2018 yılına gelişmekte olan ülkelere yönelik yükselen bir risk iştahı ile giriyoruz. ABD dolarının küresel piyasalardaki zayıf seyri, başta TL olmak üzere tüm gelişmekte olan ülke para birimlerini olumlu etkiliyor. Bu atmosferden Borsa endeksi de olumlu etkilenmekte. Geçen yılı yukarı yönde iştahla kapatan Borsa endeksi, yeni yılda da yukarı trendini koruyor. Teknik olarak 115000 seviyesini geçmiş olması endeksin daha yukarı seviyeleri zorlayabileceğinin bir göstergesi. Bu seviye üzerinde seyirlerin korunması durumunda ilerleyen haftalarda 120000 seviyesi görülebilir ve geçilebilir. Elbette dünya piyasalarında beklenmeyen bir gelişme olmadığı sürece.
Ocak ayına girmemizle birlikte Borsa’da son çeyrek bilanço beklentilerinin etkisini daha çok hissedeceğiz. Bu durum ileride hisse bazlı hareketlerin çok olacağını göstermekte. Önceki yazımda 2017 yılında özellikle ihracatçı sektörlerin ön plana çıkacağını ve ihracat kapasitesi yüksek şirketlerin olumlu bir yıl geçirdiğini belirtmiş ve 2018 yılında da yine ihracatçı sektörlerin ön planda olacağını belirtmiştim. Özellikle otomotiv, otomotiv yan sanayi, petrokimya, demir çelik, ana metal, teknoloji ve enerji sektörleri 2018 yılında yine iyi finansal performans göstermesini beklediğim sektörler arasında yer alıyor.
Avrupa ve ABD ekonomilerindeki güçlenme emtiaları olumlu etkileyecek görünüyor. Şimdiden bunu görebiliyoruz. Altın, gümüş, bakır, çelik ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, küresel büyümeye yönelik ılımlı beklentileri yansıtıyor. Bu noktada çelik sektörü, petrokimya sektörleri yine iyi bir yıl geçirebilir.
Bunun yanında 2018 yılında turizme yönelik büyük beklentiler bulunuyor. Turizm sektörünün hareketli geçeceği sektör temsilcileri tarafından sıkça dile getiriliyor. Bu konuda ulaştırma, havacılık ve turizm hisseleri de yine 2018 yılında ön planda olan sektörler arasında olabilir.
Türkiye’de yılda 16 milyar TL gibi bir enerji yatırımı var. Dönüşüm santrallerinden, yenilebilir enerjiye kadar pek çok alanda ihaleler gerçekleşiyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu nedenle enerji ve enerjiye yönelik yan sanayi firmaları 2018 yılında dikkat çekecek görünüyor. Özellikle döviz kurların istikrarlı seyretmesi durumunda FAVÖK karlılıkları yükselen bu şirketlerde, kur zararlarının da olmaması iyi bilançolar gelmesini sağlayabilir.
ABD’de görülen dava şu ana kadar bankacılık sektörü hisseleri üzerinde baskı yarattı. Başka deyişle endeks bu yükselişi bankaların fazla katılımı olmadan gerçekleşiyor. Dava sonucu sonrasında bankaların üzerindeki baskının kalkacağı bir algı oluşması durumunda endeksteki ralli banka katılımı ile devam edebilir. Bu durumda 120000 seviyesinin üzeri seviyeler kolaylıkla görülebilir. Mevcut durumda kamu bankalarında ciddi bir iskonto fiyatlaması yapıldı zaten. Davanın sonucu ve ne getirecekleri ilerleyen süreçte önemli olmaya devam edecek.