Yeri ve konusu belli olmayan 900 milyon dolarlık yatırım

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com





Geçen haftanın en önemli haberi GE'nin 900 milyon dolarlık yatırımı ile ilgili haberdi.

Haberlerin ilginç yanı ise GE'nin yapacağı 900 milyon dolar yatırımın konusu ve yeri hakkında henüz GE tarafından hiçbir hazırlığın yapılmamış olması idi.

Açık anlatım ile ortada yatırımdan öte bir "niyet" söz konusu idi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, General Electric (GE) Başkan Yardımcısı John Rice ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda General Electric'in Türkiye'de yapacağı yatırım konusunda açıklama yapılması bekleniyordu..

Bakan, "Hedefi tam on ikiden vurmuşlar. Sağlık alanında yaptıkları yatırım enerji alanında yapacakları yatırımlar, Ar-Ge ve teknoloji merkezi olma konusunda yapacakları yatırımlar, bilhassa ulaşım konusunda yapılacak yatırımlara baktığımız zaman bunlar bizim yeni teşvik sistemimizin en temel noktaları. Bu yeni teşvik sisteminde bizim getirmek istediğimiz ne varsa GE'nin yatırımlarında bu fazlasıyla öne çıkıyor " dedi.

GE'nin rüzgar enerji santralleri konusunda da yatırım yapacağını hatırlatan Çağlayan, "Şimdi bu yatırımla GE, önümüzdeki 3 yıl rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretecekler. Türkiye'nin enerjiyle ilgili geleceğini çok iyi tahmin edip seçmişler" dedi. Bakan GE'nin uçak motoru ve havacılık konusunda yapacağı yatırımları son derece önemsediklerini belirterek, "Bunlar bizim önem vermiş olduğumuz sektörler. Yani Türkiye'nin en fazla desteklenen alanları bu alanlar. Sağlık turizmi ve bu konuda yapılacak olan yatırımlar da son derece önemli" şeklinde konuştu.

Basın toplantısındaki açıklamalardan GE'nin ne konuda yatırım yapılacağı anlaşılamadı.
GE firması 64 yıldır Türk pazarında. Bugüne kadar üretimden çok ithalat konusuna ağırlık verdi.

GE Türkiye Başkanı ve CEO'su Kürşat Özkan, GE'nin mevcut faaliyetleri hakkında şu bilgileri veriyor: "GE olarak bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de verimliliği arttırırken enerji yoğunluğu ve karbon salınımlarını azaltan ecomagination ürünlerimizi enerji, ulaştırma ve havacılık gibi altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerimize sunuyoruz. Ortaklarımız ve paydaşlarımızla birlikte, küresel sorunları çözerken ekonomik başarı ve çevresel performansın birlikte ilerleyebileceğini gösteriyoruz

GE'nin ecomagination ürünlerinin Türkiye'deki ana uygulamaları arasında GE Aviation'ın gelişmiş GE90-115B ve GEnx jet motorlarının Türk Hava Yolları tarafından kullanımı yer almaktadır.

GE Transportation ve Türkiye'deki tek lokomotif tedarikçisi olan TÜLOMSAŞ arasında yapılan işbirliği sonucu üretilen PowerHaul lokomotif serisi, Türkiye'deki bir diğer ecomagination ürünüdür. 129 tonluk PowerHaul lokomotif serisi, halen kullanımda olan lokomotiflere kıyasla yakıt tüketimini ve sera gazı (GHG) emisyonlarını azaltırken, daha fazla beygir gücü ve çekiş gücü üretmek üzere tasarlandı. Lokomotif, yeni V16 silindir, çift-turbo PowerHaul motor serisi de dahil olmak üzere, bu performansın gerçekleştirmesini sağlayan öncü teknolojilere sahiptir. Diğer teknolojilerle birleştirilen motorun, PowerHaul lokomotiflerde yakıt tüketimini hâlihazırda faaliyet gösteren filo ortalamasına oranla yaklaşık yüzde 9 azaltması hedeflendi.

Son teknoloji rüzgar türbinleri ve Jenbacher motorları gibi GE Enerji ürünleri Türkiye'deki sanayi müşterileri ve belediyeler tarafından kullanılıyor. Jenbacher motorları, belediyelerin katı atık depolama sahası emisyonlarından alınarak yakıt olarak motora enjekte edilen metan gazından elektrik/enerji üretiyor."

GE Türkiye Başkanı ve CEO'sunun bu açıklamalarından da anlaşılacağı gibi GE bugün Türkiye'de özellikle sağlık sektörü, havacılık ve demiryolu sektörü ile sanayi kesimi için araç, gereç, rüzgar tribünleri satıyor. Tabii ki bu konularda önemli ölçüde teknoloji transferi söz konusu.

Bakan ise konuşmasında halen Türkiye'ye satılan rüzgar tribünlerinin Türkiye'de üretimi söz konusu olabileceğine değiniyor.

Merve Erdil'in GE Başkan yardımcısı John Rice ile söyleşisi Hürriyet'te yayınlandı.

Merve Erdil "Ne tür yatırım yapacaklarını?" sorduğunda John Rice diyor ki, "Laboratuvarlar olabilir, pazar araştırması yapılabilir, uygulama araştırmaları, temel araştırmalar yapılabilir. Müşteri getirip, müşterilerle birlikte sorun çözümü üzerine çalışmalar yapabiliriz. Her türlü araştırmanın yapıldığı bir inovasyon merkezi olacak. Yaptığımız bütün aktivitelerin Türkiye'ye olumlu etkileri olacak ama etkileri Türkiye'yi de aşacak.

Türkiye gibi bir ülke, gerek pazarı, gerek ekonomisinin menzili ve etkisi nedeniyle bizim için önemli bir yer.

Burası büyük bir pazar. Hâlâ müstakbel ortaklarımız ve tedarikçilerimizle son detayların üzerinden geçiyoruz. Spesifik detayları açıklamadan önce hâlâ yapılacak biraz işimiz var. Bizim beklentimiz bu yatırımın sonucunda birkaç yeni yerel ortaklık kurmak. Tedarikçilerimiz olacak ve ortak girişimlerimiz olacak. Biz her türlü ortaklığı dikkate almaya hazırız. Bugün bazı detayları açıklayamamızın nedeni nihai pazarlık görüşmelerini yapıyor olmamız. Bazıları hızlı ilerleyecek ve birkaç aya açıklayabilecek duruma geleceğiz. Bazıları biraz daha uzun sürebilir."

GE'nin ilgisi bizi sevindiriyor. Heyecanlandırıyor. Ama ilginin sadece "Büyük Pazar" ilgisi şeklinde kalacağı şüphesi endişe yaratıyor. Tek isteğimiz, "Türkiye'nin sadece büyük bir pazar" olarak değerlendirilmemesi, pazarlama yatırımları dışında, üretime dönük ,ekonomik ölçekli sabit sermaye yatırımlarının gerçekleştirilmesidir.

Tüm yazılarını göster