Yeni yıl iyilik getirecek

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Biz bu durgunluktan 2009 yılının sonbaharına doğru kurtuluruz. 2010 yılına daha iyimser gireriz.

Geçmişe bakınca neden iyimser olmamız gerektiği anlaşılıyor Biz 20 yılda 5 resesyon yaşadık. Bu resesyonlarda ortalama süre 11 ay oldu. En uzunu 14 ay sürdü.

Bizim ekonomi krize kolay giriyor, krizden hızlı çıkıyor.

Bu krizin özelliği, küresel bir kriz olması. Bizim şansımız ABD'ye ve Avrupa pazarına sattığımız ürünlerin özelliği. Bu ürünler talebi sıfır olan ürünler değil. Talebi sürekli olan ürünler. Pazara yakınlığımız da bir avantaj.

Bizim için kriz, üretimin gerilemesidir. Her sektör 2009 yılında eskisi gibi olamayacak. Ama tarım krizden bağımsız gelişecek. Gıda sektörü, hatta tekstil ve giyim sektörü krizi kolay atlatabilecek.

2009 yılında hizmetler sektöründe en büyük tehlike turizm gelirlerinin düşmesidir. Burada turizm sektörü öncülerinin politikaları sektörün kaderini belirleyecektir. Telaşa kapılmadan iyi bir fiyat politikası belirlenir ve uygulanır ise sektör büyük zarara uğramaz.

Diğer ülkelerde olduğu gibi otomotiv sektörü ile demir-çelik sektörü 2009 yılını kolay atlatamayacak. İnşaat sektörü ise 2009 yılında ancak stokları eritebilecek.

Perakende sektöründe hareket başlayacak. Çünkü insanların belli bir yaşam standardı var.

Ama alışveriş merkezlerindeki anormal gelişme sürdürülemeyecek.

Şimdilerde ekonominin ana direği KOBİ'ler. Anadolu'daki KOBİ'lerin büyük bölümü krizi atlatabilecek ihtiyat fonlara sahip. Altı ay kriz rüzgarına dayanabilenler 2009 yılının ortasından itibaren ayağa kalkma imkanına sahip olacak.

Biz şimdiye kadar bu kadar krize girdik, bu kadar sorunlar yaşadık. Tabii ki bazılarını yıkıp geçti ama, zamanla hepsi geçti. Bunu ekonominin kaderi olarak kabul etmeye mecburuz.

Gemisi olan, gemiyi devamlı düz sularda yürütemiyor. Dalgalı denizi, fırtınayı göze alarak yola çıkıyor. Hiçbir geminin fırtınadan, dalgadan batmıyacağının bir garantisi yok.

Bütün bunlar ekonomin cilveleridir.

Ekonominin kaderini insanların gelecek hakkındaki bekleyişleri belirler. İnsanlar gelecekten ümit keser ise ne yatırım, ne tüketim yapar. Böylece ekonomi çöker.

Biz 2009 yılına yüksek moral ile başlar isek, başarı için yolun yarısını garantilemiş oluruz.

2009 yılında güçlükler olacak ama, yılın sonuna kadar sorunların çoğu ortadan kalkacak. Bu inanış ile yeni yıla başlayalım...

Tüm yazılarını göster