Adana, her ne kadar adını Petrole dayalı Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi ve Yumurtalık bölgesine yönelik termik santral yatırımlarıyla duyursa da aslında yenilenebilir enerji sektörüne yönelik üretimde büyük bir potansiyel barındırmakta.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin “Türkiye'de 2023 yılına kadar enerji ekipmanları üretimi için ortalama 150 ila 160 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji yatırımı yapılması gerekmekte” şeklindeki açıklamasından sonra konu Adana’nın gündemine bir kez daha geldi.
Burada Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretim hedeflerine bakmakta fayda var. Türkiye, Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planına göre 2023 yılına kadar mevcut kurulu gücün üzerine; 34.000 MW Hidroelektrik kapasite, En az 600 MW Jeotermal, En az 5.000 MW Güneş Enerjisi, 1.000 MW biokütle ve 20.000 MW Rüzgar Enerjisi eklemeyi planlamakta. Yani 2023 yılına kadar Türkiye mevcut kurulu gücüne sadece yenilenebilir enerji üretiminden yaklaşık 61.000 MW’lık bir güç kapasitesi eklemeyi öngörmekte.
Türkiye'nin Ağustos 2015 sonu itibarı ile toplam kurulu gücünün irili ufaklı 1.302 santral ile yaklaşık 72.000 MW olduğu göz önüne alınır ise yapılacak yatırımının büyüklüğü daha net ortaya çıkmakta.
Adana enerji sektöründe geniş bir yelpazede üretim yapan şirketlere sahip. Adana'nın önde gelen birçok inşaat firması hidroelektrik enerjisi için baraj inşaatı yapımında uzmanlaşmışken bazı firmalarımız da hem baraj inşa etmekte hem de bunu işletmekte.
Makine sektöründe üretim yapan birçok Adana firmasının ürettiği makine ve ekipmanlar; hidroelektrik santrallerinden rüzgârgüllerine, güneş enerjisi üreten panellerden bio kütleden elektrik üreten tesislere kadar birçok yerden talep görmekte.
Adalı Holding, Bilici Holding, Kıvanç Tekstil, Halil Avcı, Kulak İnşaat hidroelektrik santralleri yapımı ve işletimi konusunda; Zahit Enerji, güneş paneli üretiminde; KSG Makine, Rüzgâr Kuleleri yapımında önde gelen firmalarımızdan. Emre Makine, Polyar Makine gibi bir çok makine üreticisi de hidroelektrik santraller başta olmak üzere elektrik üreten tesislere makine ekipmanı yapmakta.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’da bu alanda üretime yönelik ciddi bir bilgi birikimi olduğunu, birçok firmanın cesaretlendirilip teşvik edilir ise çok başarılı işler çıkartabildiğini ifade ediyor.. Kıvanç, kendi enerji yatırımlarında Adanalı firmaları tercih etmelerinden dolayı birçok firmanın bu alanda üretime geçmesine vesile olduklarını belirtmekte.
Adana için şimdi sıra 2023 yılına kadar yapılacak olan 150 milyar dolarlık yatırımdan aslan payını almak olmalı. Kaldı ki bu alanda üretim zamanla ihracat imkanlarını da beraberinde getirecek, milyarlarca dolar ithalat ortadan kalktığı gibi, milyarlarca dolarlık ihracat yapar hale gelebileceğiz.
Bunu başarabilmek için Adana iş dünyası, kalkınma ajansını ve üniversiteleri de yanına alarak enerji sektörüne yönelik özel çalışmalar yürütmeli, ulusal ve uluslararası arenada üretim yapan lider firmaları Adana'ya davet ederek ne tür işbirlikleri gerçekleştirilebileceğine bakmalı. Adana, üretim altyapısı bakımından güçlü olduğu ve geliştirilebileceği alanları ortaya çıkartmalı, bu alanların teşvik edilmesi için girişimlerde bulunmalı. Ve Adana bu süreçte hedefini de Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne üretim yapan bir numaralı il olarak belirlemeli.