Yatırımcılar, Twitter’dan piyasa için tüyo alıyor!

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Herkes geleceği görebilmek ister. Özellikle de yatırımcılar. Bugün çok sayıda bireysel yatırımcı, Twitter sayesinde geleceği öngörmeye çalışıyor.

Dünya genelindeki kayıtlı Twitter kullanıcısı 1 milyarın üzerinde. Twitter'ın günlük ziyaretçi sayısı 36 milyona ulaşıyor. Ekim 2013 tarihi itibariyle atılmış toplam tweet sayısı 300 milyar. Finans dünyasının önemli isimlerinden, büyük şirketlere kadar çok sayıda insan ve kurumun kendini ifade ettiği bir platform olan Twitter, geçtiğimiz dönemde önemli bir haber kaynağı olduğunu kanıtladı. Twitter, Arap baharı süreci ve bunun ardından dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan toplumsal olaylar sırasında da çok önemli bir rol üstlendi.

Mikroblog sitesi bugün ise farklı bir platformda yükseliyor. Dünya genelinde çok sayıda kişisel yatırımcı, hisse senetlerine yönelik son dakika gelişmelerini takip etmek açısından Twitter'ı vazgeçilmez bir bilgi kaynağı olarak değerlendiriyor.

Düşünce şu: Şirketler, sanayiler ve genel ekonomiye yönelik tweetleri yakından takip eden yatırımcılar, pazarın ya da herhangi bir hissenin ne yöne doğru hareketlendiğini öngörebiliyorlar. 

Problem ise şu: Her gün atılan yaklaşık 400 milyon tweet arasında, hangisinin doğru ve güvenilir olduğunu ayırt etmek hiç kolay değil.

Son dönemde yaşanan en önemli tweet kazalarından birini hatırlamak gerekirse; Tweeter, halka açılacağını bir tweet atarak duyurdu. Bunun üzerine, Tweeter Home Entertainment isimli bir şirketin hisse değeri bir anda yüzde 1800 artış gösterdi. Yatırımcılar, isim benzerliği yüzünden, batmış durumda olan bir şirketin hisselerine saldırmış oldular!

Duygusal istatistikler

Benzer hataların önlenmesi amacıyla, çok sayıda araştırma şirketi kuruldu. Kendilerini finansal büyük veri analistleri olarak tanımlayan bu şirketler, piyasaları etkileyebilecek isimlerden gelen tweetleri araştırıyorlar. Gelişmiş analitik araçlar sayesinde, tweetleri filtreleyip, sonuçlar çıkartıyorlar. Şirketler de bu bilgiler doğrultusunda hareket ediyor. Çünkü, aslında Tweeter'da önemli olan ne söylendiği değil, bunu kimin söylediği. Yatırımcıların da doğru kararlar verebilmek için bu "duygusal istatistikler"in kime ait olduğunu bilmesi gerekiyor.

Bu şirketlerin verdiği hizmetler arasında neler var bakalım:

. Şirket hisselerine yönelik yorum içeren tweetler taranıyor. Bu şirketin hisse değeri hareketleri izleniyor.

. Duygusal olarak en yüksek ve en düşük değere sahip olan hisseler listeleniyor. Böylece yatırımcılar, haberlerde yer almayan, ama tweetlerde adı geçen şirketlerden haberdar oluyorlar. Örneğin New York Borsası, bu hizmetin dağıtıcılarından birisi.

. Yatırımcılar tarafından paylaşılmış olan başarılı yorumlar toplanıyor. Böylece piyasa gurularının görüşleri ile, daha geniş bir kitlenin yorumlarını karşılaştırmak mümkün oluyor. Kitle görüşünden farklılaşan gurular, herhangi bir hisseye dair piyasa yönünde bir değişim yaşanabileceği sinyali verebiliyorlar. 

Bir tweetle, milyarlarca dolar kar

The Wall Street Journal bu tür tweetlerden bazı örnekler veriyor:

. Geçtiğimiz Ağustos ayında ABD'li ünlü işadamı ve yatırımcı Carl Icahn, twitter hesabında Apple hisselerinin olması gereken seviyeden düşük olduğunu duyurdu. Twitter mesajında Apple CEO'su Tim Cook'la görüştüğünü de yazan Icahn, "Şu anda Apple'da büyük bir pozisyonumuz var" ifadesini kullandı. Bu tweet öncesinde 475 dolar seviyesinde bulunan Apple hisseleri, tweet ardından 494 dolara ulaştı. Böylelikle Apple'ın piyasa değeri yüzde 5.8 artış kaydetti.

. Apple'ın iPhone 5S ve 5C modelleri Eylül ayından piyasaya çıkmadan önce, sosyal medyada heyecan doruktaydı. Fakat yeni modellerin sosyal medya yorumlarına göre çok etkileyici bulunmaması, hisselerin yüzde 2.2 oranında gerilemesine yol açtı.

. Tesla Motor CEO'su Elon Musk 25 Mart tarihli tweetinde, çok heyecanlı olduğunu söyledi ve büyük planları hakkında ipuçları verdi. Bu tweet üzerine Tesla Motor'un hisseleri yüzde 5 değer kazandı.

. Dünyanın en büyük sabit getirili fonunun sahibi Pimco'nun kurucusu ve fon yöneticisi Bill Gross, 10 Mayıs tarihli tweetinde, fonlarda 30 yıllık boğa piyasasının sona erebileceğini yazdı. Bunun üzerine, büyük miktarda fon elden çıkartıldı.

. Finans danışmanı Josh Brown, sabit getirili fon şirketi DoubleLine'ın CEO'su Jeffrey Gundlach'ın, Chipotle Mexican Grill'e yönelik olumsuz yorumunu tweet attı. ABD ve Avrupa'ya yayılan restoran zinciri Chipotle'nin hisse değeri yüzde 2.7 oranında geriledi.

Türkiye'de sosyal medyayı Somera analiz edecek

Bu arada Cem Aydın ve Saftaş Bilgi Teknolojileri tarafından kurulan Somera, Türkiye'de sosyal medya analiz hizmeti vermeye başlıyor. Somera, veri tarama, işleme, Türkçe'nin inceliğini anlayan duygu analiz teknolojisi gibi özellikleri içeren bir altyapıya sahip. Somera'nın hedefi, sosyal medyayı bir araştırma sahası olarak sürekli gözlemleyerek, tüketici davranışlarını analiz etmek ve katma değer yaratacak veri sunmak. Somera, aynı zamanda, çok katmanlı analizler ile yatırım geri dönüşü ve itibara yönelik stratejik ölçümlemeler de sunacak.

Anlaşılan o ki, büyük veri, önümüzdeki dönemde yeni iş alanları yaratmaya devam edecek.

Tüm yazılarını göster