Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın bu yıl ikincisini düzenlediği 'Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu' (IBPF2013) geçtiğimiz hafta Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen organizasyonda alanında yenilikçi olan firma ve STK'lar tecrübelerini paylaştı. Amaç, özgün iyi yönetim uygulamalarını yeni projelerle buluşturmak, özellikle genç girişimcilere ilham kaynağı olacak bir platform oluşturmaktı.
Milli geliri hızlı bir şekilde arttırmanın ve bu artışı daha kalıcı sağlamanın yolu katma değerli ürünler üretebilmekten geçiyor. Bu ürünleri ortaya çıkartabilecek şirketlere sahip olmak, genç girişimcilerin yolunu açacak uygulamaları arttırmak önemli. Bunun için Ar-Ge ve yenilikçilik çalışmalarına gereken önemi vermek, kaynakları doğru kullanabilmek önemli bir adım. Ancak yenilikçi fikirler elbette ki tek başına yeterli değil. Daha doğrusu mümkün değil. Rekabet gücünü artırmanın yolu yenilikçi olmaktan geçerken yenilikçilik de güçlü insan kaynaklarından geçiyor.
Ürün ve hizmette farkındalığın ve kalitenin artması için katı ve kuralcı yönetim biçimlerinden vazgeçilmesi, liderlerin sektörlerine uygun iş modellerini seçmesi, krizlerde sorunlara karşı geçici değil kalıcı çözümler aranmasının yanı sıra ezberlemek yerine "neden ve nasıl" sorgulamasını yapabilen bir nesille de ihtiyaç var.
IBPF ve benzeri platformlarda irdelenecek olan özgün iyi yönetim uygulamalarının da artmasına neden olacak. İnsan kaynaklarının iyi yönetilmesinin önemini fark eden, vizyon sahibi, değişimi iyi okuyup stratejik planlar yapabilen yenilikçi şirketlerin artmasıyla birlikte katma değerli ekonomik büyüme de gerçekleşmiş olacak.