Yeni bir patikaya giriyoruz

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT-FİNANSİNVEST
 

Yurtiçi piyasalarımız son günlerde baskı altında kalırken bu görünümde daha çok Suriye odaklı artan jeopolitik riskler ile Fed'in parasal genişlemeden çıkış patikasında olması ile gelişmekte olan ülke varlıklarındaki geri çekilmenin etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle geçtiğimiz hafta gerçekleşen Jackson Hole toplantılarında Fed yetkililerinin bizim gibi gelişmekte olan piyasaların görünümünün ikinci planda kaldığını belirtmeleri dikkat çekiciydi. Fed'in likidite musluğunu kısacak olması nedeniyle piyasalarda bir geçiş dönemi yaşanması beklenebilir. Ancak ekonomik aktivitede toparlanmanın sürmesi halinde düzeltme sürecinin yeni fırsatlar yaratması düşünülebilir. Bu anlamda kısa vadede temkinli, orta-uzun vadede ise iyimser bir bakış açısı sağlanabilir.

Suriye tarafında ise kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddialar sonrasında olası bir müdahale seçeneğinin giderek ön plana çıkması risk iştahını azaltan ve kısa vadede yakından takip edilmesi gereken maddelerin şu an için başında bulunuyor. Her ne kadar ABD Başkanı Obama'nın Çarşamba günü yaptığı açıklamalar olası bir saldırının ufak çaplı olabileceği beklentilerini güçlendirmiş olsa da, müdahale seçeneğinin uygulamaya konulması bölgede taşların yerinden oynamasına neden olabilir. Bu anlamda ilerleyen günlerde İran, İsrail ve Rusya gibi bölgede ağırlığı olan ülkelerin tutumu da oldukça önemli olacaktır.

İçinde bulunduğumuz dönemde artan belirsizlik ve küresel çapta artan volatilite nedeniyle özellikle kısa vadeli alınan pozisyonlarda temkinli olunmalı. Ancak, kısa vadede yaşanan zayıflama eğilimine karşın orta-uzun vadeli perspektifte daha iyimser bir tablo var.

Bugünün ajandasına baktığımızda ise ABD'de öğleden sonra açıklanacak kişisel gelirler ve kişisel tüketim harcamaları ile Michigan tüketici güven endeksi verileri öne çıkıyor. Söz konusu veriler kişilerin tasarruf eğilimlerini, özel tüketimin ağırlığı ve yönelimine yönelik bilgiler içermesi açısından yakından takip edilmeli.

Tüm yazılarını göster