Yerli Optimus ile 177 ülkeye 8,5 milyar dolarlık ihracatı sırtlıyor

 Sınır ötesi lojistik hizmet, gümrükleme ve ekspres kargo taşımacılığı yapan tamamı yerli sermaye ile kurulmuş Asset Global Logistic Integration, değeri 8.5 milyar doları bulan kurumsal ihracat ve e-ticaret siteleri üzerinden satılan ürünleri 177 ülkeye ulaştırıyor.

Fikret ÇENGEL Bir Dünya Ekonomi fikret.cengel@dunya.com

Sınır ötesi lojistik hizmet, gümrükleme ve ekspres kargo taşımacılığı yapan tamamı yerli sermaye ile kurulmuş Asset Global Logistic Integration, değeri 8.5 milyar doları bulan kurumsal ihracat ve e-ticaret siteleri üzerinden satılan ürünleri 177 ülkeye ulaştırıyor.

 Gümrükleme, lojistik, ekspres kargo alanla­rında hizmet veren As­set Global Logistic Integrati­on’ın (Asset) 8.5 milyar doları aşan ihracatın 177 ülkeye lojis­tik hizmetini sağlarken, Ins­tagram gibi sosyal mecradan dünyaya patik satan Ayşe teyze gibi binlerce tekil ürünün e-ih­racatına destek veriyor.

Tama­mı yerli sermayeden oluşan As­set, Avrupa’nın neredeyse her ülkesine Türkiye’den gönderi­len, kişiye özel kanser ilaçlarını da saatler içinde hastalara ulaş­tırıyor. Asset Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, Türkiye’den dünyaya ihracat odaklı ürünlerin lojis­tik, ekspres kargo ve gümrükle­me hizmeti verdiklerini belir­terek, “2020 yılında Asset’i ih­racat odaklı kurduk.

Çok güçlü kurumsal şirketlere hizmet ve­riyoruz. Geçtiğimiz yıl 8.5 mil­yar dolarlık değer taşıdık. Bu amaçla 2021 yılında Almanya depomuzu kurarak Avrupa ağı­nı oluşturduk. 2025 yılının ilk yarısında Amerika, aynı yılın ikinci yarısında da Dubai depo­larımı açarak Amerika, Avrupa ve Körfez ağımızı tamamlamış olacağız. Trendyol ile Bakü’de çalışıyoruz, dolayısıyla Orta Asya ülkelerine de ulaştık. As­set olarak dünyada 177 ülkeye ekspres kargonun dışında ha­vadan, karadan ve denizden ulaşıyoruz” diye konuştu.

"Optimus ile dünyayı kuşattık"

Asset’in kuruluş aşa­masında şirketin CE­O’su olan Uğur Te­kin’in tamamen teknolojik tabanlı bir organizasyonu ile yerli yazılımcıların geliştir­diği Optimus ile yapay zekayı da kullanarak lojistik, ekspres kargo ve gümrüklemeyi ay­nı sayfaya taşıdıklarını belir­ten Onur Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuruluş amasında Optimus’u tamamladık.

An­cak dünya çapında bir lojistik hizmeti vermek için uluslara­rası şirketlerin kullandığı ya­zılımdan yararlanmak istedik. 400 bin dolara ulaşan bir fatura çıktı. Biz yerli yazılımımız olan Optimus’ta ısrar ettik, yazılımı paylaştığımız o büyük şirket, Optimus’un kodlarına karşı­lık ücretsiz hizmet ve ilave pa­ra teklif etti. Yerli bir şirket ola­rak kendi yazılımımızla devam ettik. Bugün bu yazılım saye­sinde kısa sürede en büyük yer­li taşıyıcı olduk. Hedef ise, As­set’in tüm şirketlerini tek mar­ka altında destekleyip küresel devler arasında kalıcı bir oyun­cu olmak.”

Tek tuşla gümrükten taşımaya

Otomotivden tekstile bir çok sektöre hizmet verdik­lerinin altını çizen Tekin, “Geçtiğimiz yıl 8 milyar doların üzerinde mal ih­racatını dünyaya taşıdık. Küresel pazarlarda yaşa­nan daralmaya ve bölge­sel gerilimlere rağmen hedefimiz 10 milyar do­ların üzerine çıkmak. Burada e-ticaret öne çı­kıyor. Bugün toplam ti­caretin yüzde 9’u e-tica­rete döndü ve bu payın giderek büyümesi bekle­niyor. Biz de çalışmaları­mızı bu yönde geliştiriyo­ruz” diye konuştu.

Onur Tekin, gümrükleme ve kurumsal taşımacılık dışında e-ticarette büyümek için As­set Worldwide yani Awwex’i devreye aldıklarını belirte­rek, “Dünya genelinde ‘sınır ötesi e-ticaret 1,5 trilyon dola­ra ulaştı. 1-5 kilogram paket­lerle sosyal medya veya büyük E-ticaret sitelerinden bireysel satışlar ticarette giderek daha çok pay alıyor.

Bugün Anado­lu’nun en ücra köşesinde bir teyzemiz, İstanbul’da öğrenci kardeşimiz gibi binlerce giri­şimci e-ticaret yapıyor. Geliş­tirdiğimiz Awwex sayesinde ürün, stok, zaman ve lojistiğini kolaylıkla takip edebiliyoruz. Sınır ötesi ticarette iki husus çok önemli. Ürün ve hız. Biz hem ürün güvenliği hem de za­manlama konusunda iki tarafa da güven veriyoruz. Her gün 15 bin paketi dünyadaki alıcısına ulaştırıyoruz” di­ye konuştu.

 "Zamanla yarışıyoruz çünkü arkasında insan hayatı var"

Yılda yaklaşık 8.5 milyar dolar değerinde ürünün lojistiğini sağladıklarını belirten Onur Tekin, sadece ürün değil insan hayatına da dokundukları­nı belirtti. Türk ilaç şirketleri­nin kişiye özel kanser tedavisi amaçlı ilaçların taşımasını da gerçekleştirdiklerini belir­terek sözlerine şöyle devam etti: Büyük bir ilaç şirketimiz kanser tedavisi için kişiye özel ilaç geliştiriyor. Bu ilaçlar saat­ler içinde hastaya ulaşmak zorunda. Avrupa’nın nere­deyse her ülkesine gidiyor. En fazla 9-10 saat süresi var. Bazılarında süre da­ha da kısa. Özel tasarlan­mış kutularda izole edil­miş 3 binden fazla ilacı her ay taşıyoruz. Zaman­la yarışıyoruz çünkü ar­kasında insan hayatı var. Bu büyük bir sorumluluk.”

Tüm yazılarını göster