Bereketi ile yaşattığı tüm güzellikleri ile bitmesin dediğimiz yıllara derinden özlem hissettiren bir 2022 yılı yaşadık. Bu yıl artık bitse de kurtulsak dedirtecek bir yıl olduğu da söylenemez. Çünkü 2023’ün neler getireceği yönünde yoğun kaygılarımız mevcut…
Geçtiğimiz yılın geneli ile ilgili bir yorum yapacak olursam; cevabını halen aramakta olduğumuz soruların kafalarımızda yer ettiği bir yıl diyebilirim özetle…
Dünyada ve de ülkemizde ekonomik ve siyasi açıdan yaşananların en göze çarpanlarına gelin hep birlikte bakalım:
Gelelim ülkemizde yılın son günlerinde en çok gündem olan, EYT konusuna…
Yeni yıl ile birlikte kazanılmış olan daha doğrusu iade edilmiş bir hak olan EYT ile ilgili birkaç kelam etmeden yazımı bitirmek olmazdı…
Winston Churchil’in bir sözü var: “Ne kadar geriye bakarsanız, o kadar ileriyi görürsünüz.”
EYT konusuna da işte tam bu noktadan bakmak gerek:
Uzun süredir gündemde bulunan sorunun çözümünde yaş sınırı olmaksızın çıkan karar kimilerini güldürürken, kimilerini ise düşündürttü.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede yaş sınırının olmayacağının açıklanması, ilk etapta yaklaşık 2,5 milyon kişinin emekli olma hakkına kavuştuğu anlamına geliyor. Bloomberg ve Reuters haber ajansları, bu adımı bütçeye getireceği yük gerekçesiyle bir seçim hamlesi olarak değerlendirdi.
Çünkü; tarihsel açıdan bakıldığında emeklilik hakkı çok partili döneme geçiş olan 1946 yılından bu yana seçimlerde hep vaat olarak dile getirilmiştir. Ancak arada yaşanan krizler ve bu krizlerden çıkış için IMF ile yapılan anlaşma ve bu anlaşmaların sonucu olarak uygulanan kemer sıkma politikaları devreye girdiğinde ise rafa kaldırılmış ve emeklilik yaşı uzatılmıştır.
Bu defaki EYT’nin de aslında geçmişi yine böyle bir döneme dayanır zira 90’lı yıllardaki Demirel iktidarı tarafından verilmiş bir hak idi. Kazanılmış haklar normalde geriye alınmaz ancak yine bir IMF kemer sıkma politikası ile rafa kaldırılmıştı. Bu görüşüme destek vermek istersem IMF’den yapılmış olan stand-by anlaşmalarının tarihlerine bakılması yeterli olacaktır.
Dolayısıyla EYT önceden verilmiş, yani kazanılmış bir hak olduğu için bunu yeni elde eden emeklilerimize gönülden bir hayırlı olsun diyorum.
Ancak bundan böyle emeklilik sisteminin diğer gelişmiş ülkelerdeki ileri yaşa göre tavizsiz bir biçimde düzenlenmesinin Türkiye’nin ekonomik istikrarı için çok önemli olduğunun da altını çizmek istiyorum.
Artan ve yaşlanan nüfus önümüzdeki yıllarda Çin dahil tüm dünyanın birincil sorunu haline gelecek. Dolayısıyla hem yaşlılara hak ettikleri yaşamın sunulması hem de çalışanların emeği açısından düzgün bir aktüeryal emeklilik sisteminin kurulması en az küresel iklimle mücadele kadar elzem bir durumdur.