kimya devinin, yine Tedarik Zinciri alanındaki yöneticisinin de konu başlığı ilginç: "Tedarik Zincirinde Global Trendler : Sadeleştirme"  Gerçekten de son dönemde sıkça görülen satınalmalar, ortaya çıkan yeni ürünler ve organizasyonel değişiklikler gibi nedenlerle tedarik zincirleri sürekli daha da karmaşık çıkıyor karşımıza. Bu konu başlığı ile tedarik zincirinin, şirketlerin stratejik hedeflerini destekleyemez hale gelmesine ve burada sadeleştirmenin önemine ve nasıl uygulanması gerektiğine değinileceğini anlıyoruz kısa tanıtım metninden. Yine sadeleştirmenin şirketlere katkılarının da ele alınacağı bu sunum ilginç olacağa benzer.
Otomotiv devi bir firmadan, dev bir GSM firmasının yöneticisine; tekstilden e-ticarete kadar pek çok konunun, işin profesyonelleri tarafından ele alınacağı zirveyi, firmaların tedarik zinciri yöneticilerine, ve lojistik ile uğraşan tüm uzmanlara tavsiye ediyorum. Aslında tavsiyem yalnızca bu etkinliğe yönelik de değil, Ülkemizde her geçen gün sayısal olarak da nitelik olarak da artan bu gibi organizasyonlara katılımın herkes için yararlı olacağına gönülden inancım az. Hem bir Lojistik profesyoneli, hem girişimcisi, akademisyeni, yazarı, hem de yakın zamandan bu yana yine lojistik üzerine yaptığım program ile Dünya Ekonomi TV'de yapımcı ve sunucusu olarak dönüp aynaya bir baktığımda, bizzat konuşmacı olarak katıldığım organizasyonların yanı sıra, kendimi yetiştirmek ve beslemek adına dinleyici olarak iştirak ettiğim bu tür organizasyonlardan çok şey aldığımı itiraf etmeliyim. 
Bu tür güzel organizasyonları her zaman desteklememiz gerektiğine inancım tam, galiba bu yazımda da biraz öyle olmuş. Umarım keyifle takip edeceğimiz, katılımı ve aksiyonu bol organizasyonlar Ülke'mizde artarak devam eder.
Kalın sağlıcakla…
Tüm yazılarını göster