Yine, yeni, yeniden Süper Lig

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Uzun aranın ardından futbolseverler için bir kez daha “Süper Lig’e merhaba” deme vakti. Kamp dönemlerini tamamlayan takımlar, cuma gecesi start alacak uzun maratonda hedeflerine koşmaya çalışacaklar. Federasyonun gerek yabancı kontenjanı gerekse de maçların başlama saatleri konusunda aldığı kararlar bugünlerde çokça eleştiri konusu yapılıyor. Yabancı kısıtlaması konusu çok su kaldıracak cinsten ancak meteorolojinin hafta sonuna yönelik Antalya, Karabük ve Manisa illerimiz için “aşırı sıcak” uyarısı yapması, sporcu sağlığı ile birlikte düşünülecek olursa, maçların geç saatlerde başlatılmasından başka bir çıkar yol yokmuş gibi gözüküyor. Dileyelim bu sıcak dönem salimen atlatılsın.

Ligin ilk hafta maçlarıyla ilgili fikir yürütmek her zaman zordur. Yeni transferler, yeni teknik adamlar, adaptasyon, hazırlık maçlarının kimi zaman aldatan görüntüsü bu işe kafa yoranları çoğu zaman ters köşeye yatırabilir. Süper Lig’in ilk haftasına Beşiktaş – Trabzonspor gibi bir maç denk gelince, işimiz bir kat daha zorlaştı çünkü 115 maçlık geçmiş rekabet başlı başlına öngörülemez özellikler taşıyor. Nitelik ve nicelik anlamında dikkat çekici bir transfer dönemi geçiren Beşiktaş; Atiba Hutchinson, Michael Eneramo, Tolga Zengin, Serdar Kurtuluş, Sezer Öztürk, Ömer Şişmanoğlu, Pedro Franco, Gökhan Töre, Günay Güvenç gibi isimlerle kadrosunu takviye etti. Kâğıt üzerinde önemli isimlerin bir araya gelmesi gelecek haftalar için olumlu sinyaller almamıza yol açabilir ancak “birliktelik” ve “takım olma” konusunda siyah-beyazlılar açısından ortada bir soru işareti olduğunu da belirtmek gerekiyor. Hatta yukarıdaki isimlere Muhammed Demirci’yi de yeni transfermiş gibi eklemek mümkün çünkü hazırlık döneminden anladığımız kadarıyla Bilic, bu sezon genç yıldıza oldukça fazla şans verecek. Kamp döneminde yüksek profilli ekiplerle oynamayı çok fazla tercih etmeyen Beşiktaş, buna rağmen son oynadığı Çaykur Rizespor maçı dışında pek de göz dolduramadı. Ancak son maçta görüldü ki, Atiba’nın gelişiyle orta alandaki gediklerin kapanma ihtimali fazla. Siyah-beyazlılarda maç öncesi Almeida, Tolga, Veli, Holosko, Ömer, Eneramo, İsmail ve Uğur’un sakatlıkları bulunuyor. Tolga, Ömer ve Holosko’nun maç gününe kadar oynayabilecek duruma gelmeleri bekleniyor. Malouda ve Bosingwa transferleriyle dikkat çeken Trabzonspor, Avrupa kupalarında 4 karşılaşmaya çıkması sebebiyle maç formunu rakibinden daha erken yakaladı. Bu bordo-mavililer için bir avantaj olabilir. İki Dinamo Minsk maçında ve Derry City deplasmanında gol yemediler. Bu durum maçın defans-ofans tablosuyla ilgili bir fikir verebilir çünkü Bilic’in de Beşiktaş’ta yoğunlaştığı konu takım savunması. Trabzonspor’da maç öncesi takımdan ayrı çalışan Emerson dışında herhangi bir eksik bulunmuyor. Janko ve Fatih’in hafif sakatlıkları var. İki takım arasında oynanan son 6 lig maçının yalnızca iki tanesi (2-1’lik skorla) üç ya da daha fazla gole sahne oldu. Yukarıda değindiğimiz defansif tablo maçın üçten az golle bitme ihtimalini kuvvetlendiriyor gibi. Maçta erken bir gol olmadığı takdirde kısır bir skor beklentim yüksek. Bu noktada tarafların birbirlerinin zaaflarını kullanıp kullanamayacakları da önemli. Örneğin Beşiktaş’ın özellikle sol kanat olmak üzere bek bölgelerinde sorun yaşadığını biliyoruz. Trabzonspor da defansı arkasına kaçan rakip forvetleri kontrol etmekte zorlanıyor izlenimi verdi. Beşiktaş, Fernandes ve Atiba’nın atacağı toplarla bordo-mavilileri zorlayabilir. Tüm belirsizlik ve bilinmezliklere rağmen benim beklentim az gollü bir maç.

Torku Konyaspor – Fenerbahçe     

Süper Lig’in yenilerinden Torku Konyaspor, son olarak Hasan Kabze’yi kadrosuna katmıştı. Az ve öz transfer yapmaya çalıştılar. Thorvaldsson ve Itandje adlarından söz ettirebilecek oyuncular. TSYD Ankara Şubesinin düzenlediği turnuvada iyi gözüktüler. Süper Kupa’yı kaybeden Fenerbahçe’nin amacı lige iyi başlamak. Egemen ve Raul Meireles’in sakatlıkları söz konusu. Kayseri’deki finalde özellikle fizik kondisyon açısından sarı-lacivertlilerin hiç sırıtmadıklarını gördük. Cumartesi gecesi kendi evinde dirençli bir Konyaspor izlemeyi bekliyorum ancak nihai anlamda galibiyet ibresi Fenerbahçe’den yana.

Galatasaray – Gaziantepspor     

Emirates Cup ve Süper Kupa’yı kazanarak sezona formda bir başlangıç yapan sarı-kırmızılılar karşılaşmanın ciddi favorisi. Açıkçası Fatih Terim’in takımında teknik, taktik, fizik ve mental anlamda işler yolunda gözüküyor. Buna mukabil Gaziantepspor’un durumu pek iç açıcı değil. Kırmızı-siyahlılar transferde dişe dokunur bir takviye yapamadılar. Hazırlık döneminde oynadıkları karşılaşmalarda da istedikleri futbolu oynayamadılar. Teknik direktör Bülent Uygun’un transfer isteği yönetim cephesinde henüz kabul görmüş değil. Bu şartlar altında oynanacak karşılaşmadan Galatasaray’ın galip ayrılması kimseyi şaşırtmayacak.

M.P. Antalyaspor – Kayseri Erciyesspor     

Gerek transferleri gerekse de hazırlıkları itibariyle lige dikkat çekici giriş yapabileceklerini düşündüğüm iki takım ilk hafta karşılaşıyorlar. Antalyaspor Samet Aybaba önderliğinde önemli transferler yaptı. Erciyesspor ise Fuat Çapa ile birlikte adeta geçtiğimiz yılın Gençlerbirliği takımı gibi. Kırmızı-beyazlılarda Deniz Barış’ın sakatlığı var. Konuk takımda ise Sinan Kaloğlu’nun eksikliği söz konusu olabilir. Sezon hazırlıkları kapsamında her iki takımın oynadığı karşılaşmalar değerlendirildiğinde savunmaların henüz tam anlamıyla oturmadığı görülüyor. Dolayısıyla karşılıklı goller izleyebiliriz. Erciyesspor’un sürpriz şansı var.

K.D.Ç. Karabükspor – Kasımpaşa     

Transfer döneminde takımı genelde yurt içinden takviye eden Karabükspor’u hazırlık döneminde çok dengeli bulmadım. Antalyaspor ve Torku Konyaspor’u 1-0 yenseler de henüz eksikleri var. Golcü arayışları devam ediyor. Kasımpaşa ise hazırlık döneminde adeta fırtına gibi esti. Ryan Donk, Ryan Babel, Scarione ve Malki gibi ses getiren transferler yaptılar. Bu karşılaşmaya eksiksiz hazırlanan İstanbul ekibi, mevcut veriler ışığında maçın favorisi gibi gözüküyor. Geçtiğimiz sezon zaman zaman yaşanan deplasman fobisi tekrarlamazsa 3 puan şansları yüksek.

Çaykur Rizespor – Gençlerbirliği     

Ligin yenilerinden Çaykur Rizespor, transfer dönemindeki tutumuyla eleştirilere hedef olan Gençlerbirliği’ni ağırlıyor. 9 yeni transfer yapan Rizespor’un hazırlık maçlarında henüz takım bütünlüğünü yakalayamadığını gördük. Başkent temsilcisi ise önemli oyuncularını kaybetmesine karşın bu futbolcuların yerlerine genç ve gelecek vaat eden isimleri seçti. Oynadıkları hazırlık maçlarında kırmızı-siyahlılar da 3 mağlubiyet ve 1 galibiyet aldılar. Açıkçası üzerinde fikir yürütülmesi zor bir karşılaşma. Beraberlik yakın ihtimal gibi gözüküyor, defansif hassasiyetlerin öne çıkacağı bir maç da olabilir.

Eskişehirspor – Bursaspor     

Ligin iki önemli takımı da teknik adam değişikliği ile sezona başlıyor. Kırmızı-siyahlar hazırlık döneminde golcü bir kimlik çizdiler ancak 7 maçın altısında kalelerinde gol gördüler. Bursaspor ise maç formunu erken kazanmasına rağmen Daum’un yeni göreve getirilmesinden dolayı bir parça sıkıntılı. Yeşil-beyazlılarda Ozan İpek’in sakatlığı bulunuyor. Eskişehirspor’da ise Hürriyet’in tedavisine devam ediliyor. İki ekip arasında oynanan karşılaşmalar genelde beraberliğe yakın biçimde seyrediyor. Eskişehir’de ise iki tarafın goller bulduğu 1-1, 2-2 gibi sonuçlar fazla. Bu sebeple maçta karşılıklı goller izleme ihtimalimiz var.

Akhisar Bld. Spor – S.B. Elazığspor     

Geçtiğimiz yılın kahramanı Gekas ile bir türlü anlaşma sağlayamayan Akhisar bu anlamda sıkıntılı. Bu karşılaşmada en büyük silahları tıpkı geçen yıl olduğu gibi takım oyunu. Sezona Trond Sollied ile hazırlanan Elazığspor, hazırlık döneminde kolay gol yiyip kolay gol atan bir görüntüde idi. Özellikle TSYD Kupasındaki görüntüleriyle taraftarlarını endişeye sevk ettikleri söylenebilir. Bu karşılaşmada sonucu Akhisar Belediyespor’un ofansif performansı belirleyecek. Ege temsilcisi bulduğu pozisyonları cömertçe harcamazsa 3 puan için öne çıkan taraf olur.

Kayserispor – Sivasspor     

Bobo’nun sakatlığıyla üzülen Kayserispor, gol yollarında Nobre ve Jaja’dan üstün performans bekliyor. Hazırlık döneminin sonlarında ritmini bulmuş gözüken sarı-kırmızılılar, üç puan için öne çıkan taraf. Sivasspor Roberto Carlos’un gelişiyle yeni bir yapılanmaya gitti ancak henüz hazır bir görüntü vermiyorlar. Bilhassa defansif anlamda çözmeleri gereken problemler var. Önemli transferler yapsalar da takım bütünlüğünü anlamında yapmaları gereken çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Lige iddialı bir giriş yapmak isteyen ev sahibi ekibin galibiyet şansı bence daha fazla.

HAFTANIN HAKEMLERİ

16 Ağustos 2013 Cuma

21.45   Antalyaspor – Erciyesspor     Cüneyt ÇAKIR

17 Ağustos 2013 Cumartesi

20.00   K.D.Ç. Karabükspor – Kasımpaşa    İlker COŞKUN

20.00   Çaykur Rizespor – Gençlerbirliği      Özgür YANKAYA

21.45   Torku Konyaspor – Fenerbahçe         Tolga ÖZKALFA

18 Ağustos 2013 Pazar

20.00   Eskişehirspor – Bursaspor      Fırat AYDINUS

20.00   Akhisar Bld. Spor – S.B. Elazığspor Ali PALABIYIK

21.45   Beşiktaş – Trabzonspor          Halis ÖZKAHYA

19 Ağustos 2013 Pazartesi

20.00   Kayserispor – Sivasspor         Yunus YILDIRIM

21.45   Galatasaray – Gaziantepspor Barış ŞİMŞEK

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: (Yok)

Kırmızı Kart Cezalıları: (Yok)

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş – Trabzonspor     

Tarih: 18.08.2013 Saat: 21.45

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 31°C

Tüm yazılarını göster