Yatırımların başlaması morallerin düzelmesine bağlı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2010 yılı (şaka maka) sona eriyor. Genel bekleyiş ekonominin yılın ikinci yarısında canlanması, yılın son 3 aylık döneminde ise yatırımların başlaması  idi.

Canlanma yavaş oldu. Yatırımların başlaması olasılığı zayıf.

Ekonomi denilen oyunun temelinde ileriye dönük bekleyişler yarat. İnsanlar ileride  talebin canlı olacağına inanır ise, üretimlerini artırır, yeni yatırım yapar, daha çok insan çalıştırır.

İç talebin artması insanların cebine daha çok para girmesine bağlı. Şimdilik bu mümkün değil. Dış talebin artması, dışarıda insanların harcamaya başlamasına bağlı. İnsanlar henüz harcamaya başlamadı.

Bütün bunlara ek olarak içeride referandum tartışmaları "Du' bakalım n'olacak ?" havası yarattı.

Çok kişi referandum sonunda seçim tartışmalarının başlamasını bekliyor.

Bu tabloda iş çevrelerinde "moral"den söz edilemez.

Önümüzdeki günlerde bayram harcamaları ve daha sonra da okul harcamaları ile kışa hazırlık harcamaları büyük olasılıkla pazarda bir canlılık yaratacaktır. Fakat sadece bunlara dayalı olarak bir büyüme mümkün değildir.

İyi de… Bu yıl böyle geçtikten sonra gelecek yıl işlerin çok daha iyi olabileceğinin göstergeleri var mı?

Henüz yok.

Şimdilik iş çevreleri ekonomideki olağan dışı olumlu göstergelere dayalı olarak iyimserliğini sürdürüyor. Nedir bu göstergeler? Döviz, faiz piyasasındaki ve İMKB'deki gelişmelerdir.

Hükümet ise bütçe açığını ve döviz açığını kapatmakta zorlanmadığı için, ekonominin çok iyi durumda olduğuna inanıyor.

Ne yazık ki her konuda olduğu gibi ekonomide de tartışmalar  beyaz-siyah tartışması haline dönüştü.

Doğruyu arama isteği yok. Herkes kendi düşüncesinin doğru olduğuna inandığı için, "bizden yana mısın-karşıdan yana mısın" ayrımı giderek kesinleşiyor.

Bu tabloda bırakınız siyaset, politika eleştirisini ekonomi eleştirisi yapmak, ekonomi konularında tartışma açmak veya tartışmaya karışmak bile güçleşti. Çünkü söylenen söz ve yazılan kelimeye göre  insanlar  bir kampın üyesi haline geliyor veya getiriliyor.

Başsağlığı:  Hasan Pulur ustamızın oğlu Korkut Pulur amansız hastalıktan kurtulamadı. Vefat etti. Allah hiç kimseye evlat acısı vermesin. Hasan Pulur ustamıza başsağlığı ve sabır , genç yaşta vefat eden Korkut Pulur'a tanrıdan rahmet diliyoruz.

Tüm yazılarını göster