Yılda 65 milyon insanımız yurtiçinde seyahat yapıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2012 yılında 65 milyon hane halkı değişik nedenlerle yurtiçinde seyahat ettiler. Bir yerden bir yere gittiler. Gittikleri yerlerde ortalama 8.6 gece kaldılar.

Bu yurtiçi seyahat nedeniyle de 15 milyar 700 milyon TL harcama yaptılar. Yılbaşı da yurtiçi seyahatlerin yoğun olduğu bir dönem.

Genelde tatil ve aile ziyareti nedeniyle yapılan yurtiçi seyahatler yaz aylarında yoğunlaşıyor.

Fakat imkanı olanlar bayramlarda, yılbaşlarında hatta hafta sonları yurtiçi seyahat yapıyor.

TÜİK yurtiçi seyahatlerle ilgili bilgileri üçer aylık dönemler için derliyor. En son yayınlanan bilgiler 2013 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarına ait. Bu 3 aylık dönemde 16 milyon 232 bin hane halkı yurtiçinde seyahat yapmış.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre seyahate çıkanların sayısındaki artış yüzde 11’e yakın.

Demek ki yurtiçi seyahat edenlerin sayısında önemli artış var.

Yurtiçi seyahate çıkanlar ortalama kişi başına 262 TL harcamış. Üç aydaki toplam harcama 4 milyar 260 milyon TL’yi bulmuş.

Seyahate harcanan parada yüzde 15 artış var.

Yurtiçi seyahatlere katılanların yüzde 92’si seyahatlerini kendileri düzenliyor. Sadece yüzde 8’i “paket tur” düzenleyen seyahat acentelerinin programlarına katılıyor.

Yurtiçi seyahate çıkanların yüzde 61’i yakınlarını ziyaret için seyahat yapıyor. Yüzde 22’si tatil ve eğlence seyahati. Kaplıca, sağlık seyahatleri toplam seyahatlerin yüzde 8’ini oluşturuyor. Ancak mevsimine göre seyahat edenlerin seyahate çıkma nedenleri değişiyor. Yaz ayları tatil eğlence seyahati daha fazla ağırlık kazanıyor.

Yurtiçi seyahat harcamalarında en büyük pay ulaştırma giderlerine ait. Daha sonra yeme içme harcamaları geliyor.

Seyahat edenlerin çok azı otelde pansiyonda kalıyor. Yurtiçi seyahate çıkanların yaklaşık yüzde 70’i akraba, arkadaş evinde, yüzde 10’u kendilerine ait bir başka evde konaklıyor. Otellerde ve pansiyonlarda konaklayanların oranı yüzde 10’un altında.

Tüm yazılarını göster