Yetkilendirilmiş yükümlü (1)

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com
Sayın okurlar hatırlarsanız 13 Şubat 2010 tarihli yazımda yetkilendirilmiş yükümlü konusunu işlemiştim. Nihayet 2013 başında bu uygulama gerçekleştiriliyor. Derneklere, odalara, çeşitli birimlere görüşler soruldu ve tebliğ hazırlanarak uygulamaya start veriliyor. Bu düzenleme ile Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası alacak şirketlere çeşitli kolaylıklar getiriliyor.
 
Bu sertifika; bu tebliğin öngördüğü basitleştirilmiş uygulamalardan ve/veya emniyet ve güvenlik kontrollerine ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmak üzere yetkilendirilen kişiler adına düzenlenen yetkilendirilmiş yükümlü belgesi olarak tanımlanıyor.
 
Bunları sıralayalım; 
- İzinli gönderici yetkisi,
- Onaylanmış İhracatçı uygulaması,
- Eksik belgelerle beyan kolaylığı,
- Kısmi veya götürü teminat uygulamaları,
- Emniyet ve güvenlik yönlü kolaylaştırmalar,
Bu uygulamaları ileride pratik hayat uygulamaları ile birlikte teker teker ele alacağımı bilmenizi isterim. 
Özellikle İhracatta yerinde gümrükleme yeni bir uygulama oluyor. Bunu çok önemsemek gerekiyor. Şöyle ki; bu uygulama ile eşyanın ihraç işlemlerinin firmanın kendi tesislerinde basitleştirilmiş usul çerçevesinde yapılması suretiyle, eşyanın ihracat gümrük müdürlüğüne geti-rilmeden doğrudan çıkış gümrük idaresine sevk edilmesi amaçlanıyor.
Keza; İzinli gönderici diye yeni bir uygulama ile ticari zihinler altüst ediliyor olumlu manada.
Bu uygulama; eşyanın transit işlemlerini kendi tesislerinde basitleştirilmiş usul çerçevesinde yapmak suretiyle, eşyayı hareket gümrük idaresine sunmaksızın doğrudan çıkış gümrük idaresine sevk etmeye yetkilendirilmiş kişi şeklinde tanımlanıyor.
Mavi hat uygulaması; eşyanın tesliminden önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulması şeklinde devam ediyor.
Onaylanmış İhracatçı uygulamasının kapsamı İhracatta yerinde gümrükleme kavramı ile destekleniyor. Bu arda; Beyan edilen bilgilerin doğruluğu ve işlemlerin usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığı da dâhil eşyanın gümrük işlemlerine ve/veya sonraki ticari işlemlere ilişkin ticari belge ve verilerin ya da riskli kişi veya işlemlerin ilgili kişilere ait yerlerde kontrolünü içeren sonradan kontrol uygulaması bu sertifika sahiplerini de kapsayacak şekilde genişletilmiş oluyor.
Kuşkusuz Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası dış ticaret faaliyeti gösteren her firmaya verilmiyor. Esasen, çok güvenilir payesini almak için büyük incelemelerden geçilmesi gerekiyor. Sonraki yazılarımda kimlerin sertifika alabileceği ve suistimaller halinde başlarına neler gelebileceği konularında bilgiler vereceğim.
 
Tüm yazılarını göster