Yıl sonuna doğru dolar fiyatını dizginlemek önemli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yıl sonuna yaklaştık:

1) Döviz borcu olanlar borçlarını kapatmak arayışında. Piyasadan dolar satın almak zorunda.

a) Merkez Bankası Başkanı’nın sözüne güvenerek ihtiyacı olanlar alımları geciktirmişti. Ancak görüldü ki ucuzlayacağı yok. Ama borcun kapatılması gerek. İşte bu nedenle yıl sonuna doğru reel kesim piyasaya yüklendi. Döviz talebi normalin üzerinde arttı.

b) Halk, döviz fiyatındaki oynaklık nedeniyle tasarruflarını dövize bağlamaktan çekiniyordu. Fakat döviz fiyatı tırmanıyor. Bugüne kadar olmamış şekilde halk da dolar satın almaya başladı.

Ekonomide bekleyişler çok önemlidir. Arzın ve talebin kısıtlı olduğu mal ve hizmetlerde bekleyişler fiyatı belirler.

Dolar arzı, genelde talebi karşılayamayacak ölçüde. Bunun için cari açık (döviz açığı) veriyoruz.

1)Bir yanda cari açığı kapatan sermaye (döviz) girişleri değişik nedenlerle yavaşladı.

2)Öte yanda döviz satacaklar fiyatların yükseleceği bekleyişiyle döviz satışını geciktirirken, döviz alacaklar aynı nedenlerle alımı hızlandırdı.

Bu dönemde Merkez Bankası’nın görevi, piyasadaki bu arz talep dengesizliğini geçici olarak da olsa gidererek bekleyişleri normale çevirmektir.

Bu konudaki karşı görüş şudur: Merkez Bankası’nın rezervleri tükenir. Tükenince ne olacak ?

Bundan önceki normal şartlardaki düzen ne ise ona dönülecek. Türkiye en kötü durumda  ayda 5 milyar dolar dolayında döviz açığı verir. Dünya şartları ne olur ise olsun bu döviz kadar dövizi bulmak da mümkündür.Şu günlerde bozulan bekleyişleri ,bozulan dengeleri düzeltmek önemlidir.

Merkez Bankası’nın şu günlerde  döviz rezervinden piyasaya bekleyişleri kırıcı, talebin çok üzerinde miktarda döviz sürmesi beklenir.

Tekrarda yarar var. Arz ve talebi dengeleyecek kadar değil, talebin çok üzerinde piyasaya döviz sürülmeli ki, fiyatlar bir süre artmayacak bekleyişi ile satıcılar satışa başlasın, alıcılardaki panik ortadan kalksın.

Günlük azar azar satış yerine büyük ölçüde piyasaya arz edilecek döviz dışarıdan ve içeriden dolar talep edenlere güven verir. Bu arada (İnşallah) Türkiye dış ve iç imajını düzelterek, ülkeye normal döviz girişinin yolunu açar.

İşte bu nedenle Merkez Bankası’nın bugünden sonra yapacakları çok önemlidir.Göreceğiz, eski günü geçirme politikası  mı uygulanacak ,yoksa radikal bir uygulama ile piyasaya güven ve istikrar mı getirilecek?

Tüm yazılarını göster