Yine, yeni, yeniden Trabzonspor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Görünen o ki, ligin sona ermesiyle Trabzon'a ve Trabzonsporlu'ya karışık duygular hâkim olmuş. 34. haftada Fenerbahçe'ye son dakika golüyle yenilen bordo-mavililer bu sonuçla şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi'ni kaybettiler ama uzun süre sonra zirveye yakın takımlardan biri olmayı başararak Avrupa Ligi'ne adlarını yazdırdılar. Bir bütün halinde kenetlenerek geçirilen böylesi bir sezondan sonra biliyorum ki Trabzonsporlu'nun yüreği kaçan şampiyonluk için daha da bir buruluyor. Sezon başında "yeniden yapılanan" ve çok geçmeden "zirveye kapılanan" Trabzonspor'un bu başarısını bordo-mavili camia dışından belki de kimsecikler tahmin etmiyordu. İşte tam da bu noktada kendimi övmek için değil ama analitik ve objektif yaklaşımın pozitif gerçekliğini anlatabilmek maksadıyla sizleri zamanda bir yolculuğa çıkarmak istiyorum.

Tarih 11 Mayıs 2008. Galatasaray Gençlerbirliği Oftaş'ı sahasında 2-0 yenerek coşkulu şampiyonluk kutlamalarına gark olmuş. Trabzon şampiyonun 30 puan gerisinde altıncı. Sezonun kısa bir değerlendirmesini yapmak için klavye başına oturan bendenizin ekranına oradan da gazetedeki köşemize yansıyan düşünce bulutuna Trabzonspor'la ilgili şu görüşler hâkim:

"Son bir söz de sezonu yine "araziye uyarak" geçiren Trabzonspor için söyleyelim. Bordo-mavili camianın Sadri Şener seçimiyle çok doğru bir karar verdiğini düşünenlerden biriyim. Şu ana kadar aldığımız bilgiler ve transferde ismi geçen futbolcular gösteriyor ki, önümüzdeki yıl Trabzonspor oldukça farklı olacak. Yeter ki, bordo-mavili taraftar Ersun Yanal önderliğinde kurulacak yeni Trabzonspor'a gereken krediyi versin, takımına her zaman ve her yerde destek olsun."

Ne mutlu bana ki, aradan geçen yaklaşık 390 günden sonra bugün temennilerimle kotardığım düşüncelerimde büyük oranda isabet kaydettiğimi görüyorum. Tabii bu arada alkışın büyüğünü de Trabzonspor taraftarına gönderiyorum. Sağduyuda, sabırda ve destekte bu sezon on numaraydılar. Geçmiş sezonlarda böyle bir finiş "sil baştan" kolaycılığıyla sonuçlanırdı ama görüyorum ki, Trabzonspor camiasında aklıselim ağır basıyor. Zirveye bir kez çıkmakla sezonlar boyu zirveye yakın olmanın bir başka deyişle "zirve alışkanlığı" kazanmanın çok farklı şeyler olduğunun bilinciyle atılıyor adımlar. Çünkü herkes biliyor ki bu takımın temeli sağlam. Şahsi düşüncem; bir adet geriden oyun kurabilen stoper (Song yerine), bir adet iki yönlü orta saha, bir sol açık ve bir hedef santrfor ile Trabzonspor'un gelecek sezonu da zirveyi kovalayarak geçirebileceği. Elbette değinmeden geçemeyeceğim "yaş olgusu" var bir de. Bizde taraftar her zaman oyunu genç takımdan yana kullanır ama iş titre gelince yaygarayı da koparır. 34 hafta sonunda lig tablosuna bakınca ligde en yaşlı kadroya sahip beş takımdan üçünün ligi birinci (Beşiktaş 26,7), ikinci (Sivasspor 27,6) ve dördüncü (Fenerbahçe 26,4) bitirdiğini görüyoruz. Buna mukabil ligimizin üçüncüsü Trabzonspor (24,7) ise düşen Hacettepe'den sonra ligimizin en genç ikinci takımı. Tabii ki takımların yaş ortalamalarıyla başarı grafikleri arasında direkt bir korelasyonun varlığını iddia etmiyorum ancak Trabzonspor'un kaybettiği Gaziantepspor, Denizlispor ve Sivasspor maçlarını hatırlayınca; 30 yaşın üzerinde, tecrübeli ve "winner" özellikli futbolculara duyulan ihtiyacı da göz ardı edemiyorum. 

Dünyada transfer

·İtalya merkezli resport.it internet sitesine göre Napoli'nin yıldız forveti Ezequiel Lavezzi, Juventus'un transfer teklifini kabul etti. Lavezzi'nin menajeri Alejandro Mazzoni, oyuncusunun yönetici Pierpaolo Marino ile tartışma yaşayıp Arjantin'e döndüğünü daha önceden doğrulamıştı.

·The Sun gazetesinin ortaya attığı bir iddiaya göre, Chelsea'nin yeni teknik patronu Carlo Ancelotti yönetimden ilk iş olarak Portsmouth'un sağ beki Glen Johnson'ın transfer edilmesini istedi. Chelsea bu transfer için 12 milyon pound ödemeye hazır.

·Serie A'da sezonu 6. olarak tamamlayan Roma üç oyuncu ile yollarını ayırma kararı aldı. Tuttosport kaynaklı haberde yönetimin Christian Panucci, Simone Perrotta ve Jeremy Menez ile yola devam etmeyi düşünmediği kaydedildi.

·Sırbistan Ligi ekiplerinden Kızılyıldız teknik direktörlüğe 53 yaşındaki Vladimir Petrovic'i getirdi. Transfere ilişkin kulüpten yapılan açıklamada Çin Halk Cumhuriyeti Milli Takımı'nı çalıştıran Petrovic'in 1996-97 sezonunda da takımı çalıştırdığı ve başarılı sonuçlar aldığı hatırlatıldı.

·Bu sezon Bundesliga'da yaptığı çıkışla dikkatleri üzerine çeken Wolfsburg, yeni sezona da iddialı girmeyi hedefliyor. Yeşil-beyazlılar Auxerre'in 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Thomas Kahlenberg için girişimlerini hızlandırdı. Alman medyasına göre Bayern de bu futbolcunun peşinde.

·Slovenya'nın gelecek vaat eden futbolcularından Nejc Pecnik, takımı Celje'den ayrılarak Portekiz Ligi ekiplerinden Nacional Funchal'a transfer oldu. 23 yaşında ve 1.89 cm. boyundaki ofansif orta saha oyuncusu Slovenya Liginde çıktığı 55 maçta 14 gol atıp 10 da asist yapmıştı.

·Belçika Ligi takımlarından Westerlo'nun golcü futbolcusu Alfonso Luiz, Avrupa transfer piyasasını karıştıracağa benziyor. Peru Ligi'nden geçen yıl transfer edilen 25 yaşında ve 1.95 cm. boyundaki Kolombiyalı golcü bu sezon ligde oynadığı 29 maçta 17 gol atıp 6 da asist yapmıştı. Luiz'in taliplileri arasında Lille, Monaco, Hamburg ve Olympiakos var.

·Borussia Moenchengladbach, antrenör Michael Frontzeck ile anlaştığını açıkladı. Frontzeck, oyunculuk döneminde Gladbach forması giymiş ve kulüpte antrenör yardımcılığı görevini üstlenmişti. Alman teknik direktör ile iki senelik sözleşme imzalandı.

Süper Lig'de transfer

·Yeni sezona daha güçlü bir kadro ile girmenin hesaplarını yapan Gaziantepspor, Brezilyalı forvet Julio Cesar Da Silva Souza ile üç yıllık anlaşma sağladı. Kırmızı-siyahlılar, iç transferde ise kaleci Mahmut Bezgin, Hakan Bayraktar ve Erman Özgür ile sözleşmeleri uzattı.

·İstanbul Büyükşehir Belediyespor, üç sezondur takımın başında bulunan teknik direktör Abdullah Avcı'nın sözleşmesini bir yıl daha uzattı. Kulüp başkanı Göksel Gümüşdağ, imza töreninde yaptığı açıklamada, Abdullah Avcı ile yola devam ettikleri için mutlu olduklarını belirtti.

·Süper Lig'in yeni ekiplerinden Manisaspor Trabzonspor'a giden Ferhat Öztorun'un yerine dört tane sol bek adayı belirledi. Bu adaylar: Sivassporlu Hayrettin, Bursasporlu Volkan, Ankaragücülü İlkem ve Konyasporlu Cihan.

·Gençlerbirliği sözleşmesi sona eren 3 futbolcuyu gözden çıkardı. Kulüp Başkanvekili Tarık Artukmaç yaptığı açıklamada sözleşmeleri biten Mehmet Nas, Hakan Aslantaş ve Kaleci Recep Öztürk ile anlaşmayacaklarını ifade etti.

·Galatasaraylı yöneticiler, İskenderun İl Karması'nda forma giyen 10 yaşındaki Sebahattin Gizlen'i transfer etti. Hücuma dönük orta saha oyuncusu ve forvet olarak oynayabilen minik futbolcu için daha önce Alman Ligi takımlarının da ilgi gösterdiği kaydedildi.

·2008-2009 futbol sezonunu 38 puanla 15. sırada tamamlayan Denizlispor'da yeni sezon transfer çalışmaları hızlı başladı. Sezon ortasında izlenen ve prensip anlaşmasına varılan gurbetçi oyuncu Ahmet Cebe ile 3 yıllık sözleşme imzalayan Yeşil-siyahlılar, adı açıklanmayan İsveçli bir defans oyuncusuyla görüşmelerini sürdürüyor.

·Eskişehirspor İkinci Başkanı Mesut Hoşcan, teknik direktör Rıza Çalımbay ile devam etme kararı aldıklarını açıkladı. Eskişehirspor ayrıca kadrosundaki Lovrek, Poljak ve Serkan ile yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Kiralık Youla'nın bonservisi alınmaya çalışılıyor.

·Transfer sezonuna hızlı girmeye hazırlanan Trabzonspor, FC Kopenhagen'de forma giyen Atiba Hutchinson ile ilgileniyor. Öte yandan sözleşmeleri sona eren takım kaptanı Hüseyin Çimşir ve Serkan Balcı ile de görüşmeler teknik direktörün belli olmasından sonra yapılacak.

Tüm yazılarını göster