Yeni yılda verimlilik ve değer yaratan yenilikler

Yeni ekonomide işletmelerin kârlılığı, kaynakların mümkün olduğunca ge­ri dönüşümden kazanılması ve atıkların yeni kaynaklara dönüşmesiyle ölçülüyor. Döngüsel ekonomide yenilikçi çözümlere ve uygulamalara ihtiyaç var. Kurumların geleceğini, inovasyonu destekleyen adım­ları belirleyecek.

Aslı DEDE Sürdürülebilir Yaşam asli.dede@dunya.com

Yeni ekonomide işletmelerin kârlılığı, kaynakların mümkün olduğunca ge­ri dönüşümden kazanılması ve atıkların yeni kaynaklara dönüşmesiyle ölçülüyor. Döngüsel ekonomide yenilikçi çözümlere ve uygulamalara ihtiyaç var. Kurumların geleceğini, inovasyonu destekleyen adım­ları belirleyecek.

Her sektörde inovasyon sürdürülebilir­lik çalışmalarının merkezinde olacak. An­cak özellikle enerji sektöründe daha etkili bir yerde görünüyor. Çünküdöngüsel sis­temde kaynakların dönüşmesi ile ener­ji verimliliği arasında önemli bir bağ var.

Tüm sektörlerin sürdürülebilirliğini sağ­layan enerji sektöründe inovasyonun yeri ne olacak? Enerjide inovasyon ve girişim­cilik sürdürülebilirlik için neden önemli? Kurum içi ve dışında inovasyon için giri­şimcilik nasıl özendirilebilir ve destekle­nebilir? Enerjisa İnovasyon MüdürüTü­may Solak Podcast konuğum oldu ve soru­larımı cevapladı.

İnovasyon = Değer Yaratan Yenilik, di­yen Solak şunları söylüyor: “Yeniliğin bir problemi çözmesi ya da bir ihtiyacı karşı­laşması gerekiyor. Geliştirdiğin ürün, hiz­met veya iş modeli son kullanıcının bir so­rununu çözebiliyorsa ve son kulanıcı bu­na para ve zaman ayırabiliyorsa, bir değer yaratmış oluyorsun. Uçtan uca tüm sürece inovasyon diyoruz, sadece Ar-Ge’ye değil. İçinde teknoloji ve dijitalleşme barındır­masına gerek yok. Önemli olan bir proble­mi çözüp değer yaratması”

İnovasyon için “enerji” en çekici sektör

Peki enerjide inovasyon denildiğinde ne anlamalıyız? “Enerjinin hem üretiminde hem de tüketiminde verimlilik sağlayan inovatif teknolojilerin geliştirilmesi, akıl­lı enerji depolama ve yönetim sistemleri, nesnelerin interneti teknolojilerinin keş­fedilmesi ve uygulanması. Enerji sektörügelişime çok açık ve inovasyon için geniş spektrumlu bir alan sunuyor. Akıllı şebe­keler, enerji verimliliği sağlayan sistem­ler, emobilite, yenilenebilir enerji, karbon emisyonlarını azatıcı çözümler ve daha bir çok gelişime açık konu var.

Hem kurumsal yatırımlar hem de yeni iş alanlarında ino­vatif çözümler sunmak isteyen çalışanlar için çok verimli bir sektör. Ülkemizin ken­di enerji kaynaklarını yaratabilmesi için özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji ile bağlantılı inovasyon projelerine yatırımlar ve destekler artıyor. Yenilene­bilir enerji yatırımlarını gerçekleştirecek ve büyütecek tekonolojiyi de Türkiye’de üretmemiz oldukça önemli.” diyor Solak.

İnovasyonun hayata geçmesi için “girişimcilik”

Girişimci kişi veya kurum, yenilikçi fi­kirlerin hayata geçmesini ve piyasaya su­nulmasını sağlıyor. Girişimcinin en temel kaslarından biri konusuna hakim olması. Doğru ihtiyaca doğru ürünüdoğru strate­ji ile sunması. Girişimcilik, inovasyonun gerçekleşmesi ve geniş kitlelere ulaşması demek. Kurumlar çalışanlarını özendir­mek için eğitimler düzenliyor, başarılı gi­rişimcileri davet edip farkındalık yaratı­yor, kurumiçi girişimcilik programları yü­rütüyorlar. “Yalın girişim, tasarım odaklı düşünmek” gibi temel metodolijileri çalı­şanlarına öğretiyorlar.

Böylece çalışanlar şirketin stratejik hedefleri ile uyumlu çö­züm sunan bir fikrini hayata geçmesi için yöneticilerine sunmuş ve bu alanda ge­lişmiş oluyor. Ödüller ve teşvikler alıyor. Programlar şirket kültürünün değişme­sine katkı sunuyor, çalışan motivasyonu için çok etkili oluyor. Kurum dışında ise, “açık inovasyon programları” ile değer ya­ratacak girişimler destekleniyor.

Biz bu gezegende enerjisiz kalmadan ya­şayabilecek miyiz? Yeni yıllarda enerjisiz kalmamak için “inovasyon şart”.

* Podcast: Sürdürülebilir Yaşam Okulu #84 Enerjide İnovasyon İçin Girişimcilik: Verimlilik ve Değer Yaratan Yenilikler

Tüm yazılarını göster