Her şeyden önce bu yazının bir devam yazısı olduğunu belirtmeliyim. Hollywood tecrübelerimiz bize, hiçbir devam ürününün başlangıç ürünü kadar iyi olmadığını kanıtlıyor olsa da, ben düzenli bir şekilde bu seriye devam etmek niyetinde olduğumu söylemeliyim. Bilmeyenler, hatırlamayanlar için başlangıç yazısının yaklaşık bir yıl önce bu sütunlarda yer alan “Yeni Yıl Listesi” başlıklı yazı olduğunu belirteyim (http://www.dunya.com/yeni-yil-listesi-158421yy.htm). Üçüncü yazıyı da bundan bir yıl sonra yine bu sütunlarda okumanızı dilerim.
Yeni yıl listeleri en azından benim çevremde eskisi kadar rağbet görmüyor. Ben ve çevremdekilerin önemli bir kısmı orta ve üstü yaşlardayız. Yıllar içinde hepimiz çok sayıda yeni yıl listesi hazırladık. Liste ve listelerde yer alan maddelerin sayısı her yıl artmasına karşılık gerçekleşenlerin sayısı bırakın artmayı sürekli azaldı. Bu nedenle yeni yıl listelerinin eskisi kadar dile getirilmemesini anlayabiliyorum. Yaptığımız yeni yıl listelerinin kalemlerinin gerçekleşmemesi gün geçtikçe daha sinir bozucu olmaya başlar ve ilk yıllarda seneye inşallah temennileri yıllar geçtikçe kahretsin yine olmadılara bırakır yerini. Devamında da kısa bir süre sonra bu listelerin tamamen ortadan kalkmaları gayet anlaşılır bir hale gelir.
Gerçekleşmeyen dileklerimiz nedeniyle çoğumuz şanssızlığımızdan, işlerin hiçbir zaman istediğimiz veya dilediğimiz gibi gitmediğinden yakınırız. Ama aslında her zaman şanssızlık veya kötü kader sorumlu değildir isteklerimizin gerçekleşmemesinden. En az şans kadar kaderimiz kadar listeyi oluşturma şeklimizde gerçekleşme olasılığı üzerinde etkiye sahiptir.
Dilek veya hedef listesi yapmak önemlidir. Bu listeler bizim isteğimizi ve hedeflerimizi somutlaştırmamız açısından önem taşımaktadır. Belirli bir hedefe ulaşmanın ilk koşulu kuşkusuz o hedefi elde etmeye yönelik bir isteğimizin olmasıdır. Liste ilk başta bunu garanti altına aldığımızı göstermektedir. Ancak istek tek başına yeterli olmayacaktır. Hedefe ulaşabilmek için isteğin emekle, çabayla desteklenmesi gerekmektedir. Bir başka deyişle isteğin iradeye dönüşmesini sağlamak gerekecektir. Külfetsiz nimet elde etmek genellikle olanaklı değildir.
Belli bir hedefe ulaşmak için iradenin ortaya konması da hedefe ulaşılacağını garanti edemez. Aslında ilk başta belki de hedefin kendisi ona ulaşmamız önündeki en önemli engeldir. Amaçların belirlenmesi konularında kalıplaşmış bir söylem vardır. Amaçlar açık, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır diye öğretilir öğrencilere. Burada da aynı şey geçerlidir. İstekleriniz ulaşılabilir olmalıdır. Sürekli ulaşılabilirlik özelliğinden uzak hedefler koymak bir süre sonra sizin de hedeflerinize inanmamanıza neden olacak ve belki sonrasında da hedef koymaktan vazgeçmenize neden olacaktır. Halbuki hedefler neyi neden yaptığımızı bilmemiz, doğru yöne gitmemiz açısından özel önem taşımaktadır. Rüzgarın önüne kendimizi bırakmaktansa, gideceğimiz yöne ulaşabilmek için rüzgarı kullanmamızı sağlayacaktır hedeflerimiz. Bu nedenle yeni yıl listeleri yapmaya ama akılcı bir şekilde yapmaya ihtiyacımız var.