Yine Bernanke

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / YAPI KREDİ YATIRIM

Geçen haftaki yazımızda “Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinden sonra ABD borsa endekslerinin faizlerle birlikte artması global risk iştahının önümüzdeki dönem nispeten daha olumlu bir seyir izlemesi olasılığını da gösteriyor. Bu hafta FED Başkanı Ben Bernanke’nin yapacağı konuşma piyasalar açısından önemli. Bu konuşmada Bernanke daha yumuşak ifadeler kullanabilir.” demiştik.

Gerçekten de FED (ABD Merkez Bankası) Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki ifadeleri daha yumuşak ve “güvercince” idi ve tüm piyasalarda bir rahatlama sağladı.

Küresel risk barometrelerinden biri olarak önem verilen S&P 500 endeksinde ise yükseliş FED Başkanı Bernanke’nin “güvercince” açıklamalarından sonra güçlenerek devam etti. S&P 500 volatilite göstergesi VIX endeksi de geriledi.

Geçen hafta da değindiğimiz gibi iki konunun akılda tutulmasında fayda var. Bunlardan ilki, ABD’den gelen veriler her ne kadar toparlanmaya işaret etse de, bu verilerin geneli itibarıyla ekonomik büyümede ciddi bir hızlanma sinyalini çok fazla içermemesi. Dolayısıyla, şu anda FED’in çıkış stratejisi konusunda çok acele etmesini gerektirecek bir ekonomik durum görünmüyor. İkinci konu ise, küresel anlamda enflasyon ve büyüme verilerinde de diğer merkez bankalarının çıkış stratejileri konusunda acele etmelerini gerektirecek bir durumun gözlemlenmemesi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın son açıklamaları da bu paralelde değerlendirilebilir.

Hafta genelinde ise ABD makro veri akışı yoğun olacak ve piyasalar tarafından izlenecek. Piyasalar açısından, son aylarda olduğu gibi FED açıklamalar yapabilir. Özellikle FED Başkanı Bernanke’nin yorumları haftanın odak noktasında olabilir. Bu açıklamaların da ılımlı ve “güvercince” olması halinde tüm piyasalarda geçen hafta başında dikkat çektiğimiz daha olumlu havanın devam edebileceğini düşünüyoruz.

Tüm yazılarını göster